ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πολυπολιτισμικό & επαναστατικό, το Rogue One κάνει πολιτική

Πολυπολιτισμικό & επαναστατικό, το Rogue One κάνει πολιτική

To "Rogue One: A Star Wars Story" μπορεί να μην ξεπέρασε τα $300 εκατομμύρια δολάρια πλησίασε όμως αρκετά. Το τελευταίο επεισόδιο της space opera είχε μια δυνατή πρεμιέρα αυτό το Σαββατοκύριακο κερδίζοντας $290.5 εκατομύρια παγκοσμίως και $155 εκατομμύρια στην Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, το "Rogue One" είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πρεμιέρα για τον μήνα Δεκέμβρη στην ιστορία της Αμερικής με το "Star Wars: The Force Awakens" παραμένει νούμερο ένα και βρίσκεται στην τρίτη θέση του παγκόσμιου box office με πάνω από $2 δισ. σε παγκόσμιες πωλήσεις.

Το "Rogue One" με προϋπολογισμό $200 εκατομμύρια, είχε μια εξαιρετική πορεία σε εγκαταστάσεις IMAX και άλλες premium σκοτεινές αίθουσες. Από την άλλη το "Collateral Beauty" του Γουίλ Σμιθ έφερε μόλις $7 εκατομμύρια στα ταμεία, θέτοντας έτσι ένα νέο χαμηλό στην καριέρα του Σμιθ. Η ταινία έχει προϋπολογισμό $36 εκατομμύρια.

Το "La La Land" που σαρώνει σε υποψηφιότητες και βραβεία συνεχίζει να μαγνητίζει το κοινό και η "Moana" της Disney εξακολουθεί να γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Όμως το "Rogue One" είναι για τον Lewis Beale του CNN έχει πολλά μηνύματα για τους καιρούς μας.

Καλλιεργώντας τη διαφορετικότητα

Πενήντα χρόνια μετά το “Star Trek” και την αποστολή ενός πολυφυλετικού και πολυπολιτισμικού πληρώματος στο διάστημα τώρα και το “Star Wars” εντάχθηκε στο σύμπαν της διαφορετικότητας.

Το "Rogue One: A Star Wars Story" που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις αίθουσες, είναι η πρώτη αυτόνομη ταινία του Πολέμου των Άστρων, αφηγείται τα γεγονότα που προηγούνται του "A New Hope" (του αυθεντικού πρώτου "Star Wars" του 1977) και επικεντρώνεται στην ομάδα της Επαναστατικής Συμμαχίας που έκλεψε τα σχέδια του πρώτου Death Star, τα οποία η πριγκίπισσα Λέια είχε κρύψει μέσα στον R2-D2 προτού συλληφθεί από την γαλαξιακή αυτοκρατορία.

2016 12 06T044603Z 2040735673 RC1B5A2AE940 RTRMADP 3 FILM ROGUEONE EPCOT

Στην ταινία “Rogue One: A Star Wars Story” που διαδραματίζεται σ’ έναν πολύ μακρινό γαλαξία, το καστ αποτελείται από ηθοποιούς, Ασιάτες, Αφρο-Αμερικανούς και Ισπανόφωνους. Οι ήρωες της ταινίας, σχεδόν όλα τα μέλη της Επαναστατικής Συμμαχίας που προσπαθούν να κλέψουν τα σχέδια περιλαμβάνουν έναν Μεξικανό (Ντιέγκο Λούνα), έναν Πορτορικανό (Smits), μία Αγγλίδα (Felicity Jones), έναν Αφρο-Αμερικανό (Forest Whitaker), έναν Δανό (Mads Mikkelsen), δύο Κινέζους (Wen Jiang και Donnie Yen) και έναν Βρετανο-Πακιστανό (Riz Ahmed).

Στον αντίποδα όλοι οι ηγέτες της Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένου του Πέτερ Κάσινγκ ο οποίος εμφανίστηκε στο πρώτο Star Wars και πέθανε το 1994, αλλά επιστρέφει με τη βοήθεια της τεχνολογίας CGI - είναι λευκοί ιμπεριαλιστές.

Στην ταινία υπάρχουν και άλλα μηνύματα για τους καιρούς μας αναφέρει στο άρθρο γνώμης στο CNN ο Lewis Beale. Ανάμεσα σε αυτά είναι:

2016 11 26T172808Z 1818396090 RC1C20CC6A60 RTRMADP 3 UKRAINE DAILYLIFE

Παρακαλώ. Μην χτίσετε το τείχος.

Ίσως στο μέλλον ένας Μεξικανός που θα προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα να σώσει το γαλαξία. Ή τουλάχιστον να είναι καλός, σκληρά εργαζόμενος της κοινωνίας. Στο "Rogue One" ο Captain Cassian είναι ένας γενναίος αρχηγός της Επαναστατικής Συμμαχίας πρόθυμος να πάει σε μια αποστολή αυτοκτονίας για να κλέψει τα σχέδια του Death Star. Δεν είναι ένας από τους τους Μεξικανούς που περιγράφει ο Τραμπ ότι "φέρνουν ναρκωτικά και το έγκλημα".

Μην καλλιεργείτε την Ισλαμοφοβία

Ή αλλιώς μην απαγορεύσετε την είσοδο Μουσουλμάνων στη χώρα ή μην δημιουργήσετε μητρώο Μουσουλμάνων. Ο Ριζ Αχμέντ υποδύεται τον Μπόντι Ροκ, πρώην πιλότο της Αυτοκρατορίας με φοβερές τεχνικές δεξιότητες. Είναι το είδος των μορφωμένων, υψηλής τεχνολογίας τύπων που χρειάζεται η χώρα. Γιατί λοιπόν να στιγματίζεται ή να μην του επιτρέπεται να εργαστεί στις ΗΠΑ;

Επενδύστε στη διαφορετικότητα

Μια ομάδα διαφορετικών ανθρώπων μπορεί πραγματικά να συνεργαστεί για να δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι το κρυφό νόημα της ταινίας "Rogue One", στην οποία οι διαφορές των χαρακτήρων όχι μόνο αφήνονται στην άκρη, αλλά αναφέρονται ελάχιστα. Είναι μία από τις πιο αρμονικές εμφανίσεις ενός συνασπισμού ουράνιο τόξο που έχει παρουσιαστεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη.

2016 12 02T122509Z 1921505555 RC1705C6FB30 RTRMADP 3 JAPAN COMICCON

Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ