ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Wine news: Δύο πολύ ενδιαφέροντα νέα για τους ορκισμένους λάτρεις του ελληνικού αμπελώνα

Wine news: Δύο πολύ ενδιαφέροντα νέα για τους ορκισμένους λάτρεις του ελληνικού αμπελώνα

Το Οινόραμα επιστρέφει τον Μάρτιο στο Ζάππειο Μέγαρο και το Great Greek Wines ανανεώνει το ραντεβού του με το ελληνικό κρασί τον Μάιο με σημαντικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο ελληνικός αμπελώνας διεκδικεί όλο και πιο δυναμικά τη θέση του στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα, με τις σημαντικότερες διοργανώσεις, που στόχο έχουν πάντα την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και προβολή του ελληνικού κρασιού, να επιστρέφουν κάθε χρόνο ακόμη καλύτερες. Στις αρχές Μαρτίου λοιπόν αναμένουμε τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, το Οινόραμα, ενώ στις αρχές Μαΐου ο κορυφαίος θεσμός Great Greek Wines δίνει το «παρών» ανανεωμένος και με υπέροχα νέα.

Oenorama1.jpg

Οινόραμα

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, επιστρέφει 7 με 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Για άλλη μία χρονιά, την 31η, περισσότεροι από 250 οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς παρουσιάζουν χιλιάδες συναρπαστικά κρασιά και αποστάγματα σε οινόφιλους καταναλωτές και επαγγελματίες του κρασιού.

Oenorama5.jpg

Το κρασί στην Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες φάσεις του και μια απλή γευστική δοκιμή δεν είναι πια αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του οινόφιλου. Στο Οινόραμα 2025 ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί γευστικά σε κορυφαία αμπελοτόπια, θα μυηθεί στις οινικές εκφάνσεις που κρύβει κάθε διαφορετική εσοδεία και θα μάθει ιστορίες για όλα τα κρασιά σε σχέση με το χρόνο και τον άνθρωπο. Η έκθεση παροτρύνει τους επισκέπτες της να αφεθούν σ’ αυτό το ταξίδι οινικής εξερεύνησης, που ο καθένας μπορεί να βιώσει με το δικό του προσωπικό τρόπο.

Oenorama3.jpg

Τα κομβικά σημεία του Οινοράματος

-Ελεύθερη γευστική περιπλάνηση σε όλο το Ζάππειο Μέγαρο, στα εκατοντάδες οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το καθένα με δικό του σταντ, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όποιο κρασί του κεντρίσει το ενδιαφέρον και να μάθει, από τον παραγωγό, τα πάντα για αυτό.

-Πλατεία Γευσιγνωσίας: Αίθουσα αφιερωμένη σε όσα κρασιά κυκλοφόρησαν στην αγορά τους τελευταίους 12 μήνες και, σε αντιδιαστολή, εμβληματικές ετικέτες με 20χρονη, τουλάχιστον, παρουσία στην ελληνική αγορά.

-Wine Bar Οινικών Αποκαλύψεων: Σπάνια κρασιά από αφανείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, οίνοι ήπιας οινοποίησης και πολύ μικρά οινοποιεία.

-Οινοτεχνία: Οι πιο πρόσφατες καινοτομίες στην τεχνολογία της οινοποίησης και στις πρακτικές αμπελουργίας.

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, το Οινόραμα λειτουργεί με 2 τετράωρες περιόδους: 10:00 - 14:00 & 15:00 - 19:00. Την Παρασκευή 7 Μαρτίου θα λειτουργήσει 17:00 - 21:00. Η προαγορά εισιτηρίων γίνεται στην ιστοσελίδα της έκθεσης oenorama.com

yiannis-karakasis-mw-gregory-michailos.jpg

Great Greek Wines

Μόλις ανακοινώθηκε η επιστροφή του κορυφαίου θεσμού για την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, Great Greek Wines (GGW), που θα λάβει χώρα από τις 1 έως τις 4 Μαΐου 2025, στο ολοκαίνουργιο Ace Hotel & Swim Club Athens. Η εκδήλωση αυτή, που σχεδιάστηκε να προβάλλει τη νέα λίστα για το 2025, θα προσφέρει την ευκαιρία να προωθήσουμε την αριστεία των ελληνικών κρασιών στις διεθνείς αγορές.

yiannis-karakasis-mw.jpg

Μια Σημαντική Αναβάθμιση

Ο Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης, ιδρυτής του Great Greek Wines, παρουσίασε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση τις καινοτόμες αλλαγές που θα υλοποιηθούν το 2025. Ειδικότερα, τόνισε την αναγκαία εξέλιξη του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση με την εξέλιξη. «Πιστό στις αξίες της διαφάνειας, συμμετοχικότητας, προόδου και δημιουργίας, το GGW επενδύει στην οικοδόμηση γέφυρας διαλόγου μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και αγορών," δήλωσε ο κ. Καρακάσης. "Αφού ολοκληρώσαμε πέντε χρόνια επιτυχημένης πορείας, επανακαθορίζουμε μαζί με το Γρηγόρη Μιχαήλο το όνομά μας, μεταβαίνοντας από το GGW50 σε ένα brand που αντικατοπτρίζει καλύτερα και πιο σύγχρονα την υψηλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών».

Αυτή η στρατηγική αλλαγή στο GGW έχει ως στόχο την προβολή μιας ευρύτερης γκάμας ποιοτικών κρασιών που αντανακλούν την δυναμική του ελληνικού αμπελώνα. Τα βραβευμένα κρασιά της νέας λίστας θα βασίζονται αποκλειστικά στην ποιότητα και στον αριθμό συμμετοχών, ενώ θα διατηρείται ένα αυστηρό όριο, με στόχο να μην βραβεύεται πάνω από το 10% των συμμετεχόντων. Παράλληλα, θα εισαχθεί μια νέα κατηγορία GREAT VALUE WINES για κρασιά με λιανική τιμή έως 19 ευρώ με σκοπό να επικοινωνηθεί και αυτό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας.

the-judges-2025.jpg

Το Διεθνές Πάνελ Κριτών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο θεσμός πλαισιώνεται αποκλειστικά με διεθνούς φήμης κριτές του κρασιού, των οποίων η εμπειρία υπόσχεται να ενισχύσει την ποιότητα και την αμεροληψία της διαδικασίας αξιολόγησης:

- Mark Andrew MW (Noble Rot Magazine & Restaurants): Μία από τις πιο επιδραστικές κορυφαίες προσωπικότητες στον παγκόσμιο οινικό χάρτη με ειδίκευση στο Ασύρτικο. Είναι συνιδρυτής και συγγραφέας του Noble Rot Magazine, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα περιοδικά το κρασιού στον κόσμο, ενω έχει συμβάλει καθοριστικά στην εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το κρασί.

- Paz Levinson (Wine Director στο Groupe Pic) Η Paz Levinson είναι από την Αργεντινή και είναι Chef Sommelier Executive στο φημισμένο Groupe Pic Restaurants. Η Paz ανακηρύχθηκε Καλύτερη Σομελιέ της Αργεντινής το 2014 και το 2010. Το 2015 κέρδισε τον διαγωνισμό του καλύτερου Σομελιέ της Αμερικής ενώ το 2016 ανακηρύχθηκε Καλύτερη Σομελιέ του Κόσμου A.S.I., φτάνοντας στην 4η θέση παγκοσμίως.

- Lenka Sedlackova MW (Head of Brand Management and Buyer for Central and Eastern Europe - Bancroft). Μια πολύ σπουδαία επαγγελματίας του κρασιά με ιδιαίτερη αγάπη στις ελληνικές ποικιλίες, η οποία έχει παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού.

- Wojciech Bońkowski MW (Wine Writer & Journalist from Poland): Ένας αναγνωρισμένος πολωνός οινογράφος και Master of Wine, που έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση στον τομέα του κρασιού. Έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των ελληνικών και άλλων διεθνών κρασιών στην Πολωνία, ενισχύοντας τη διασύνδεση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών στον οινικό τομέα.

- Christophe Heynen MW (Leading wine merchant in Belgium and France): Ο Christophe Heynen MW είναι μία από τις επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας οινικής σκηνής, διευρύνοντας την κατανόηση και εκτίμηση των κρασιών όχι μόνο στο Βέλγιο και τη Γαλλία, αλλά και διεθνώς. Είναι ιδιαίτερα γνωστός στην αγορά κρασιού του Βελγίου και της Γαλλίας, όπου έχει διαπρέψει ως εισαγωγέας, προωθώντας τόσο κορυφαία όσο και ανερχόμενα οινοποιεία.

- Stefan Neumann MS (Wine Consultant and Master Sommelier): Μια ιδιαιτέρως επιδραστική μορφή στο χώρο του κρασιού, με σημαντική συμβολή στην εκπαίδευση, την αξιολόγηση και την προώθηση της ποιότητας των κρασιών παγκοσμίως. Προέρχεται απο το χωρος της εστιασης και του fine dining οντας για χρονια ο wine director του The Fat Duck - Heston Blumentall

- Peter Richards MW (Writer & Broadcaster): Ο Peter Richards είναι ένας βραβευμένος συγγραφέας, παρουσιαστής και Master of Wine. Με τηλεοπτική εμπειρία που περιλαμβάνει δώδεκα χρόνια στο Saturday Kitchen του BBC1 και τη νέα σειρά The Wild Side of Wine, έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός θησαυρός» και «ένας από τους πιο αγαπημένους επικοινωνιολόγους κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Για περισσότερες πληροφορίες greatgreekwines.com