ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Ο Φρόιντ, το Λυσάρι της ζωής και τα μυστικά της μαύρης βαλίτσας

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Ο Φρόιντ, το Λυσάρι της ζωής και τα μυστικά της μαύρης βαλίτσας
CINOBO

Οκτώ νέες ταινίες κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα ανάμεσά τους «Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ» με τον Άντονι Χόπκινς, «Το Λυσάρι της Ζωής» του και τα «Κενά Αέρος» του Ισλανδού Γκούναρ Σίγκουρδσον.

Η τελευταία συνεδρία του Φρόιντ είναι ένα δράμα εποχής, βρετανικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Άντονι Χόπκινς, Μάθιου Γκουντ, Λιβ Λίσα Φράις, Τζόντι Μπαλφούρ, Τζέρεμι Νόρθαμ κα.

Ο Φρόιντ προσκαλεί τον συγγραφέα Κ. Σ. Λιούις να συζητήσουν. Η συζήτηση κυμαίνεται από την ύπαρξη του Θεού και την ιδιόρρυθμη σχέση του Φρόιντ με την κόρη του, μέχρι την αντισυμβατική σχέση του Λιούις με τη μητέρα του καλύτερου του φίλου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1939 κι ενώ η Γερμανία έχει εισβάλλει στην Πολωνία και η Βρετανία ετοιμάζεται να μπει στον πόλεμο, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, που πρόσφατα έχει δραπετεύσει, με την κόρη του, από το ναζιστικό καθεστώς, προσκαλεί στο σπίτι του τον Ιρλανδό ακαδημαϊκό Κ. Σ. Λιούις, στο διαμέρισμα που διαμένει.

Τι να γυρεύει άραγε ο άθεος πατέρας της ψυχανάλυσης από έναν μοντέρνο χριστιανό απολογητή και μάλιστα ενώ σκέφτεται σοβαρά την αυτοκτονία λόγω του πόνου απ' τον καρκίνο του; Οι δυο άνδρες, θα απλώσουν τη συζήτησή τους σε μία σειρά από θέματα, από την ύπαρξη του Θεού, την οντολογία και τις υπαρξιακές τους αγωνίες, μέχρι τις σχέσεις τους με αγαπημένα πρόσωπα.

Το Λυσάρι της Ζωής

Μια δραματική κομεντί, γαλλικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Μισέλ Γκοντρί, με τους Πιερ Νινέ, Μπλανς Γκαρντάν, Kαμίλ Ράδερφορντ, Φρανσουάζ Λεμπράν, Στινγκ κα.

Όταν οι χρηματοδότες του απειλούν να του αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχει τον πρώτο λόγο στη νέα του ταινία, ο σκηνοθέτης Μαρκ Μπεκέρ κλέβει τους σκληρούς δίσκους που περιέχουν το υλικό που έχει γυριστεί και πηγαίνει στην εξοχή. Εκεί, κρύβεται στο σπίτι της θείας του και προσπαθεί να ολοκληρώσει την ταινία.

Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να επιστρέψει ο Μισέλ Γκοντρί στη μεγάλη οθόνη, ο οποίος πριν από 20 χρόνια είχε εντυπωσιάσει με την «Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού» και στη συνέχεια άρχισε να διαψεύδει τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει.

Εδώ, θα ξαναβρεί την έμπνευσή του, την ξεχωριστή ευρηματικότητά του, το ιδιότυπο χιούμορ του και το κέφι για να αφηγηθεί μία ιστορία για έναν νευρωτικό σκηνοθέτη, έναν ταλαιπωρημένο διπολικό άνθρωπο, με αυτοβιογραφικές αναφορές και αρκετές ξεκαρδιστικές στιγμές.

Κενά Αέρος

Κωμωδία, ισλανδικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Γκούναρ Σίγκουρδσον, με τους Τίμοθι Σπολ, Λίντια Λέοναρντ, Έλα Ραμπφ, Έμουντ Έλιοτ κα.

Μια ετερόκλητη ομάδα από άτομα με χρόνια φοβία για τα αεροπλάνα δοκιμάζεται σε μια πτήση από το Λονδίνο στην Ισλανδία.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται τον τρόμο για τα αεροπορικά ταξίδια. Αυτή η ομάδα, θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις φοβίες της για τα αεροπλάνα μέσα από ένα μάθημα υψηλού επιπέδου, ταξιδεύοντας από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στο Λονδίνο στην Ισλανδία, μετ' επιστροφής.

Μετά από ένα ταξίδι με αρκετές αναταράξεις, θα προσγειωθούν στην παγωμένη Ισλανδία, αλλά ένα τεχνικό πρόβλημα θα τους καθυστερήσει υπερβολικά για την επιστροφή, γι' αυτό και θα φιλοξενηθούν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο ευεξίας, ενώ αυξάνονται οι φοβίες τους, που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν.

Ο Τίμοθι Σπολ, ηγείται ενός πολυπρόσωπου αλλά μάλλον αδιάφορου καστ, το οποίο ο Σίγκουρδσον φαίνεται ότι του δίνει το περιθώριο ενός αυτοσχεδιασμού, προκαλώντας κι ένα μικρό τζετ λαγκ στους θεατές.

Το Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας

Θρίλερ, αργεντίνικης παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Μαρτίνο Ζαϊντέλις, με τους Γκιγιέρμο Φρανκέλα, Πάμπλο Ράγκο, Άντρεα Φριτζέριο, Μόνικα Βίγια κα.

Ένας πιλότος αναγκάζεται από τις μυστικές υπηρεσίες να μεταφέρει μυστηριώδεις βαλίτσες στα ταξίδια του στην Ισπανία. Τι κρύβεται όμως μέσα σε αυτές;

Ο Αλεχάνδρο είναι ένας έμπειρος πιλότος της πολιτικής αεροπορίας. Λατρεύει τη δουλειά του, αλλά κρύβει ένα μυστικό, την απώλεια ακοής του. Όταν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ανακαλύπτουν το πρόβλημα αρχίζουν να τον εκβιάζουν.

Ο Αλεχάνδρο εξαναγκάζεται, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις, να μεταφέρει μυστηριώδεις μαύρες βαλίτσες στη συνηθισμένη του διαδρομή μεταξύ Μπουένος Άιρες και Μαδρίτης. Τα μυστικά των μαύρων βαλιτσών σύντομα βυθίζουν τον ίδιο και την οικογένεια του σε έναν επικίνδυνο κόσμο ίντριγκας και διαφθοράς.

Μέντιουμ

Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Ιωακειμίδη, με τους Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη, Μάρθα Φριντζήλα, Κωνσταντίνο Ασπιώτη κα.

Έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, η Ελευθερία έρχεται στην Αθήνα από την επαρχία για να επισκεφθεί τη μεγάλη αδερφή της, την οποία βρίσκει ερωτευμένη και ετοιμόγεννη.

Περιπλανώμενη στο αυγουστιάτικο καμίνι μιας άγνωστης μεγαλούπολης που βράζει, η Ελευθερία γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του αινιγματικού Άγγελου.

Έπειτα από 13 χρόνια, η Χριστίνα Ιωακειμίδη επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, με μία τρυφερή ταινία ενηλικίωσης, που έχει κερδίσει βραβεία σε φεστιβάλ, θετικές εντυπώσεις και είναι υποψήφια με πέντε βραβεία Ίρις (σκηνοθεσία, σενάριο, πρώτο και δεύτερο γυναικείο ρόλο και κοστούμια).

Βασισμένο, στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη, το φιλμ έχει στο επίκεντρό του την Ελευθερία, που έρχεται αντιμέτωπη με όσα ονειρευόταν, αλλά όχι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο της πραγματικότητας. Η Χριστίνα Ιωακειμίδη περιγράφει με ευγένεια, χιούμορ και διακριτικότητα, τη συναισθηματική κατάσταση μίας έφηβης, που βρίσκεται στο μεταίχμιο και προσπαθεί να μάθει αλλά και να ακουστεί.

Κρυμμένα Μυστικά

Αστυνομικό θρίλερ, αμερικάνικης παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Άνταμ Κούπερ, με τους Ράσελ Κρόου, Κάρεν Γκίλαν, Τόμι Φλάναγκαν, Μάρτον Τσόκας κα.

Ένας πρώην μεσήλικας ντετέκτιβ, ο Ρόι Φρίμαν, που πάσχει από αλτσχάιμερ και υποβάλλεται σε μία πρωτοποριακή θεραπεία και που, ωστόσο, χρειάζεται σημειώματα για να θυμηθεί ποιος είναι και που είναι η τουαλέτα στο σπίτι του, καλείται να θυμηθεί μία υπόθεση δεκαετίας για μια δολοφονία ενός καθηγητή κολεγίου, από ένα νεαρό, που έχει καταδικαστεί για τον φόνο.

Λίγες ημέρες πριν την εκτέλεσή του, επιμένει ότι ο ντετέκτιβ μπορεί να τον βοηθήσει για να αποδείξει την αθωότητά του.

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:

  • Φανταστικοί Φίλοι

Μια κωμωδία για όλη την οικογένεια, κινουμένων σχεδίων και ζωντανής δράσης, από τον έμπειρο Τζον Κρασίνσκι, που προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Με τον Ράιαν Ρέινολντς να συμμετέχει κεφάτα στο καστ, το στόρι θέλει, ένα μικρό κορίτσι, την Κέιλι Φλέμινγκ, να ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μπορεί να βλέπει τους φανταστικούς φίλους όλων των παιδιών και την προσπάθειά της να τους επανασυνδέσει με τα παιδιά.

  • Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι ΙΙ

Το λούτρινο αρκουδάκι βγαίνει παγανιά και σκορπάει τον τρόμο, σε αυτό το σίκουελ, που γύρισε ο Ρις Φρέικ-Γουότερφιλντ, έχοντας μπροστά του το εγχειρίδιο των ταινιών τρόμου.

Επιδιώκοντας να εκδικηθεί τον πρώην παιδικό του φίλο, ο Γουίνι το Αρκουδάκι επιστρέφει αποφασισμένος να βρει και να σκοτώσει τον Κρίστοφερ καθώς και τους ενήλικους που επέζησαν από το πάρτι για τα 5α γενέθλια του Κρίστοφερ.

Στην ταινία, βρετανικής παραγωγής 2024, παίζουν οι Σκοτ Τσέιιμπερς, Ταλούλα Εβανς, Ράιαν Ολίβα κα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ