ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Atomfall»: Το video game που «ζωντανεύει» ένα ξεχασμένο πυρηνικό ατύχημα του 1957

«Atomfall»: Το video game που «ζωντανεύει» ένα ξεχασμένο πυρηνικό ατύχημα του 1957

Το παιχνίδι «Atomfall» είναι εμπνευσμένο από την πυργκαγιά στον πυρηνικό σταθμό Windscale το 1957, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Rebellion

Βιντεοπαιχνίδια επιβίωσης και εξερεύνησης σαν το «Atomfall», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχουμε δει αρκετά. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι εμπνέεται από ένα αληθινό γεγονός που πολλοί αγνοούν: τη φωτιά στο Windscale, το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 10 Οκτωβρίου 1957, μια πυρκαγιά ξέσπασε στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Windscale (το σημερινό Sellafield) στην Κάμπρια της Βορειοδυτικής Αγγλίας. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα για τρεις ημέρες, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα ραδιενεργά ισότοπα, όπως ιώδιο-131 και πολώνιο-210.

Παρά το γεγονός ότι ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στη Δυτική Ευρώπη μέχρι τότε, η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του ατυχήματος, αποφεύγοντας να ενημερώσει το κοινό για την πλήρη έκταση της ραδιενεργής μόλυνσης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διαρροή αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς για χιλιάδες ανθρώπους, αν και οι ακριβείς αριθμοί παραμένουν αβέβαιοι λόγω της έλλειψης δεδομένων.

Σύμφωνα με το BBC News, η απόφαση να καταστραφεί όλο το γάλα που παρήχθη σε ακτίνα 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την περιοχή για ένα μήνα μετά την πυρκαγιά βοήθησε ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η τραγωδία αυτή οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην πυρηνική πολιτική της Βρετανίας, αλλά σύντομα ξεχάστηκε από το ευρύ κοινό – μέχρι που η εταιρεία Rebellion Developments (γνωστή για τη σειρά παιχνιδιών «Sniper Elite») αποφάσισε να τη μεταφέρει σε ένα ψηφιακό, εναλλακτικό σύμπαν.

Επιβίωση στην μετα-αποκαλυπτική Αγγλία του 1962

Το «Atomfall» διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική εκδοχή της Βρετανίας της δεκαετίας των '60s. Ο παίκτης ξυπνά σε μια αποκλεισμένη ζώνη στη Βόρεια Αγγλία, πέντε χρόνια μετά από την πυρηνική καταστροφή του Windscale. Χωρίς μνήμη και με ελάχιστα εφόδια, πρέπει να επιβιώσει αναζητώντας τροφή, κατασκευάζοντας όπλα και αντιμετωπίζοντας εχθρούς – από μεταλλαγμένα ζώα μέχρι επικίνδυνες αιρέσεις.

Οι δημιουργοί του παιχνιδιού εμπνεύστηκαν από κλασικές βρετανικές ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, όπως οι «The Quatermass Experiment» και «The Wicker Man» για να δημιουργήσουν έναν κόσμο «αυθεντικά βρετανικό, αλλά ταυτόχρονα ανατριχιαστικό και ατμοσφαιρικό».

Το gameplay ακολουθεί τη φόρμουλα παιχνιδιών επιβίωσης όπως τα «S.T.A.L.K.E.R.» και «Fallout», με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στη διαχείριση πόρων και στις επιλογές του παίκτη, οι οποίες επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας.

Οι πιο νέοι στην Κάμπρια σήμερα αγνοούν εντελώς το ατύχημα στο Windscale, αναφέρει το BBC News. Στη θέση του υπάρχει πλέον το σύμπλεγμα του Sellafield που απασχολεί περίπου 10.000 ανθρώπους από την ευρύτερη περιοχή. Παρήγαγε πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2003, ενώ μέχρι το 2022 χρησιμοποιήθηκε για επανεπεξεργασία πυρηνικών καυσίμων. Σήμερα οι κύριες δραστηριότητές του είναι η επεξεργασία και αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων και ο πυρηνικός παροπλισμός.