Πέντε bars για άκρως δημιουργικά cocktails και απίθανα vibes στην Αθήνα και όχι μόνο

Η Αθήνα διαθέτει μία από τις πιο δυνατές μπαρ σκηνές στον κόσμο και προσφέρεται ιδανικά για bar hopping, ιδανικά τώρα που ανοίγει ο καιρός.
Η αθηναϊκή μπαρ σκηνή είναι μία από τις δυνατότερες στον κόσμο, με πέντε ελληνικά bars να βρίσκονται στα 100 καλύτερα του πλανήτη, σύμφωνα με την λίστα- Βίβλο των World’s 50 Best Bars, μεταξύ και πολλών ακόμη διακρίσεων. Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε νέα -και όχι τόσο νέα- μπαρ που συστήνουμε να βάλετε στη λίστα των εξόδων σας, τόσο για τα ιδιαίτερα cocktails τους όσο και για τα πολύ cool vibes τους.

Subject Of Athens
Μία από τις πιο νέες και πιο ενδιαφέρουσες bar αφίξεις της πόλης, το Subject of Athens τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα από την πρώτη στιγμή και για όλους τους σωστούς λόγους. Το uber-cool αυτό μπαρ προέκυψε από τη συνεργασία του Δημήτρη Ρούσσου (βλ. Αίγλη Ζαππείου) και του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου (βλ. Abstract), που έψαχναν κάπου να στεγάσουν τη δημιουργικότητά τους και -προς μεγάλη μας χαρά- το βρήκαν πάνω από την πλατεία Κοτζιά. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολυεπίπεδο concept που αποτελείται από τρία επί μέρους κομμάτια, καθένα από τα οποία έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και αισθητική, αλλά όλα μαζί ενώνονται σε μία κεντρική ιδέα. Εδώ λοιπόν συναντούμε το Subject στο ισόγειο με το industrial look και τα έντονα χρώματα, που αποτελεί και το main bar του project. Επικεντρώνεται κυρίως σε γνωστά σε όλους μας ποτά, αλλά φυσικά με εμμονή στη λεπτομέρεια και πολλά δημιουργικά touches.
Στον 1ο όροφο βρίσκεται το Informal, όπου βλέπουμε ένα δεύτερο bar αλλά και ένα «διάφανο» εργαστήριο, από όπου προκύπτουν πιο ψαγμένες προσεγγίσεις και υπάρχει μία πιο experimental διάθεση στο θέμα του ποτού, χωρίς όμως το αποτέλεσμα να είναι επιτηδευμένο και δήθεν. Εδώ κατά καιρούς διοργανώνονται και θεματικά projects, όπως pop ups και γαστρονομικοί συνδυασμοί με guests από διάσημους σεφ, ενώ αυτές τις ημέρες θα κυκλοφορήσει και ένα ειδικό μενού με τρίπτυχα από creative amuse bouche, palette cleansers και ποτά φυσικά. Τέλος έχουμε και το Ego Death στο υπόγειο που ετοιμάζεται να ανοίξει και θα είναι ένας χώρος που θα βασίζεται στο συναίσθημα και στην μυσταγωγία, το σκοτάδι και τον τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε και σίγουρα αναμένεται να αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Μόλις μάθουμε περισσότερα θα το μοιραστούμε άμεσα μαζί σας!
Info: Γεωργίου Σταύρου 2-4, Αθήνα, 6941611619
Fonda Cubana
Επίσης ολοκαίνουριο project, το Fonda Cubana μόλις άνοιξε τις πόρτες του πριν σχεδόν δύο μήνες στη Νέα Φιλαδέλφεια και υπόσχεται ένα αυθεντικό ταξίδι στην καρδιά της Καραϊβικής. Εμπνευσμένο από τη ζωντάνια της Κούβας, το νέο αυτό πανέμορφο μπαρ, δημιούργημα των Στέλιου Παπαδόπουλου και Γιώργου Καβακλή (βλ. Barro Negro) σε σύμπραξή με τον Δημήτρη Κίμωνα (βλ. Baratin), ήρθε για να μας μυήσει στην κουλτούρα των τροπικών μέσα από χρώματα, μουσικές και φυσικά μοναδικά cocktails. Οι Fondas στην Λατινική Αμερική είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος για φαγητό — είναι ένας χώρος γιορτής, όπου η μουσική, η παρέα και το καλό φαγητό συναντιούνται. Έτσι γεννήθηκε το Fonda Cubana, ένα μπαρ αφιερωμένο στον Alegría τρόπο ζωής— τη χαρά της ζωής, με ρούμι στην καρδιά μας και σάλσα στον παλμό μας.

Στο Fonda Cubana, το καλό ποτό συνδυάζεται με τη μουσική και τη φιλόξενη διάθεση της κουβανέζικης παράδοσης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που μας κάνει να νιώθουμε άνετα και οικεία. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο παράγοντας φαγητό, με το μενού να αποτελεί μία γαστρονομική περιπέτεια που ξεκινά από το Cubanos Sandwich και φτάνει στο πολύ αγαπημένο Arayes, με την υπογραφή του Χάρη Νικολούζου. Κάθε πιάτο είναι φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη για τη γεύση, σε συνδυασμό με κλασσικά αλλά και signature cocktails, που ενσαρκώνουν την ενέργεια και την αυθεντικότητα της Λατινικής Αμερικής. Το Fonda Cubana είναι ο χώρος που συνδυάζει την ζωντάνια της Καραϊβικής με τη σύγχρονη διάθεση του Αθηναϊκού κοινού, την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία, δημιουργώντας έναν μοναδικό προορισμό για νυχτερινές εξόδους και φυσικά για ό,τι πιο γευστικό έχει να προσφέρει η Καραϊβική.
Info: Δεκελέιας 118, Νέα Φιλαδέλφεια, 2102526810

Coterie & Bro
Το Coterie & Bro άνοιξε στο Παγκράτι πριν από λίγους μήνες και αμέσως έγινε talk of the town. Με μότο του τη φράση “unpretentious quality”, το νέο αυτό hot spot ήρθε για να υπηρετήσει με σύνεση και συνέπεια τρεις ισάξια σημαντικούς πυλώνες: τον καφέ, το ποτό και το φαγητό. Πίσω από το project -και την μπάρα του- βρίσκονται ο Χρήστος Κλουβάτος, World Class Greece Bartender of the Year 2023, και ο αδελφός του Θανάσης Κλουβάτος, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο πάθος και τη βαθιά γνώση για τον καφέ. «Coterie» σημαίνει μία εκλεκτική συντροφιά που συγκεντρώνεται για να υπηρετήσει ένα κοινό όραμα και στην συγκεκριμένη περίπτωση αφοσιώνεται στο φαγητό, τον καφέ και το ποτό και συνδυάζει το all day coffee shop με το bistrot και τη spritzeria.

Ο χώρος είναι πολύ όμορφος και θυμίζει λίγο Nordic style café -bar, ενώ το βλέμμα τραβά απευθείας η μεγάλη και φιλόξενη μπάρα, που έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί και τις τρεις διαστάσεις του μαγαζιού, ώστε εδώ και να μπορείς να φας και να μπορείς να πιείς τον καφέ ή το cocktail σου. Μία μικρή σκάλα οδηγεί σε ένα πολύ ζεστό ανοικτό πατάρι, στο οποίο ο χαρακτήρας είναι λίγο πιο «εστιατορικός». Ως λογικό λόγω του παρελθόντος των ιδιοκτητών (ο Χρήστος πρόσφατα αναδείχθηκε Hellenic Coffee in Good Spirits Champion 2025) ο καφές παίζει τεράστιο ρόλο εδώ, κάτι που έχει ήδη εκτιμηθεί δεόντως από τους sophisticated coffee lovers της πόλης μας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα spritzes και τα cocktails με μία compact κάρτα με κάποια κλασσικά και περισσότερα signatures, τα οποία εκτελούνται σε πολύ καλό επίπεδο. Στο φαγητό έχουμε την υπογραφή του σεφ Παναγιώτη Πολυχρόνη (βλ. Line) και συναντούμε δύο μενού, ένα brunch και ένα lunch/dinner, που στηρίζονται στις χειροποίητες διαδικασίες και στην ελληνική και μεσογειακή μαγειρική κουλτούρα.
Info: Βρυάξιδος 9, Παγκράτι, 2107011640

Naked Athens
Όχι τόσο καινούριο, αλλά πλήρως ανανεωμένο, το προσωπικά πολύ αγαπημένο μου Naked Athens στην πλατεία Αγίας Ειρήνης περνά την καλύτερή του φάση με τον Θάνο Κρίμπουρα και τη Χριστίνα Φωκά πλέον ως αποκλειστικούς «καπετάνιους» του project. Το δημοφιλές μπαρ έκανε rebranding, άλλαξε αρκετά και έγινε πολύ πιο ατμοσφαιρικό, ενώ κέντρο αναφοράς παραμένει φυσικά η τεράστια μπάρα του, που προσφέρεται ιδανικά για καφέ, φαγητό ή ποτό όποια ώρα και να βρεθείς εκεί. Η νέα cocktail list παίζει με 10 διάσημες κλασσικές συνταγές, πειραγμένες φυσικά, που χωρίζονται στα Uncovered και τα Discovered. Τα Uncovered αποτελούν cocktail που κάνουν πραγματικότητα το «γδύσιμο» του φρούτου, δηλαδή συμπεριλαμβάνουν με κάποιο τρόπο όλα τα μέρη του, και τα Discovered είναι εντελώς διαυγή, σαν νερό, και μέσα τους κρύβουν όλη τη γεύση και τα αρώματα του κλασσικού ποτού, πάντα φυσικά με τα απαραίτητα twists.

Στην κουζίνα τώρα υπάρχουν δύο μενού, ένα brunch και ένα all-day/lunch/dinner, που εκτός από κοινό δημιουργό την ικανότατη σεφ Αγγελίνα Παπαδάκη (βλ. Fine Mess), έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: είναι απολύτως ελληνικά με βάση τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Τέλος να πούμε πως το Naked απέκτησε έναν ακόμη χώρο, το Naked Athens Experimental Hub, ένα space μεγάλο και πολυχρηστικό, όπου διεξάγεται πλέον όλο το RnD, οργανώνονται σεμινάρια και mixology workshops, γίνονται παρουσιάσεις, αλλά συνάμα εδώ χτυπάει και η καρδιά του μπαρ με τις ζυμώσεις, τα μαγειρέματα, τα πικλαρίσματα, τους πειραματισμούς να πραγματοποιούνται εντός. Επίσης εδώ υπάρχει και ένα «micro greenery» όπου καλλιεργούνται διάφορα βοτανικά, ενώ σε λίγο καιρό μέσα στο hub θα ζυμώνονται και τα χειροποίητα ψωμιά και οι ζύμες.
Info: Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, Αθήνα, 2103219310
Mockingbird’s Bar
Δεν είναι καινούριο, αλλά είναι πάντα φρέσκο και ανανεώνεται διαρκώς, αφού o Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, με μεγάλο παρελθόν στο χώρο, μεταξύ των οποίων χρόνια bar leader στο διάσημο Yacht της Σερίφου, και ο Βασίλης Κάτσαρης θέλουν το «κρυμμένο» μπαρ του Χαλανδρίου να αρέσει πρώτα σε αυτούς. Το Mockingbird’s είναι ένα κανονικό μπαρ, όπως αυτά που μας έχουν λείψει από την περιοχή, που ανοίγει το απόγευμα και παραμένει ανοικτό ως αργά. Στην πραγματικά υπέροχη «μυστική» αυλή του απολαμβάνουμε cocktails που αλλάζουν με τις εποχές και αποτελούν νέες αναγνώσεις κλασσικών αγαπημένων μας γεύσεων. Κάποιες φορές βέβαια συναντούμε και εντελώς ανατρεπτικές δημιουργίες από αυτές που πάντα μας αρέσει να δοκιμάζουμε.
Στο κομμάτι του φαγητού τα παιδιά τιμούν τους μικρούς παραγωγούς και τις τοπικές γεύσεις, όπως ψαγμένα τυριά και αλλαντικά, χωρίς όμως να λείπουν και οι πίτσες, που γίνονται ανάρπαστες από κάποια ώρα και μετά. Στο πέτρινο εσωτερικό η φιλόξενη μπάρα μας περιμένει για να νιώσουμε «μέλος της παρέας», ενώ συχνά πυκνά παίρνουμε θέση στα άνετα καναπεδάκια και stands του κήπου και απολαμβάνουμε κλασσικές ταινίες που προβάλλονται από τον προτζέκτορα στον τοίχο. Νομίζω πως αυτό που κάνει το Mockingbird’s απολύτως μοναδικό πάντως, πέρα από τα cool vibes και το πολύ οικείο του πρόσωπο, είναι πως, ενώ βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα κέντρα των βορείων προαστίων, δίνει μία πολυπόθητη έννοια ιδιωτικότητας και "ανήκειν", σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι ενός πολύ καλού φίλου, που τυχαίνει να φτιάχνει και απίθανα ποτά!
Info: Σωκράτους 23, Χαλάνδρι, 2110120921

Apple Music: Γιορτάζει την 10η επέτειό της με τα εγκαίνια στούντιο στο Λος Άντζελες
11:15
Ο Χένρι Κάβιλ δίνει μια λιτή αλλά ουσιαστική συμβουλή στον νέο Σούπερμαν, Ντέιβιντ Κόρενσουετ
11:06
Bet Builder Ready από το Πάμε Στοίχημα για τους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
11:04
Ζελένσκι: Η χθεσινοβραδινή ρωσική επίθεση ήταν η μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου
10:57