ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι νοικοκυρές της ISIS προκαλούν προβλήματα στο BBC

Οι νοικοκυρές της ISIS προκαλούν προβλήματα στο BBC

To ΒΒC βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά την προβολή ενός σατιρικού σκετς που διακωμωδεί την τρομοκρατία και την Ισλαμοφοβία.

Το σκετς, μια τηλεοπτική ενότητα της νέας παραγωγής του καναλιού BBC2 με τίτλο Revolting (σ.σ. Αποκρουστικό), θέλει να σατιρίσει αιχμηρά την επικαιρότητα.

Με τίτλο του The Real Housewives Of ISIS το σκετς παρωδεί το τηλεοπτικό φορμάτ των ριάλιτι σόου που δείχνουν τις καθημερινές, περίπου ανόητες, αγωνίες εύπορων κυριών στις μητροπόλεις του κόσμου.

Στο απόσπασμα που μεταδόθηκε για να προωθήσει το σόου τέσσερις Βρετανίδες ηθοποιοί ντυμένες με μαντίλα συζητούν την καθημερινότητα τους υπό το καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους.

isis3

Σε μια σκηνή μια από τις πρωταγωνίστριες φοράει το καινούργιο της απόκτημα στη γκαρνταρόμπα της. Ένα γιλέκο αυτοκτονίας.

Ω φιλενάδα, είσαι υπέροχη" λέει μία φίλη της προτού γυρίσει στην κάμερα για να προειδοποιήσει: "Ήταν απίστευτη! Θα χρειαστείτε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης για να τη συναγωνιστείτε".

Μια άλλη από τις απεγνωσμένες νοικοκυρές του Ισλαμικού Κράτους αστειεύεται λέγοντας: "'Εχω μόλις τρεις μέρες μέχρι τον αποκεφαλισμό και ακόμη δεν ξέρω τι να φορέσω". Προφανώς και το διαδίκτυο διχάστηκε.

isis2

Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που είναι καταγγελτικοί για τη σάτιρα εις βάρος της τρομοκρατίας και επιμένουν ότι οφείλουν τα media να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην καλλιεργούν την Ισλαμοφοβία και τη ρητορική του τρόμου. "Δυσάρεστη αίσθηση του χιούμορ" ήταν ακόμη ένα σχόλιο με άλλους χρήστες του διαδικτύου να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη σάτιρα.

"Όταν κοροιδεύεις κάτι, δεν το φοβάσαι" σχολίασε χρήστης στο Facebook. "Η ΙSIS θέλει να τη φοβόμαστε. Ας μην τους δώσουμε αυτή τη χαρά. Και ναι είμαι μουσουλμάνος και αριστερός" συμπλήρωσε.

Οι δημιουργοί του σόου Heydon Prowse και Jolyon Rubinstein, συνηθισμένοι στις συγκρούσεις με την κοινή γνώμη για την τολμηρή, όχι πολιτικά ορθή, σάτιρα τους απάντησαν ότι απαντάνε στον εξτρεμισμό με χιούμορ.

Εάν δεν είσαι ατρόμητος υπονομεύεις την αξία σου ως καλλιτέχνης στη σάτιρα" είπε ο Prowse στο The Hollywood Reporter.

Δείτε το απόσπασμα και πάρτε θέση.

real housewives of isis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ