ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η ταινία «Snowden» έκανε πρεμιέρα στο Χονγκ Κονγκ

Η ταινία «Snowden» έκανε πρεμιέρα στο Χονγκ Κονγκ
REUTERS / VINCENT WEST

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Χονγκ Κονγκ η πρεμιέρα της ταινίας Snowden του σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν (φωτό).

Οι πρόσφυγες από τη Σρι Λάνκα που φιλοξένησαν τον Έντουαρντ Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που την παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Αμερικανού διαχειριστή συστημάτων, ο οποίος εργαζόταν βάσει συμβολαίου για την NSA και την CIA, και το 2013 διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Τζόναθαν Μαν, υπογράμμισε πως ο πελάτης του έλαβε βοήθεια από ανθρώπους που ήταν επίσης χωρίς πατρίδα.

Στις 20 Μαΐου 2013, ο Σνόουντεν εγκατέλειψε τα γραφεία της NSA στη Χαβάη, πετώντας για το Χονγκ Κονγκ. Εκεί, στις αρχές του Ιουνίου του ίδιου έτους, αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA στους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λάουρα Πόιτρας και Ίγουεν ΜακΆσκιλ. Από το 2015, ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, ενώ αναζητά άσυλο και αλλού.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν φιλοξενήθηκε στο μικρό σπίτι ενός ζευγαριού προσφύγων από τη Σρι Λάνκα και στη συνέχεια διέμεινε στο διαμέρισα μίας γυναίκας από τις Φιλιππίνες που είχε καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου και ζούσε μαζί με τη μητέρα και την κόρη της.

Η ταινία βασίζεται σε δύο βιβλία για τον Σνόουντεν που γράφτηκαν από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Guardian Λουκ Χάρντινγκ και τον Ρώσο δικηγόρο του Ανατόλι Κουτσερένα.

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον κατηγορεί για κατασκοπεία, για διαρροή πληροφοριών και κλοπή κυβερνητικών εγγράφων.

Η ταινία –στην οποία πρωταγωνιστούν ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ ως Σνόουντεν και η Σέιλιν Γούντλεϊ στο ρόλο της φίλης του Λίντσεϊ Μιλς– γυρίστηκε κυρίως στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ