ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζον-Μπένετ Ράμσεϊ: το έγκλημα που στοίχειωσε την Αμερική επιστρέφει στην οθόνη

Τζον-Μπένετ Ράμσεϊ: το έγκλημα που στοίχειωσε την Αμερική επιστρέφει στην οθόνη

Ήταν ένας θάνατος που συγκλόνισε, είναι μια υπόθεση που ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά συγκλονίζει.

Όταν η εξάχρονη νικήτρια παιδικών καλλιστείων Τζον-Μπένετ Ράμσεϊ βρέθηκε χτυπημένη βάναυσα και στραγγαλισμένη στις 26 Δεκεμβρίου 1996 στο υπόγειο του σπιτιού της, στο Κολοράντο η Αμερική συγκλονίστηκε.

Προτού βρεθεί η σορός της ένα σημείωμα βρέθηκε στη σκάλα του σπιτιού της. Σε αυτό κάποιος άγνωστος μέχρι σήμερα ανέφερε ότι η Τζον-Μπένετ είχε πέσει θύμα απαγωγής «από κάποια ξένη ομάδα». Στο σημείωμα ο απαγωγέας ζητούσε 118 χιλιάδες δολάρια ως λύτρα για την απελευθέρωσή της.

Η μητέρα της είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία και τους είχε ενημερώσει για την απαγωγή, αλλά μετά τις αδιέξοδες αρχικές έρευνες, οι αξιωματικοί ζήτησαν από τον πατέρα να ερευνήσει εκ νέου το σπίτι, οπότε και βρήκε το στραγγαλισμένο πτώμα της.

jon bennet jo

Το φρικιαστικό έγκλημα -στο οποίο αρχικά κύριοι ύποπτοι θεωρήθηκαν οι γονείς του μικρού κοριτσιού- δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, και παραμένει μέχρι σήμερα ένα μυστήριο που περιλαμβάνει ένα αμφισβητούμενο σημείωμα λύτρων, έναν παιδόφιλο που ενώ ομολόγησε την ενοχή του, το πήρε γρήγορα πίσω εφόσον δεν βρέθηκε ποτέ κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του και μια σειρά από υποθέσεις που στοιχειώνουν.

Αυτή την υπόθεση φέρνει ξανά στην επικαιρότητα μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο The Case Of: JonBenét Ramsey από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS που θέλει να διαλευκάνει μια υπόθεση αρρωστημένη και άγρια.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου και αυτό είναι το πρώτο trailer που κυκλοφόρησε για να μάθει σε όλους την τραγική ιστορία ενός παιδιού που δολοφονήθηκε βάναυσα χωρίς ποτέ κανείς να μάθει από ποιόν και γιατί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Χριστούγεννα 1996: Οι γονείς της 6χρονης δέχονται ένα ανώνυμο γράμμα το οποίο απαιτεί από αυτούς να δώσουν 130.000 ευρώ.

Την επόμενη μέρα: Η μικρή Τζον-Μπένετ Ράμσεϊ βρίσκεται νεκρή, ξυλοκοπημένη και στραγγαλισμένη, στο υπόγειο τους σπιτιού της. Η αστυνομία της περιοχής θέτει τους γονείς ως βασικούς ύποπτους. Αργότερα οι ντετέκτιβ κατηγορήθηκαν πως αποσπάστηκε η προσοχή τους από τη σκηνή του εγκλήματος και από τα στοιχεία που μπορούσε να τους παρέχει, καθώς επικεντρώθηκαν στην οικογένεια του θύματος.

2003: Δείγμα DNA από τα ρούχα του θύματος δεν αποδεικνύει εμπλοκή της οικογένειας.

2006: Η μητέρα, Πάτσι Ράμσεϊ, πεθαίνει από καρκίνο της μήτρας.

Αύγουστος 2006: Ο πρώην καθηγητής, Τζον Μαρκ Καρ, ομολογεί το φόνο της μικρής, την ώρα που ανακρίνεται σχετικά με υπόθεση παιδικής πορνογραφίας. Όμως, και πάλι σύμφωνα με την εξέταση του DNA, δεν μπορεί να διαπιστωθεί η ενοχή του.

2008: Το γραφείο του δικηγόρου που είχε αναλάβει την υπόθεση «καθαρίζει» τους γονείς από κάθε κατηγορία.

newsweek Ramsey

Φεβρουάριος 2009: Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ζητά και πάλι τον φάκελο της υπόθεσης ώστε να αρχίσουν εκ νέου οι έρευνες. Ιδιωτικός ντετέκτιβ αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή του. Επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια των ερευνών, έβλεπε μπροστά του να παραβλέπονται στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει τις αρχές στην εύρεση του δολοφόνου. Ο ντετέκτιβ, κατηγορεί τους γονείς, πως βασάνισαν και τελικά σκότωσαν το παιδί τους. Σύμφωνα με τον πατέρα της εξάχρονης «κάποιος εισέβαλε στο υπόγειο από το σπασμένο παράθυρο για να κάνει κακό στην 6χρονη». Ο ντετέκτιβ ωστόσο παρατήρησε στο video που δόθηκε και στις αρχές, ότι οι πυκνοί ιστοί αράχνης ήταν άθικτοι.

«Αν υπήρχε περίπτωση να εισβάλει από αυτό το σημείο ο ένοχος, σίγουρα θα είχε χαλάσει τους ιστούς της αράχνης μπαίνοντας στον χώρο. Όμως αυτό δε συνέβη. Είμαι πεπεισμένος πως η δολοφονία έγινε από άτομο που ήταν στο σπίτι» είναι τα λόγια του ερευνητή σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με την υπόθεση.
Πρώτος στη λίστα των νέων ερευνών, ο 23χρονος το 2009, αδελφός της μικρής, Μπερκ Ράμσεϊ, ο οποίος ήταν μόλις εννέα, όταν η μικρή αδελφή του βρέθηκε στραγγαλισμένη στο υπόγειο του σπιτιού. Τίποτα όμως δεν αποδείχθηκε, ακόμη μια φορά.

jonbennetrtomb

Μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει ποιος άφησε την Τζον-Μπένετ Ράμσεϊ νεκρή κάτω από μια λευκή κουβέρτα, με ένα καλώδιο τυλιγμένο γύρω από το λαιμό της, τα χέρια της δεμένα πάνω από το κεφάλι της και μια κολλητική ταινία στο στόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ