ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Love actually και άλλες έξι ταινίες η χριστουγεννιάτικη ταινιοθήκη της Vogue

Love actually και άλλες έξι ταινίες η χριστουγεννιάτικη ταινιοθήκη της Vogue

Η Ολίβια Μαρκς, συντάκτρια της Vogue, αγαπάει τη μόδα, τα Χριστούγεννα και την μικρή και μεγάλη οθόνη. Ακριβώς με αυτή τη σειρά.

 

Γράφοντας στο περιοδικό έναν μικρό οδηγό διασκέδασης με τις ιδανικές εορταστικές ταινίες που αξίζει να προβληθούν στις κατ'οίκον προβολές μας αυτών των ημερών η Μαρκς μας καθοδηγεί σε ένα εορταστικό πρόγραμμα προβολών που, όπως η ίδια σημειώνει, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την απόδραση, εκείνη τη μέρα, στα "χρόνια της αθωότητας".

Πατήστε play με αυτή τη σειρά αν θέλετε να είστε στη μόδα των ημερών.

Πάνω πάνω στη λίστα φιγουράρει το "The Holiday" με τους Κάμερον Ντίαζ, Κέιτ Ουίνσλετ, Τζουντ Λο και Τζακ Μπλακ. Η Ολίβια ομολογεί ότι είναι "γλυκερή" αλλά έχει όλα τα βασικά στοιχεία του κλίματος της ημέρας: αγάπη χωρίς ανταπόκριση, καινούργιοι έρωτες, όμορφοι άγνωστοι σε ευχάριστες παμπ κι ένα χιονισμένο χωριό στην Αγγλία.

Aκολουθεί το "Scrooge", η κινηματογραφική μεταφορά της "Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας" του Τσαρλς Ντίκενς του 1951, με τον Άλαστερ Σιμ να είναι ο καλύτερος στον ρόλο του Εμπενέζερ Σκρουτζ.

Για τη Vogue το "Elf" με τον Γουίλ Φέρελ στο ρόλο του Buddy -ενός ενηλίκου που κατά λάθος ανέθρεψαν ως ξωτικό του Άη Βασίλη- έχει γίνει ένα είδος cult χριστουγεννιάτικης ταινίας από τότε που βγήκε στις αίθουσες, το 2003 και βέβαια δεν εννοείται εορταστική ατμόσφαιρα χωρίς κάτι από συγκίνηση.

Στο "It's A Wonderful Life" ο Τζέιμς Στιούαρτ, ένας εξαντλημένος και θλιμμένος οικογενειάρχης με το όνομα Τζορτζ Μπέιλι, τον οποίο επισκέπτεται ο φύλακας άγγελός του την παραμονή των Χριστουγέννων, "μας κάνει να κλαίμε πριν καν τελειώσουν τα ζενερίκ' παραδέχεται η Ολίβια.

its a wonderful life

Το "Love Actually" του Ρίτσαρντ Κέρτις είναι κλασικό πια. Η Ολίβια, από τότε που πρωτοπροβλήθηκε, το 2003, δεν μπορεί να θυμηθεί Χριστούγεννα χωρίς τη νεαρή Κίρα Νάιτλι, την Έμα Τόμσον, τον Χιου Γκραντ και τον -πρόσφατα θανόντα- σπουδαίο Άλαν Ρίκμαν.

Αν είναι να δούμε χριστουγεννιάτικη ταινία για παιδιά, η Ολίβια προτείνει το "How The Grinch Stole Christmas" με τον Τζιμ Κάρεϊ να δίνει ρεσιτάλ έναν α λα Dr Seuss χαρακτήρα που σιχαίνεται τα Χριστούγεννα.

Aκολουθούν εύλογα τα "Μόνος Στο Σπίτι". Στο κείμενο της η συντάκτρια εξομολογείται ότι, μικρή, η σκέψη και μόνο ότι θα την άφηναν οι γονείς της μόνη στο σπίτι, ή παρατημένη σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Νέα Υόρκη, τα Χριστούγεννα ακριβώς όπως συνέβη στον Μακόλεϊ Κάλκιν ήταν το πιο τρομακτικό και λυπηρό πράγμα που θα μπορούσε να φανταστεί.

Σήμερα της φαίνεται η πιο ονειρεμένη χριστουγεννιάτικη εμπειρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ