ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ «δούρειος ίππος» για την άλωση του Χόλιγουντ από την Κίνα

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ «δούρειος ίππος» για την άλωση του Χόλιγουντ από την Κίνα
REUTERS/Shirley Feng

Η τράπουλα των ισχυρών του Χόλιγουντ ξαναμοιράζεται καθώς η βιομηχανία του θεάματος, προσοδοφόρα και επιδραστική, έχει αναδειχθεί στο επόμενο πεδίο δράσης των μεγιστάνων της Κίνας. Ο μεγάλος παραμυθάς των ΗΠΑ, Στίβεν Σπίλμπεργκ καλωσορίζει τους νέους επενδυτές που αγοράζουν κινηματογραφικά στούντιο και υπογράφουν εταιρικές συμφωνίες, την ώρα που το Πεκίνο φιλοδοξεί να επεκτείνει την πολιτιστική επιρροή του και να ενισχύσει την κινηματογραφική τεχνογνωσία του.

Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, του κινέζου εκατομμυριούχου Τζακ Μα, συμφώνησε να επενδύσει στην εταιρία Amblin Partners του Στίβεν Σπίλμπεργκ ώστε να έχει τη συμπαραγωγή ταινιών που προορίζονται για την κινεζική αγορά, η οποία ευημερεί.

Η Amblin, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, διαχειρίζεται το δημιουργικό πορτφόλιο των Amblin Entertainment, DreamWorks Pictures και Amblin Television.

Ωστόσο οι μεγαλύτερες συμφωνίες μονογράφηκαν από την Wanda, κοινοπραξία που ίδρυσε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, ο Ουάνγκ Τζιαλίν, ένας πρώην στρατιωτικός που είναι γνωστό ότι επωφελήθηκε από τις μεγάλες πολιτικές του διασυνδέσεις. Ο όμιλός του, που αρχικά ειδικεύτηκε στην αγορά ακινήτων, φιλοδοξεί να γίνει ένας κολοσσός στην τομέα της ψυχαγωγίας. Κατέβαλε 3,5 δισεκ. δολάρια στην αρχή της χρονιάς για να αποκτήσει το στούντιο Legendary Entertainment (“Jurassic World”, “Batman”, “Godzilla”).

Τον Ιούλιο, ο αμερικανικός Τύπος είχε γράψει ότι ο όμιλος του Τζιαλίν ήταν σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει μεγάλη συμμετοχή στην Paramount Pictures. Τελικά, τον Σεπτέμβριο, η Wanda υπέγραψε "στρατηγική συμφωνία" με τη Sony Pictures για να επενδύσει σε φιλμ "με έμφαση στο κινεζικό στοιχείο".

2016 10 09T101206Z 1550921497 S1BEUFYPRQAA RTRMADP 3 ALI PICTURES AMBLIN PARTNERSHIP

Ο κινεζικός κολοσσός είναι επίσης σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρίας παραγωγής των αμερικανικών βραβείων Χρυσές Σφαίρες. "Μπορούμε να φέρουμε περισσότερα από την Κίνα στην Αμερική, και λίγο περισσότερα από την Αμερική προς την Κίνα", σημείωσε ο Στ. Σπίλμπεργκ περιγράφοντας τη συμφωνία με τη χώρα που αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά του κλάδου. H πρόεδρος της Alibaba Pictures Zhang Wei διευκρίνησε ότι η εν λόγω συνεργία "δεν είναι απλά μια οικονομική επένδυση".

2016 10 09T101217Z 1755453230 S1BEUFYPSBAC RTRMADP 3 ALI PICTURES AMBLIN PARTNERSHIP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ