ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: νικητής ο Ντόναλντ Τραμπ για τον «βασιλιά των προφητών» πίθηκο Γκέντα

Εκλογές ΗΠΑ 2016: νικητής ο Ντόναλντ Τραμπ για τον «βασιλιά των προφητών» πίθηκο Γκέντα
Reuters

Με τις δημοσκοπήσεις να έχουν γίνει ένα yo-yo υποθέσεων και τους συνωμοσιολόγους να κάνουν πάρτι με κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο, ένα ζώο με μαντικές ικανότητες πέφτει στη μάχη των προβλέψεων. Αποκαλούμενος και “Βασιλιάς των Προφητών” o πίθηκος Γκέντα τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη ευκολία όταν του ζητήθηκε να επιλέξει τον νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στο πάρκο όπου τον φροντίζουν, στην Κίνα.

Στην παράδοση του Πολ του χταποδιού, ο Γκέντα κέρδισε τη φήμη του “προφήτη” μετά από επιτυχημένες “προβλέψεις” αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων για το Euro 2016. Ο Γκέντα είναι προβλέψει με επιτυχία την κατάκτηση του τροπαίου από την Πορτογαλία.

Μπροστά στον Γκέντα τοποθετήθηκαν δύο φωτογραφίες σε φυσικό μέγεθος του Τραμπ και της Κλίντον. Ο πίθηκος μετά από “ώριμη σκέψη” επέλεξε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να του δώσει και ένα φιλί στο πρόσωπο.

Η μεθοδολογία ιδιαίτερα απλή. Όταν τοποθετήθηκαν μπροστά στον πίθηκο δύο πορτρέτα σε φυσικό μέγεθος των υποψηφίων ο “βασιλιάς” επέλεξε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να του δώσει και φιλί στο πρόσωπο.

O 5χρονος πίθηκος που το όνομα του σημαίνει “Ανατριχίλες” είναι το αγαπημένο ζώο των media της χώρας που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διάδοχη κατάσταση του Λευκού Οίκου.

2016 11 03T072844Z 193415448 S1BEUKQYLOAA RTRMADP 3 CHINA ODDLY

Το AFP δεν διευκρίνισε εάν η απόφαση των ανθρώπων του Shiyanhu Ecological Tourism Park της επαρχίας Χουνάν να αναδείξουν νικητή με κριτή έναν πίθηκο είναι ειρωνική απέναντι στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ωστόσο, ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Το 2012 ένας 9χρονος σκίουρος, ο Gnocchi, δεν επανέλαβε τη σωστή πρόγνωση του από το 2008. Την δεύτερη φορά ο σκίουρος έφαγε εννέα αμύγδαλα από το μπολ του Μιτ Ρόμνεϊ και μόλις πέντε από το μπολ που “εκπροσωπούσε” τον νικητή των εκλογών, Μπαράκ Ομπάμα.

Προβάδισμα πέντε μονάδων δίνει στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC η οποία δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής. Ωστόσο, αυτό το προβάδισμά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Real Clear Politics, περιορίζεται στο 2,3%, δηλαδή κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους.

Λίγο καιρό πριν τoν Γκέντα "ζητήθηκε" από αδέσποτα σε καταφύγιο ζώων του Κλίβελαντ να αναδείξουν τον δικό τους νικητή.

Ήταν (ξανά) ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ