ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Bjork συνθέτει πάντα την πανσέληνο

Η Bjork συνθέτει πάντα την πανσέληνο

Σε μία σπάνια και ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνέντευξη της στο Iceland Magazine, η Bjork εκθέτει τον εαυτό της πολύ.

Κάνοντας μια παραχώρηση η Bjork των βραβείων και του πειραματισμού που συνήθως αποφεύγει να εξηγεί, ανοίγει τα χαρτιά της για όσα έζησε τα τελευταία χρόνια και το πως ο θρήνος επηρέασε τόσο τη μουσική, αλλά και τη καθημερινότητα της.

Μετά το χωρισμό της με τον Matthew Barney η Bjork παρουσιάζει μέσα από τη νέα έκθεση του Vulnicura όλα τα συναισθήματα και το πόνο που αισθάνθηκε χάνοντας από το πλευρό της τον αγαπημένο της. Ήταν μια αποκαλυπτική κατάβαση μέσα της.

“O χωρισμός με βελτίωσε”

“Η θλίψη είναι ένα ταξίδι” αναφέρει. “Σου διδάσκει πολλά και σέβομαι περισσότερο πλέον τη βιολογία του σώματος και του μυαλού μετά από όσα έζησα”.

Στη συνέντευξη της επιχειρεί να σκιαγραφήσει μία νέα καθημερινή ανάγκη να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους και να συνδεθεί μαζί τους μέσω του πόνου και της απώλειας που αποτελούν κοινά βιώματα.

Με απλές καθημερινές βόλτες στο Ρέικιαβικ εξερευνά νέες πλευρές, νέα πρόσωπα και αισθάνεται συμπόνια. “Κατάφερα να βγω από το πόνο αλώβητη. Παραμένω το ίδιο άτομο, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι μέσα μου και θεωρώ πως είναι μεγάλο κατόρθωμα”.

“Ηχογραφώ τουλάχιστον ένα καινούργιο τραγούδι σε κάθε πανσέληνο”

bjork1

Aυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη της “πτήση” -έτσι ζει τη διαδικασία. Το να γράψει ένα νέο κομμάτι αποτελεί μία πολύπλευρη διαδικασία και την “αφουγκράζεται” με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Τα αποτελέσματα την εκπλήσσουν συχνά.

Όταν γράφει τα ορχηστρικά κομμάτια των τραγουδιών της η Bjork νιώθει ότι “πλέκει”. “Είναι ένα δώρο που ετοιμάζομαι να δώσω” λέει για τις μελωδίες της που της προσφέρουν “σαφήνεια και ταυτόχρονα μία γλυκιά αρμονία”.

Η ελληνική ψυχή της τεχνολογίας

bjorktech

Το VR show που έλαβε χώρα στο ετήσιο φεστιβάλ Iceland Airwaves έδωσε μία διαφορετική υπόσταση στο υλικό της και το πως παρουσιάζεται ζωντανά. Με παράλληλες παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Τόκυο, η Bjork επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει την εμφάνιση της on stage καταφέρνοντας με πειραματικό τρόπο να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο οπτικο-ακουστικό θέαμα.

“Κατασκευάσαμε ένα δόρυ και πριν το καταλάβουμε, το αντικαταστήσαμε με ένα smartphone” λέει αναφερόμενη στην τεχνολογία που πάντα είναι κομμάτι και προέκταση μας.

Στην αέναη προσπάθεια της να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν η Bjork επένδυσε πολύ στην τεχνολογία -πιο έντονα από ποτέ- στο νέο της μουσικό εγχείρημα. Για την Bjork όλα έχουν σημασία και η λέξη “τεχνολογία” κρύβει την ύπαρξη μίας ψυχής μέσα της καθώς, “προέρχεται άλλωστε από την ελληνική λέξη “Τέχνη” -κάτι που την μαγεύει.

“Η εικονική πραγματικότητα θάβεται μέσα σου”

Εντός της έκθεσης μοιράζονται γυαλιά εικονικής πραγματικότητας όπου οι επισκέπτες φορώντας τα περιφέρονται σε ένα περιβάλλον περιήγησης 360 μοιρών. Εξηγώντας την επιλογή της έκθεσης VR, η Bjork παραδέχεται το μεγάλο ρίσκο που υπήρξε με αυτό το εγχείρημα. Οι κριτικές τελικώς ήταν εξαιρετικές και ο κόσμος έδωσε το παρών.

“Η εικονική πραγματικότητα είναι κάτι που σου μένει, κάτι που θάβεται στον εγκέφαλο – γι’ αυτό και είναι τόσο ενδιαφέρουσα”.

Ενεργός πολίτης σημαίνει ακτιβισμός

Πολιτικά η Bjork δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Είναι ενεργός πολίτης όμως όντας απογοητευμένη από τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας συνηθίζει εδώ και χρόνια να ψηφίζει λευκό. “Δεν υποστήριξα ποτέ μου κανένα κόμμα” λέει. “Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης και η αδυναμία να προστατέψει διάφορες περιβαλλοντικές ζώνες της Ισλανδίας με τρομάζουν”.

Παράλληλα με τις πολιτικές της αντιλήψεις τονίζει και την ανάγκη για περισσότερο φεμινισμό και διεκδικήσεις δικαιωμάτων της γυναίκας για τον 21ο αιώνα. Κόρη δραστήριας ακτιβίστριας η ίδια, ξέρει ότι το κλίμα έχει προτεραιότητα και το μέλλον θέλει μάχες.

bjorkbaby

Αγαπώντας επίμονα το κίνημα της πανκ -“έχει σημασία να παίρνεις τις καταστάσεις στα χέρια σου, να φέρνεις στην κοινωνία εκείνες τις ποιότητες με τις οποίες θέλεις να ζήσεις” λέει η Bjork παλεύει συνέχεια.

Με τους δαίμονες, τους χωρισμούς, τη θλίψη, τη γαλήνη, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αυτές τις μέρες η Bjork περιοδεύει στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ