ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«O Τσόρτσιλ θα γύρναγε στον τάφο του». Πως το νέο Transformers εξόργισε τους βετεράνους πολέμου

«O Τσόρτσιλ θα γύρναγε στον τάφο του». Πως το νέο Transformers εξόργισε τους βετεράνους πολέμου

Παιχνιδίσματα ιστορίας. Όλα ξεκίνησαν στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η εφημερίδα "The Sun" δημοσίευσε μία σειρά από φωτογραφίες του Blenheim Palace, στο οποίο γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1874.

Σε αυτές το ιστορικό κτίριο είναι τυλιγμένο με τους αγκυλωτούς σταυρούς των Ναζί, περιτριγυρισμένο από στρατιώτες των SS.

Η δημοσίευση των φωτογραφιών συνοδεύονταν με δηλώσεις του πρώην διοικητή του βρετανικού στρατού, συνταγματάρχη Ρίτσαρντ Κεμπ, ο οποίος υποστήριζε ότι αν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έβλεπε ποτέ κάτι τέτοιο θα "στριφογύριζε στον τάφο του".

H οργή των βετεράνων πολέμου ωστόσο δεν βρήκε σύμφωνο τον απόγονο του Τσόρτσιλ, αυτού του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου, ιδιαίτερου, καυστικού πολιτικού που ηγήθηκε της Μεγάλης Βρετανίας στα χρόνια του πολέμου.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The Guardian, ο συντηρητικός πολιτικός και εγγονός του εμβληματικού πολιτικού Νίκολας Σομς ανέφερε ότι η όλη αναστάτωση που προκλήθηκε είναι "η πιο θλιβερή και ανόητη ιστορία που έχω διαβάσει".

"Αυτό κάνουν όλες οι εφημερίδες", είπε σχολιάζοντας το αρχικό δημοσίευμα, "ψάχνουν μέχρι να βρουν κάποιον άθλιο βετεράνο που είναι έτοιμος να πει: ‘Ο Ουίνστον θα στριφογυρίζει στον τάφο του’. Δεν έχουμε καμία ιδέα για το τι θα πίστευε ο παππούς μου εάν το έβλεπε".

nicholas soames

Στις αντιδράσεις απάντησε και ο σκηνοθέτης της ταινίας Μάικλ Μπέι τονίζοντας ότι ο Τσόρτσιλ στην ταινία είναι ένας "μεγάλος ήρωας" και "θα πρέπει να χαμογελά".

"Αν ο Χίτλερ εισέβαλε ποτέ στην κόλαση, θα έκανα τουλάχιστον μία θετική τοποθέτηση υπέρ του διαβόλου στη Βουλή μας" είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κάποτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ