ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζον Χερτ: 1000 πρόσωπα και δέκα μεγάλοι ρόλοι ενός Alien (pics&vid)

Τζον Χερτ: 1000 πρόσωπα και δέκα μεγάλοι ρόλοι ενός Alien (pics&vid)

Ήταν το πρώτο θύμα του "Alien" και δεν ήταν άνθρωπος, ήταν άνθρωπος και ευαίσθητο τέρας στο "Elephan Man". Ήταν πολλά.

Ο βρετανός ηθοποιός Τζον Χερτ διακρίθηκε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας που όμως σημάδεψαν την ιστορία της Έβδομης τέχνης, συχνά σε δεύτερους ρόλους. Τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014 και έφυγε από επιπλοκές του καρκίνου στο πάγκρεας σε ηλικία 77 ετών, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ο ατζέντης του.

Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1940 κοντά στο Τσέστερφιλντ, στην καρδιά της Αγγλίας και έδωσε μάχη για να κάνει το πάθος, δουλειά του.

Η μητέρα του, παρότι ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός, του απαγόρευσε να πάει στον κινηματογράφο, κρίνοντας ότι είναι "πολύ αναξιοπρεπές" για έναν γιο πάστορα.

Ο ίδιος ανακαλύπτει το θέατρο αλλά στρέφεται αρχικά στη ζωγραφική καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του 'Εντβαρντ Μουνκ. 'Ελαβε υποτροφία για να γίνει καθηγητής σχεδίου στο Saint Martin's School of Arts του Λονδίνου και το 1960, το πάθος του για το σανίδι τον κάνει να εισαχθεί στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, από την οποία πήρε πτυχίο δύο χρόνια αργότερα.

Παράλληλα με το θέατρο, αρχίζει να παίζει στην τηλεόραση και εντυπωσιάζει τους Βρετανούς ερμηνεύοντας τον τραβεστί συγγραφέα Κουέντιν Κρισπ και στη συνέχεια τον αυτοκράτορα Καλιγούλα. Το πρότυπο του είναι ο 'Αλεκ Γκίνες στο Oliver Twist του Ντέιβιντ Λιν.

midnightexpress

Είναι η πρώτη φορά που είδα στην οθόνη έναν ηθοποιό να χρησιμοποιεί τη θεατρική παράδοση που συνίσταται στο να τεθεί στην υπηρεσία του ρόλου και όχι το αντίθετο και αυτό επηρέασε τη δουλειά μου μέχρι τώρα", θα εξηγήσει.

Το 1978, υποδύεται τον Μαξ, έναν βρετανό ηρωινομανή στην κόλαση τον τουρκικών φυλακών στο Εξπρές του Μεσονυκτίου του Άλαν Πάρκερ. Τιμάται με το βραβείο Bafta, το ετήσιο βρετανικό βραβείο κινηματογράφου και τηλεόρασης, και με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δεύτερου ρόλου, ενώ είναι υποψήφιος στα 'Οσκαρ. Ακολουθεί ο ρόλος του ως δεύτερος αξιωματικός Κέιν στο Alien του Ρίντλεϊ Σκοτ.

alien hurt

Η σκηνή όπου ο εξωγήινος τον σκοτώνει έμεινε στα χρονικά του κινηματογράφου και έχει μια ολόκληρη δική της ιστορία. Το 1980, έπειτα από μακιγιάζ 12 ωρών, μπαίνει στο ρόλο του "'Ανθρωπου Ελέφαντα" "Elephant Man", στο ασπρόμαυρο αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς. Η ερμηνεία του αυτή του χαρίζει μια δεύτερη υποψηφιότητα στα Όσκαρ και το βραβείο Bafta καλύτερου ηθοποιού.

Ο Χερτ Θα λάβει ένα ακόμη βραβείο για το σύνολο της καριέρας του το 2012 και είναι ένας εραστής των ταινιών επιστημονικής φαντασίας καθώς έφερε στην οθόνη μεγάλες ερμηνείες και στο 1984 του Μάικλ Ράντφορντ και στο V for Vendetta του Τζέιμς ΜακΤιγκ και στο Snowpiercer του Μπονγκ Τζουν-Xο.

Στην πλούσια καριέρα του με 140 και κάτι ταινίες -σε ορισμένες δέχτηκε τους ρόλους εντελώς για βιοποριστικούς λόγους, όπως παραδέχτηκε- ερμήνευσε τον ρόλο του κυρίου Oλιβάντερ στην κινηματογραφική σειρά Harry Potter ή τον ημίτρελο δρα Χάρολντ 'Οξλεϊ στο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου αγαπώντας την τέχνη του.

"Είμαι ανοικτός σε όλα τα είδη του κινηματογράφου, με ενδιαφέρουν όλα", έλεγε ο Χερτ. Εκκεντρικός στο στιλ, ένας δανδής με τα μελαγχολικό βλέμμα, ήθελε να υποδύεται εκκεντρικά, ανισόρροπα πρόσωπα είτε αυτά ήταν θύματα είτε βασανιστές.

Βασικός αφηγητής του δυστοπικού Dogville η βαθιά φωνή του ακούστηκε πολλές φορές σε εκφωνήσεις. Αλκοολικός στο παρελθόν ο Χερτ ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου στο ιστολόγιο του ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και δήλωσε "μάλλον αισιόδοξος για μια θετική έκβαση".

Ο ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 34 ετών της γαλλίδας μνηστής του Μαρί-Λιζ Βολπελιέρ-Πιερό τον σημάδεψε. Είχαν δεσμό 16 χρόνια. Ο Χερτ παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε δύο παιδιά.

johnhurt

ΔΗΜΟΦΙΛΗ