ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τέλος εποχής; Γιατί το Λονδίνο γυρνάει την πλάτη του στα club και έκλεισε το Fabric

Τέλος εποχής; Γιατί το Λονδίνο γυρνάει την πλάτη του στα club και έκλεισε το Fabric
REUTERS/Neil Hall

Ύστερα από σχεδόν 17 χρόνια λειτουργίας το Fabric έκλεισε οριστικά τις πόρτες του την προηγούμενη εβδομάδα και "αποχώρησε" από τη νυχτερινή ζωή του Λονδίνου, έχοντας καταγράψει σημαντική πορεία στη club σκηνή της πόλης και λαμβάνοντας διακρίσεις όπως είσοδο στη λίστα των 100 καλύτερων club του κόσμου από το DJ Magazine.

Μία σειρά θανάτων από πιθανά overdose εντός του χώρου και ύστερα από μεγάλη αστυνομική έρευνα με κωδική ονομασία ‘Επιχείρηση Lenor’ (από το όνομα του γνωστού μαλακτικού) έδωσαν τη δυνατότητα στο council της περιοχής του Islington να βάλει λουκέτο στο χώρο, παρόλο που σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα η ατμόσφαιρα εντός του club δεν ήταν ύποπτη ή απειλητική.

Παρόλα αυτά στο κατηγορητήριο υπήρξαν μία σειρά από παραβιάσεις, όπως χρήση ναρκωτικών χωρίς περιορισμούς και διακίνηση εντός του χώρου. Υπεύθυνος επικοινωνίας του δήμου του Islington δήλωσε ότι “τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον έλεγχο του 2014 εντός του Fabric δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά με αποτέλεσμα να παρατηρείται ήδη έξαρση ανομίας εντός του χώρου".

2016 09 08T134144Z 354918077 LR1EC98121AUE RTRMADP 3 BRITAIN ENTERTAINMENT

Ο Σαντίκ Καν δεν συμφωνεί

Οι αντιδράσεις είναι ήδη πολλές με πολλές φωνές να κάνουν λόγο για πιθανό σχέδιο κλεισίματος πολύ πριν τους ύποπτους θανάτους αλλά και επιλεκτική μεταχείριση επιχειρήσεων στη βιομηχανία της νύχτας. Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν έκανε λόγο για αδικαιολόγητη κίνηση από τη πλευρά της πολιτείας και επέρριψε ευθύνες για τις πιθανές συνέπειες που θα ακολουθήσουν, καθώς το διάσημο club αποτελούσε μέχρι και σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της νυχτερινής κουλτούρας της πόλης.

Με δηλώσεις του πριν ένα μήνα, όταν και έθεσε και επίσημα σε λειτουργία το 24ωρο μετρό της πόλης, που αναμένεται να τονώσει αρκετά την νυχτερινή ζωή ο Καν δεν δίστασε να υπερασπιστεί τη νύχτα της πόλης. “Είμαι χαρούμενος που από τις 19 Αυγούστου, θα έχουμε μεταμεσονύχτια κυκλοφορία του μετρό για πρώτη φορά. Θα ορίσω έναν 'Τσάρο της Νύχτας' (σσ. ένα πρόσωπο που από κοινού με το δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας θα φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών και την έννομη λειτουργία της πόλης τις νύχτες). Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο πολιτιστικών υποδομών που θα υλοποιήσουμε” είπε.

Τέλος εποχής;

2016 09 08T134140Z 923521179 LR1EC981216U7 RTRMADP 3 BRITAIN ENTERTAINMENT

Μέσα σε μία δεκαετία έκλεισαν σχεδόν τα μισά club της πόλης ρίχνοντας τον αριθμό από 3.144 σε 1.733, κάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό, καθώς σύμφωνα με το BBC οι συνέπειες μπορούν να είναι αλυσιδωτές τόσο σε πολιτιστικό, κοινωνικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Το Fabric με μακροσκελή ανακοίνωση υποστήριξε ότι από την έναρξη της λειτουργείας του είχε ανέκαθεν αυστηρή αντιμετώπιση κατά της χρήσης ναρκωτικών, συλλαμβάνοντας μέσω CCTV όλους όσους καταγράφονται να έχουν στη κατοχή τους ουσίες.

Τη στήριξη τους κατά του κλεισίματος εξέφρασαν γνωστοί μουσικοί και καλλιτέχνες ανάμεσα τους και οι Groove Armada, Fatboy Slim ενώ πάνω από 150,000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν για να σωθεί το club χωρίς αποτέλεσμα. Επίσημες ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν από τις δισκογραφικές Island και Virgin EMI, όπου καταδίκαζαν το γεγονός. Πολλοί νέοι και επισκέπτες του Fabric εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους και προετοιμάζουν μία σειρά από διαμαρτυρίες ενάντια στη κοινότητα του Islington που σύμφωνα με τους ίδιους, δεν σεβάστηκε την ιστορία του χώρου.

Ένα ανησυχητικό trend

2016 09 08T134141Z 1052391412 LR1EC981216U8 RTRMADP 3 BRITAIN ENTERTAINMENT

Έχοντας δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το όνομα του και δίνοντας ζωή στη νυχτερινή ζωή του Islington, το Fabric αποχαιρέτησε οριστικά πλέον το κοινό του. Με πολλές φωνές να εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον άλλων χώρων και το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, αναμφισβήτητα το Λονδίνο περνάει σε μία άλλη, διαφορετική περίοδο που μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές - κάτι που εξετάζει λεπτομερώς και το NPR με εξαιρετική ανάλυση αμέσως μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας που εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν.

"Είναι ζωτικής σημασίας να προστατευτεί η κουλτούρα που καθιστά μοναδική τη πόλη, καθώς η νυχτερινή ζωή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μέσα στους έντονους ρυθμούς του Λονδίνου" αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ίδια η πολιτεία οφείλει να δώσει τη δέουσα σημασία στη μοναδικότητα που προσφέρει η διασκέδαση και εν συνεχεία να διασφαλίσει την ακεραιότητα της με αποτελεσματικότερα μέτρα. Ενδεικτικά αυτή την εβδομάδα με κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε η Γερμανία αναγνώρισε το Berghain ως χώρο υψηλής τέχνης, τίτλος που κατέχεται κατά κύριο λόγο από μουσεία.

Αυτό έρχεται και ως απάντηση της αναγνώρισης αντίστοιχων χώρων σε όλη την Ευρώπη, την ίδια ώρα που το Λονδίνο κλείνει τις πόρτες του Fabric και γυρνάει την πλάτη στην club scene της πόλης που την έκανε αυτό που είναι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ