ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

35 αιρετικές ταινίες του παράδοξου ελληνικού σινεμά

35 αιρετικές ταινίες του παράδοξου ελληνικού σινεμά
Από την "Υπόγεια Διαδρομή" σε σκηνοθεσία Απόστολου Δοξιάδη με τον Γιάννη Φέρτη και Μπέτυ Λιβανού

Σε μια εμπνευσμένη, γεμάτη γνώση για επαγγελματίες αλλά και εραστές της έβδομης τέχνης, κινηματογραφική λέσχη μας προσκαλεί από αυτή τη Δευτέρα η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ).

Ωστόσο δεν θα είναι ένα ραντεβού περιστασιακό αλλά μια σχέση που θέλει να κρατήσει έξι μήνες -όσο θα διαρκέσει η πρωτοβουλία "Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά" στον κινηματογράφο Άστορ για να παραδώσει θησαυρούς του ελληνικού κινηματογράφου σε όλους. Από σήμερα η ΕΣΠΕΚ θέλει να φέρει στο φως και στις σκοτεινές αίθουσες ταινίες που "αγαπήθηκαν και ξεχάστηκαν, κι άλλες που ψάχνουν ακόμα το κοινό τους".

Συνολικά 35 ελληνικές ταινίες που σπάνια βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε κόπιες 35mm, θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος που θέλει να βγάλει από τη λήθη μία Δευτέρα και μία Παρασκευή κάθε μήνα "παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα" φιλμ των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80.

Eπιλεγμένες από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, οι ταινίες του αφιερώματος εντάσσονται σε ιδιαίτερους κύκλους προβολών (Ξοδεμένα 80, Ερωτικά Γράμματα, Μανίες, Βρώμικο Ψωμί, Παράξενο Τότε I & II, Είδη Υπό Εξαφάνιση κ.α.), και αναδεικνύουν τάσεις και εκλεκτικές κινηματογραφικές συγγένειες τριών δεκαετιών.

Σημαντικό: τις ταινίες και κάποιους από τους δημιουργούς θα παρουσιάζουν κινηματογραφιστές των νεότερων γενιών -ανάμεσά τους οι Θάνος Αναστόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου, Μπάμπης Μακρίδης, Δώρα Μασκλαβάνου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Σύλλας Τζουμέρκας, Παναγιώτης Φαφούτης, ‘Αγγελος Φραντζής κα.

Η αρχή απόψε με μια Αόρατη Απειλή

XAMENI1

Σήμερα οι Γιώργος Ζώης και Έκτορας Λυγίζος παρουσιάσουν υπό τον γενικό τίτλο "Αόρατη Απειλή" τις ταινίες "Κίερον" (1967) του Δήμου Θέου, "Υπόγεια Διαδρομή" (1983) του Απόστολου Δοξιάδη και "Δια Ασήμαντον Αφορμήν" (1974) του Τάσου Ψαρρά. Θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, όταν ο Στέργιος Πάσχος παρουσιάσει σε μεταμεσονύχτια προβολή την "Πρωινή Περίπολο" (1987) του Νίκου Νικολαΐδη.

17.30 Κιέριον του Δήμου Θέου

Ένας αριστερός δημοσιογράφος, ο Αίμος Βαγενάς, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Η ενοχή του δεν αποδεικνύεται και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος. Με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα αρχίζει να ερευνά την υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε, ενώ η αστυνομία κατασκευάζει έναν άλλο δολοφόνο, τον εβραίο φοιτητή Ζαδίκ ο οποίος ακολούθως αυτοκτονεί στο κρατητήριο.

19.15 Υπόγεια Διαδρομή του Απόστολου Δοξιάδη

ipogeia

Ο Υπουργός βιομηχανικής ανάπτυξης αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Από τη μια, η γυναίκα του, μετά την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας της, στρέφεται εναντίον του συμμαχώντας με τους παλιούς του συντρόφους, οι οποίοι αντιτίθενται στην κυβέρνηση και αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. Από την άλλη, μια οικολογική καταστροφή απειλεί να βάλει τέλος στην πολιτική του καριέρα. Ο Πρωθυπουργός διατάσσει την «ειδική υπηρεσία» να λύσει το πρόβλημα, συνδέοντας τους υποτιθέμενους τρομοκράτες με την οικολογική καταστροφή και κατηγορώντας τους πως συνωμοτούν κατά του πολιτεύματος.

22.00 Δι' Ασήμαντον Αφορμήν του Τάσου Ψαρρά

Η ταινία βασίζεται σ’ ένα πραγματικό γεγονός. Το έτος 1953, σ’ ένα καπνοχώρι της Μακεδονίας, διαπράττεται ένας περίεργος φόνος. Κατά την ακροαματική διαδικασία, προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι τα πραγματικά αίτια δεν ήταν κάποιες συνήθεις κτηματικές διαφορές, όπως είχαν θεωρήσει αρχικά η χωροφυλακή κι ο εισαγγελέας, αλλά οι οικονομικές διαφορές και οι ανελέητες συγκρούσεις ανάμεσα σε καπνοκαλλιεργητές και καπνεμπόρους.

Οι προβολές του Αφιερώματος της "Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά", θα πραγματοποιηθούν στον Κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28, είσοδος από στοά Κοραή - Μετρό Πανεπιστήμιο). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ