ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας χαρακτήρισε τον Μπομπ Ντίλαν «αγενή και αλαζονικό»

Μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας χαρακτήρισε τον Μπομπ Ντίλαν «αγενή και αλαζονικό»
REUTERS/Ki Price/File photo TPX IMAGES OF THE DAY

Ένα μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας επέκρινε δριμύτατα σήμερα την "αλαζονική" στάση του Μπομπ Ντίλαν ο οποίος τηρεί απόλυτη σιωπή αφότου ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 13 Οκτωβρίου.

Ο 75χρονος Ντίλαν δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις της Ακαδημίας, ούτε αντέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο στη βράβευσή του.
"Είναι αγενής και αλαζονικός. Είναι αυτός που είναι", είπε ο ακαδημαϊκός Περ Περ Βέστμπεργκ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVT.

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου ο Ντίλαν έδωσε μια συναυλία στο Λας Βέγκας: τραγούδησε αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο βραβείο. Έκλεισε τη συναυλία εκείνη με ένα τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα, το Why try to change me now ("Γιατί να με αλλάξεις τώρα;"), ίσως για να δώσει μια απάντηση στα μέσα Ενημέρωσης.

Στον λογαριασμό του στο Twitter αναρτήθηκαν η ανακοίνωση της Ακαδημίας και τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τέσσερις ημέρες αργότερα στον ιστότοπό του αναρτήθηκε η φράση "Τιμηθείς με το Νόμπελ" αλλά σήμερα δεν υπήρχε πια.

"Αυτή η κατάσταση είναι ανήκουστη, όμως μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι τη γιορτή", πρόσθεσε ο Βέστμπεργκ αναφερόμενος στην παραδοσιακή τελετή απονομής των βραβείων, στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Στο μπλογκ του ο Άντερς Μπάρανι, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, ανέφερε ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σνόμπαρε επίσης τους ακαδημαϊκούς όταν τον βράβευσαν με το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Το 1964 ο συγγραφέας και φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ