ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η "χαμένη" κιθάρα του Λένον πουλήθηκε αντί 2,4 εκατ. δολαρίων

Η "χαμένη" κιθάρα του Λένον πουλήθηκε αντί 2,4 εκατ. δολαρίων
Ο Λένον εμφανίζεται να παίζει την κιθάρα στο video του 1963 για το "I Want to Hold Your Hand." Juliens Auctions

Μια ακουστική κιθάρα που χρησιμοποίησε ο Τζόν Λένον στην ηχογράφηση του ''I Want to Hold Your Hand" και άλλων, από τις πρώτες επιτυχίες των Beatles, πουλήθηκε αντί 2,4 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με οίκο δημοπρασιών

Η κιθάρα, μια Gibson J-160E του 1962, ήταν μια εκ των δύο πανομοιότυπων οργάνων που αγόρασαν ο Λένον και ο Τζόρτζ Χάρισον, τον Σεπτέμβριο του 1962, σύμφωνα με τον οίκο Julien's Auctions που βρίσκεται στο Λος Άντζελες.
Στο δελτίο τύπου, ο οίκος δημοπρασιών, αναφέρει ότι η κιθάρα χάθηκε μετά από μια συναυλία των Beatles στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 1963, και έκτοτε τα ίχνη της χάθηκαν για περισσότερα από 50 χρόνια. Ο Λένον την αντικατέστησε με ένα μοντέλο του 1964.

Η κιθάρα ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι όταν κάποιος πρόσεξε τις ομοιότητες μεταξύ της δικής του κιθάρας και αυτής του Χάρισον που βρισκόταν στο εξώφυλλο ενός περιοδικού. Ένας ειδικός από την Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε ότι η κιθάρα ανήκε στον Λένον.

Κατά τους 15 μήνες που η κιθάρα ήταν στα χέρια του Λένον, χρησιμοποιήθηκε για την ηχογράφηση τραγουδιών όπως το "She Loves You," το "Please, Please, Me," το "All My Loving" και το "From Me to You."

Την ημέρα που οι Λένον και Χάρισον παρέλαβαν τις κιθάρες τους, που αγόρασαν στο Λίβερπουλ αντί 161 λιρών τη μια, ταξίδεψαν στο Λονδίνο για την ηχογράφηση του "P.S. I Love You" και του "Love Me Do," σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Ο Λένον εμφανίζεται να παίζει την κιθάρα στο video του 1963 για το "I Want to Hold Your Hand."

Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμούσε ότι η κιθάρα θα πουληθεί αντί 600.000 – 800.000 λιρών.

John Lennon's 'lost' acoustic guitar sells for $2.4 million

Tim Hume, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ