ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η νέα κινηματογραφική βιογραφία του αμφιλεγόμενου συνιδρυτή της Apple σύντομα στις αίθουσες

Η νέα κινηματογραφική βιογραφία του αμφιλεγόμενου συνιδρυτή της Apple σύντομα στις αίθουσες

“Είναι σαν να είσαι πέντε λεπτά πριν από μια παρουσίαση προιόντος και ξαφνικά να σου έρχονται όλοι πιωμένοι και μεθυσμένοι για να σου εξομολογηθούν τι πραγματικά πιστεύουν” λέει εξοργισμένα στην κάμερα ο Michael Fassbender, υποδυόμενος τον Στιβ Τζομπς σε μία ακόμη ταινία για τη ζωή του.

H φράση μαρτυρεί τον τόνο με τον οποίο έχει εμποτίσει το σενάριο του ο βραβευμένος με Όσκαρ, Aaron Sorkin. Η ταινία "Steve Jobs" είναι ένα ψυχογράφημα διαλόγου, μια κινηματογραφική εμπειρία που θέλει να μας ταξιδέψει σε μία πορεία 14 ετών και να μας μεταφέρει τις στιγμές του Τζομπς πριν παρουσιάσει 3 προϊόντα της Apple που έχτισαν τη φήμη και την κυριαρχία του. Τον υπολογιστή Macintosh το 1984, το NeXT ‘Cube’ το 1988 και τον iMac το 1998.

Σκηνοθετημένη από τον βραβευμένο με Oscar Βρετανό Danny Boyle, η κινηματογραφική βιογραφία επικεντρώνεται σε τέσσερις σχέσεις ζωής του Τζομπς. Στη “συζυγική” επαγγελματική του σχέση με την επικεφαλής του τμήματος marketing της Apple Joanna Hoffman (Kate Winslet), την αδελφική του σχέση με τον συνεργάτη και συνιδρυτή της Apple co-founder Steve Wozniak (Seth Rogen), την σχέση πατέρα-γιου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple John Sculley (Jeff Daniels) και τη σχέση του με τη μεγαλύτερη του κόρη, τη Lisa.

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Τζομπς

Με ημερομηνία προβολής τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του από καρκίνο σε ηλικία 56 ετών, πρόκειται για την τρίτη παραγωγή που βασίζεται στη ζωή του επιχειρηματία οραματιστή. Έχουν προηγηθεί το "Jobs" με τον Ashton Kutcher το 2013 αλλά και το φετινό ντοκιμαντέρ του σημαντικού Alex Gibney "Steve Jobs: The Man in the Machine" που κάθε άλλο παρά κολακευτικό στάθηκε απέναντι του.

Εν μέρει βασισμένο στη βιογραφία "Steve Jobs" του βραβευμένου με Pulitzer Walter Isaacson, η ταινία μας παρουσιάζει έναν Τζομπς αμφιλεγόμενο, αλαζονικό, πεισματάρη, απομονωμένο, ταραγμένο, χαρισματικό, πνευματώδη, πολλές φορές παρεξηγημένο.

O καλός και ο κακός

Ο Boyle (“ένας εξαιρετικός ταλαντούχος άνθρωπος που επίσης είναι εξαιρετικά καλοσυνάτος” τον χαρακτήρισε ο σεναριογράφος της ταινίας σε δοκιμαστική προβολή στο Λος Άντζελες) κινηματογραφεί έναν Τζομπς που διαφωνεί παθιασμένα, έναν άντρα που προσπαθεί να βρει ισορροπία ανάμεσα στο ταλέντο και την ανθρώπινη, πολιτισμένη, συμπεριφορά. Ο Τζομπς του Boyle έχει απαιτήσεις μιας diva, έχει απαιτήσεις που εξουθενώνουν συνεργάτες πολλών χρόνων και τους φτάνει στα όρια τους, είναι ένας Τζομνπς που δεν διστάζει να απειλήσει και να απορρίψει ακόμη και την πεντάχρονη κόρη του όταν κάνει το λάθος να σταθεί μπροστά του.

Τζομπς, Ζάκερμπεργκ και Αινστάιν συνιστούν το βαρετό στυλ

Το έργο είναι ένα ψυχογράφημα του συνιδρυτή της Αpple, μια ταινία που προσπαθεί να φωτίσει τις πολλές διαφορετικές στιγμές του, είναι γρήγορο, γεμάτο διαλόγους και εντάσεις με δομή φρενήρη. Με αφορμή τους σταθμούς στη ζωή του Τζομπς ο Boyle ζωγραφίζει το δικό του πορτρέτο του άντρα που γιγάντωσε την Apple στην κινηματογραφική βιογραφία που οι New York Times χαρακτήρισαν ως μια “πλούσια σε αναφορές και στιβαρή καταγραφή των καιρών μας”.

Η ταινία “Steve Jobs” θα κάνει την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της στις 18 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από το Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ