ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ώρα για μάχη: ΝτιΚάπριο και Ομπάμα οι θεματοφύλακες του πλανήτη

Ώρα για μάχη: ΝτιΚάπριο και Ομπάμα οι θεματοφύλακες του πλανήτη

Ακτιβιστής, αμφιλεγόμενος και πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ, ο ΝτιΚάπριο θέλει να μας κάνει προστάτες του πλανήτη που πληγώνουμε. Σύμμαχος του ο απερχόμενος πρόεδρος του Λευκού Οίκου που σήμερα θα συναντήσει, ο Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή την προβολή του νέου του ντοκιμαντέρ για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο ηθοποιός που φέτος απέσπασε ένα Οσκαρ για την ερμηνεία του στην δραματική ταινία "Η Επιστροφή" ("The Revenant") θα λάβει μέρος σε συζήτηση με την επιστήμονα Κάθριν Χέϊχο και τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έθεσε την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μια από τις προτεραιότητες κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του "South By South Lawn", ενός φεστιβάλ ιδεών, τέχνης και δράσης που διοργανώνεται στη νότια πλευρά του κήπου του Λευκού Οίκου, στο πρότυπο του South by Southwest το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στο 'Οστεν του Τέξας και συνδυάζει νέες τεχνολογίες, ταινίες και μουσική.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά το πρώτο του ντοκιμαντέρ για την κλιματική πρόκληση, με τίτλο "Η 11η ώρα" (The 11th hour"), ο ηθοποιός και παραγωγός επανέρχεται με την ταινία "Before the Flood" (Πριν από τον κατακλυσμό) στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Πάπας Φραγκίσκος κάνουν μια σύντομη εμφάνιση.

"Να είστε τολμηροί, να είστε γενναίοι!", είχε δηλώσει ο ΝτιΚάπριο τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι με την ευκαιρία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. "Μπορούμε να επιλύσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις όταν βρούμε τη βούληση να εργαστούμε από κοινού".

Τον Μάρτιο, ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μετείχε στο South by Southwest, ένα πολύπλευρο φεστιβάλ στο οποίο μετέχουν σχεδιαστές ιστοσελίδων, μπλόγκερς, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες. Στον απόηχο, ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι ο Λευκός Οίκος θα διοργάνωνε τη δική του εκδοχή αυτής της συνάντησης, το "South By South Lawn" που αφιερώνεται στη δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα.

O Οσκαρούχος ηθοποιός αφού κατάφερε να κερδίσει το πρώτο του Oscar μετά από χρόνια προσπαθειών, τώρα θέλει να κάνει το κλίμα προτεραιότητα στην ατζέντα του. Με την κλιματική αλλαγή να αλλάζει άρδην τις συνθήκες της ζωής μας, ακόμη και αν οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν για το αντίθετο, παραμένοντας ενοχλητικά αδιάφοροι απέναντι στην ειδησεογραφία που επιβεβαιώνει το έγκλημα, ο αμφιλεγόμενος ηθοποιός, συμμαχεί με τον σκηνοθέτη Fisher Stevens (του "The Cove") στο ντοκιμαντέρ "Before the Floods" το οποίο και έκανε πρεμιέρα στο Toronto Film Festival νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Στο trailer o ΝτιΚάπριο συναντάει ηγέτες των ημερών, πολιτικούς και επιχειρηματίες μιλώντας για όλα όσα κάνουμε για να πληγώσουμε τον πλανήτη. "Το κάνουμε σκόπιμα", λέει στο trailer ο ΝτιΚάπριο αναφερόμενος στην καταστροφή που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι στο περιβάλλον. "Θέλω απλά να μάθω πόσο μακριά έχουμε φτάσει και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε".

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Έλον Μασκ είναι κάποιοι που θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις.

Before the Flood

ΔΗΜΟΦΙΛΗ