ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Τζίνα Ντέιβις θέλει περισσότερες γυναίκες στον κινηματογράφο. Θα το καταφέρει.

Η Τζίνα Ντέιβις θέλει περισσότερες γυναίκες στον κινηματογράφο. Θα το καταφέρει.

Γνωστή από την ελεγεία στο φεμινισμό στο road movie για γυναίκες που έγραψε ιστορία, το “Θέλμα και Λουίζ”, η Τζίνα Ντέιβις συνεχίζει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ισότητα.

Καθώς οι φωνές για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην κινηματογραφική βιομηχανία πληθαίνουν, η 59χρονη ηθοποιός μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο BFI του Λονδίνου. Με αφορμή την (επεισοδιακή) πρεμιέρα της ταινίας ”Suffragette” (όπου η Μέριλ Στριπ υποδύεται την Έμελιν Πάνκχερστ, τη γυναίκα που το 1903 ίδρυσε τη ριζοσπαστική, για τους καιρούς της, Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών aka Women’s Social and Political Union) η Ντέιβις εξομολογήθηκε πώς οι ρόλοι των δυναμικών γυναικών που έχει παίξει την ενέπνευσαν να ασχοληθεί με τις έρευνες της συμμετοχής των φύλων στην μεγάλη οθόνη. Τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.

Θέλμα για πάντα

“Μόλις το 17% των ρόλων απευθύνονται σε γυναίκες” είπε. “Δεν έχει σημασία πόσες λίγες γυναίκες είναι σε ηγετικές θέσεις στην πραγματική ζωή, στη μυθοπλασία των ταινιών είναι ακόμα λιγότερες", τόνισε και συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν έχει βελτιωθεί από το 1946.

Αποφασισμένη να αλλάξει την κατάσταση η ηθοποιός ίδρυσε το Geena Davis Institute on Gender in Media για την Ισότητα στα Μέσα Ενημέρωσης, εστιάζοντας σε οικογενειακές ταινίες με το σκεπτικό ότι “αν μπορείτε να το δείτε τότε υπάρχει” σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η ηθοποιός έχει ήδη ξεκινήσει επαφές σε μια προσπάθεια να πείσει τα στούντιο και τις εταιρείες παραγωγής για τη δημιουργία περισσότερων θετικών ρόλων για γυναίκες. “H προσπάθεια μου έχει σημειώσει επιτυχία” συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ