ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Η γυναίκα γυμνή». Κίντμαν, Μουρ, Σεϊντού στο ημερολόγιο Pirelli 2017

«Η γυναίκα γυμνή». Κίντμαν, Μουρ, Σεϊντού στο ημερολόγιο Pirelli 2017

Nικόλ Κίντμαν, Πενέλοπε Κρουζ, Τζέσικα Τσάστειν, Έλεν Μίρεν, Τζούλιαν Μουρ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Λεά Σεϊντού, Ούμα Θέρμαν, Αλίσια Βικάντερ, Κέιτ Ουίνσλετ, Ρόμπιν Ράιτ και Zhang Ziyi. Αυτές είναι οι αληθινές γυναίκες του φετινού, πραγματικού όπως θέλει να ισχυρίζεται ότι είναι, ημερολόγιο της Pirelli για το 2017.

Παραδομένες στο φακό του μαέστρου της ασπρόμαυρης φωτογραφίας φωτογράφου Peter Lindbergh οι σταρ του ημερολογίου φέρνουν σε πρώτο πλάνο την αφτιασίδωτη γυναικεία γοητεία. Αυτή είναι η 44η έκδοση του ιταλικού ημερολογίου και ο 72χρονος Γερμανός επιμένει ότι με αυτή τη δουλειά του δεν θέλει να χαρίσει ξανά φαντασιώσεις αλλά να δώσει βήμα στο συναίσθημα και την ευαισθησία της γυναικείας ψυχής "απογυμνωμένης" από το make up, μακριά από την ψηφιακή επεξεργασία.

Συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε η εταιρία Pirelli με την Annie Leibovitz ένα χρόνο πριν, το συλλεκτικό ημερολόγο αναδεικνύει τη γυναίκα και όχι τη σάρκα της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με πορτρέτα αληθινά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Lindbergh φωτογραφίζει για την Pirelli. Την πρώτη του φορά το έκανε το 1996 στο El Mirage της Καλιφόρνια, τη δεύτερη το 2002 στα Paramount Studios του Λος Άντζελες και η τρίτη το 2014 -όταν μαζί με τον συνάδελφο του Patrick Demarchelier φωτογράφισαν για την επέτειο των 50 χρόνων του ημερολογίου που λανσαρίστηκε το 1964 και έκτοτε είναι ένα δώρο για εραστές της φωτογραφίας και του γυναικείου φύλου.

Αντικαθιστώντας το γυμνό με το συναίσθημα, το ημερολόγιο τιτλοφορείται "Emotional" και με αφορμή αυτό 14 πρωταγωνίστριες του θεάματος αφήνουν τους εαυτούς τους εκτεθειμένους στο φακό του Lindbergh που για ακόμη μια φορά στην καριέρα του εκθειάζει τη θυληκότητα.

Η γυναίκα πιο γυμνή από ποτέ

Η πρωταγωνίστρια του Moulin Rouge Νικόλ Κίντμαν βρήκε "θαυμάσια" την ιδέα να ποζάρει για τον Lindbergh λίγο πριν κλείσει τα 50. "Απλά εμφανίστηκα στο studio, έπιασα τα μαλλιά μου πίσω, ακριβώς όπως κάνω συνήθως γιατί έχω μικρά παιδιά και δεν έχω χρόνο για πολύ περιποίηση και ξεκινήσαμε" είπε. "Αγαπάω να μεταμορφώνομαι σε χαρακτήρες με ωραίες δημιουργίες σχεδιαστών αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο αυτή τη φορά. Ο Lindbergh μου είπε ότι θέλει μόνο εμένα. Νομίζω η απλότητα σε ανανεώνει. Είναι ειλικρινής" προσθέτει.

"Δεν ξέρω αν είναι ένα ημερολόγιο επαναστατικό καθώς αντιστέκεται στoν ηλικιακό ρατσισμό στη βιομηχανία του θεάματος" σχολιάζει στην Evening Standard η Κίντμαν που είναι και η γυναίκα του πρώτου μήνα του 2017. "Δεν λέω ότι φέρνουμε κάποια μεγάλη αλλαγή στην αντίληψη του κόσμου αλλά πρέπει να χτίζουμε τις αντιλήψεις" συμπλήρωσε.

Σήμερα που οι γυναίκες προβάλλονται στα media ως πρέσβειρες της τελειότητας και της νιότης αποφάσισω να στρέψω το φακό μου προς μια άλλη ομορφιά, διαφορετική. Μια αληθινή, ειλικρινής γοητεία που δεν είναι εμπορεύσιμη" είπε ο φωτογράφος.

Από την 31χρονη Σεϊντού στην 71χρονη Έλεν Μίρεν το νέο ημερολόγιο της Pirelli προχωράει ένα βήμα μετά το "φεμινιστικό" ημερολόγιο του 2016 με μαεστρία. Φωτογραφημένο στο Βερολίνο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την παραλία Le Touquet στη Γαλλία το Pirelli Calendar 2017 είναι γεμάτο από γυναικεία γοητεία, αφτιασίδωτη, ειλικρινή, αληθινή. Πραγματικά γυμνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ