ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η απίθανη ιστορία πίσω από το Smoke on the Water των Deep Purple (pics & vid)

Η απίθανη ιστορία πίσω από το Smoke on the Water των Deep Purple (pics & vid)
Wikipedia

Κάθε ένας που έχει ποτέ ασχοληθεί με την κιθάρα γνωρίζει τη μελωδία του Smoke on the Water του Ritchie Blackmore. Το τραγούδι είναι ένας από τους λόγους που το Machine Head των Deep Purple είναι ένα από πλέον επιτυχημένους δίσκους όλων των εποχών.

Στον κύκλο της μουσικής βιομηχανίας είναι πολλές οι ιστορίες που κυκλοφορούν για την δημιουργία της μεγάλης επιτυχία της ροκ σκηνής. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβριο του 1971 στο Montreux της Ελβετίας και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1972.

Χρειάστηκαν μόλις επτά μέρες για να κατακτήσει το νούμερο ένα στα βρετανικά χιτ, κρατώντας την θέση του για δύο εβδομάδες.

Ένα από τα fun fact για το άλμπουμ που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως ηχογραφήθηκε σε ένα ξενοδοχείο, ναι ξενοδοχείο. Ο ιδιοκτήτης του ήταν μεγάλος θαυμαστής του συγκροτήματος.

deep purple

Δυστυχώς την περίοδο που το «μωρό» των Deep Purple ήταν εν τη παραγωγή, ο τραγουδιστής τους Ian Gillan, κόλλησε ηπατίτιδα. Παρά τις ρητές οδηγίες των γιατρών για ξεκούραση ο Gillan δούλεψε με πάθος και προσήλωση για την ολοκλήρωση της δουλειάς.

Το συγκρότημα βρέθηκε στην Ελβετία και είχε εξ αρχής καταλύσει στο ξενοδοχείο Casino. Την πρώτη μέρα της διαμονής του εκεί βρέθηκε σε συναυλία που έδινε στον χώρο ο Frank Zappa και το συγκρότημα του, οι Mothers of Invention. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ένας φανατικός οπαδός του Zappa έβαλε φωτιά με ένα όπλο για φωτοβολίδες. Ευτυχώς ο χώρος εκκενώθηκε και δεν υπήρξαν θύματα.

Deep Purple 1971

Το συγκρότημα μετά την φωτιά μετακόμισε στο Pavilion. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν εκτιμούσαν ιδιαίτερα την μουσική τους κουλτούρα όμως και μετά από πολλά παράπονα για τον θόρυβο επενέβη η αστυνομία. Για να γλυτώσουν την ηχογράφηση οι μεταφορείς του συγκροτήματος δεν επέτρεψαν στις αρχές να μπουν στο κτήριο, κρατώντας τις πόρτες κλειστές, αλλά προς μεγάλη τους απογοήτευση το συγκρότημα εκδιώχθηκε. Έτσι αναγκάστηκε να κάνει την εγγραφή σε άλλο ξενοδοχείο, το Grand Hotel, που είχε φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα όπως οι Pink Floyd, οι Led Zeppelin και οι Black Sabbath.

Το μηχάνημα που χρησιμοποιούσε η μπάντα για την ηχογράφηση βρισκόταν έξω από το Grand Hotel. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 30 μέτρα καλωδίου για να κάνει τη δουλειά τους. Ο κιθαρίστας της, Ritchie Blackmore θυμάται:

blackmore

«Είχαμε το μηχάνημα ηχογράφησης των Rolling Stones έξω στο χιόνι, αλλά για να φτάσουν εκεί (οι φωνές μας) έπρεπε να βγάλουμε ένα καλώδιο από το δωμάτιο μας μέσα από δύο πόρτες, το χολ, εντός του μπάνιου, μέσα από ένα άλλο δωμάτιο του ξενοδοχείου και από κει πάνω από ένα κρεβάτι και έξω στη βεράντα. Το καλώδιο ύστερα διέτρεχε το μπαλκόνι για περίπου τριάντα μέτρα και επέστρεφε μέσα από ένα παράθυρο σε άλλο δωμάτιο. Περνούσε από το μπάνιο και μέσα από τον διάδρομο, μέχρι μια σκάλα, το φουαγιέ της ρεσεψιόν, τη μπροστινή πόρτα, την αυλή, πάνω από μια σκάλα για να φτάσει μέχρι το μηχάνημα. Η κατασκευή μας επέτρεψε να είμαστε πιο αυθόρμητοι, γιατί μόλις τελειώναμε το ένα πλέιμπακ, ακόμη και αν δεν ήταν τέλειο, λέγαμε ‘Εντάξει, είναι αρκετά καλό’ γιατί δεν αντέχαμε να κάνουμε όλη αυτή την διαδικασία».

Ο Claude Nobs, που βρέθηκε στην συναυλία του Zappa, που πήρε φωτιά και έσωσε πολύ κόσμο, κέρδισε μια αναφορά στο Smoke on the Water. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Roger Glover μουρμούριζε τον τίτλο ένα πρωινό, μέρες μετά την φωτιά. Αυτό οδήγησε τον Gillan να γράψει τους στίχους και τον Blackmore να κάνει την σύνθεση.

Τότε φυσικά δεν ήξεραν ότι το τραγούδι τους θα γινόταν ένα από τα πιο βασικά κομμάτια εκμάθησης κιθάρας για φιλόδοξους μουσικούς.

deep purple1

πηγή φωτογραφιών: wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ