ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Τζον Μάλκοβιτς δικαιώθηκε. Ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση η Le Monde

Ο Τζον Μάλκοβιτς δικαιώθηκε. Ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση η Le Monde

Ήταν 10 Φεβρουαρίου 2015 όταν η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με το σύστημα που εφάρμοζε η βρετανική τράπεζα HSBC, μέσω της θυγατρικής της στην Ελβετία (HSBC PB) προκειμένου να βοηθά τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν. Η εφημερίδα ανέφερε τα ονόματα πολλών γνωστών προσώπων που μεταξύ 2005-2007 διέθεταν κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Μεταξύ αυτών ήταν και το όνομα του Τζον Μάλκοβιτς.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς προσέφυγε στα γαλλικά δικαστήρια εναντίον της εφημερίδας Le Monde και δύο δημοσιογράφων της, των Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, υποστηρίζοντας ότι τον δυσφήμισαν σε ένα ρεπορτάζ όπου έγραφαν ότι διατηρούσε κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

Οι δικηγόροι του ηθοποιού εξήγησαν ότι στο παρελθόν ο Μάλκοβιτς είχε ανοίξει λογαριασμό σε μια άλλη τράπεζα η οποία εξαγοράστηκε από την HSBC. Ο λογαριασμός αυτός όμως, που ούτως ή άλλως δεν ήταν κρυφός αφού είχε δηλωθεί στις αμερικανικές φορολογικές αρχές, έκλεισε στις 30 Νοεμβρίου 1999, δηλαδή έναν μήνα πριν ιδρυθεί η HSBC PB.

Ο ηθοποιός δήλωσε "βαθιά σοκαρισμένος" που το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση αυτή "δεδομένου ότι η εφημερίδα γνώριζε", όπως λέει, ότι ο λογαριασμός του δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητες της HSBC.

Σήμερα δικαιώνεται καθώς οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας έκριναν τρεις δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας Le Monde ένοχους για συκοφαντική δυσφήμιση.

swiss leaks people

Η εφημερίδα είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύσει τη δικαστική απόφαση στο πρωτοσέλιδό της και στον ιστότοπό της. Στους δύο συντάκτες του δημοσιεύματος επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ και στον διευθυντή έκδοσης 1.000 ευρώ. Και οι τρεις όμως θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση συνολικού ύψους 10.000 ευρώ στον Τζον Μάλκοβιτς. "Προφανώς, οι πελάτες μου θα ασκήσουν έφεση", δήλωσε ο δικηγόρος τους Κριστόφ Μπιγκό.

LEMONDE JOHN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ