ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Σε ευχαριστώ που μου έμαθες να αγαπάω την Ελλάδα». Το αντίο του Άνταμ στον πατέρα του Λέοναρντ Κοέν

«Σε ευχαριστώ που μου έμαθες να αγαπάω την Ελλάδα». Το αντίο του Άνταμ στον πατέρα του Λέοναρντ Κοέν

Με μια συναισθηματική ανάρτηση του στο Facebook αποχαιρέτησε δημόσια τον εμβληματικό καλλιτέχνη και ποιητή Λέοναρντ Κοέν ο γιος του Άνταμ. Ο Καναδός τραγουδοποιός πέθανε στις 7 Νοεμβρίου, ενώ ο θάνατός του δημοσιοποιήθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα μετά από την κηδεία του στο Μόντρεαλ, που έγινε παρουσία πολλών αστέρων μεταξύ των οποίων του Μπομπ Ντίλαν, της Λάνα Ντελ Ρέι και του Κρις Μάρτιν.

Στο δικό του αντίο ο γιος του τραγουδοποιού που πέθανε σε ηλικία 82 ετών είναι ακριβώς όσο ευαίσθητος θα περίμενε κανείς, ένας γιος άξιος για τον τροβαδούρο που έντυσε μουσικά στιγμές φτιαγμένες από αληθινό βελούδο. Ο μουσικός απόγονος του Κοέν ευχαριστεί τον πατέρα του για όλα τα μαθήματα ζωής που του χάρισε, ανάμεσα σε αυτά και η αγάπη για "το Μόντρεαλ και την Ελλάδα" που του σύστησε. 'Αλλωστε ο Άνταμ Κοέν συνεχίζει να τιμά την οικογενειακή παράδοση, να επισκέπτεται το καταφύγιο του Λέοναρντ Κοέν, την Ύδρα όπου και πέρασε στιγμές γεμάτες αγάπη και έμπνευση στα 60s.

O Άνταμ Κοέν θα συνεχίσει να περπατάει στα στενά του νησιού και θα παραδίδεται στους ανέμους που ενέπνευσαν τον πατέρα του να γράψει τα μυθιστορήματα "The Game Favourite" (1963) και "Beautiful Losers" (1966) πέρα από τις μελωδίες που με μαεστρία δημιούργησε -ανάμεσα σε αυτές και το "So Long, Marianne" που είχε αφιερώσει στην μούσα και αγάπη του, τη Νορβηγίδα Mαριάν Ιλέν.

cohens

Αυτή είναι η ανάρτηση του Άνταμ Κοέν για τον Λέοναρντ Κοέν που αποδεικνύει ότι ο Καναδός καλλιτέχνης ήταν κυρίως ένας πατέρας που έμαθε στον γιο του να είναι ένας άντρας που δεν φοβάται να παραδοθεί στο συναίσθημα -ακριβώς όπως ήταν ο ίδιος.

"H αδελφή μου κι εγώ μόλις κηδέψαμε τον πατέρα μας στο Μόντρεαλ. Στην κηδεία παραβρέθηκε μόνο η οικογένεια και μερικοί καλοί του φίλοι. Τώρα αναπαύεται σε ένα λιτό φέρετρο από πεύκο, δίπλα στη μητέρα και τον πατέρα του. Ακριβώς όπως και ο ίδιος το είχε ζητήσει.

Όσο γράφω τα παραπάνω σκέφτομαι την μοναδική ποιότητα του πατέρα μου που συνδυάζε την ταπεινότητα με την αξιοπρέπεια, σκέφτομαι την προσιτή κομψότητα του, τη γοητεία του που δεν την διέκρινε κανένα θράσος, την ευγένεια του σαν τζέντλεμαν του παλιού καιρού και το σκαλισμένο από το χέρι του, τεράστιο έργο του.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τόσα πολλά, έστω για μια τελευταία φορά.

Θα τον ευχαρισούσα για τη φροντίδα που μας παρείχε συνέχεια, για τη σοφία που εξέπεμπε, για τους μαραθώνιους συζητήσεων, για το λαμπερό πνεύμα και χιούμορ του.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που μου χάρισε και έμαθα να αγαπάω το Μόντρεαλ και την Ελλάδα. Και φυσικά, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη μουσική. Πρώτα για τη μουσική του με την οποία με γοήτευσε όταν ήμουν παιδί, μετά για το πόσο με ενθάρρυνε να φτιάξω τη δική μου μουσική και τέλος για το προνόμιο που είχα να μπορώ να δημιουργήσω μουσική μαζί του.

Σας ευχαριστώ για τα ευγενικά μηνύματα σας, για τη συμπαράσταση σας και για την αγάπη σας προς τον πατέρα μου".

Ο μουσικός επίσης Άνταμ Κοέν κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ το 2014 με τίτλο We Go Home.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ