ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Σουηδία υποκλίνεται στην ροκ του Στινγκ

H Σουηδία υποκλίνεται στην ροκ του Στινγκ
Facebook/PolarMusicPrize

Μια νέα εβδομάδα, μια ακόμη αναγνώριση για δύο από τους πιο σημαντικούς μουσργούς του σήμερα. Ο βρετανός ροκ σταρ Στινγκ και ο αμερικανός θρύλος της τζαζ Γουέιν Σόρτερ τιμήθηκαν με το σουηδικό βραβείο Polar Music Prize ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή στη Στοκχόλμη.

To Polar Music Prize είναι ένας θεσμός τον οποίο ίδρυσε το 1989 ο μάνατζερ των ΑΒΒΑ Στιγκ 'Αντερσον και οι νικητές λαμβάνουν ο καθένας το ποσό του ενός εκατομμυρίου σουηδικών κορωνών (περίπου 113.000 δολάρια/106.000 ευρώ).

"Ως συνθέτης ο Στινγκ συνδυάζει την κλασική ποπ με τη δεξιοτεχνία στη μουσική και ένα άνοιγμα σε όλα τα είδη και τους ήχους από όλο τον κόσμο. Είναι ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου, ακούραστος να χρησιμοποιεί τη δουλειά του και να γεμίζει στάδια ολόκληρα προκειμένου να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα" τονίζει η επιτροπή αναφέροντας ότι ο 65χρονος μουσικός ουδέποτε επαναπαύθηκε στις δάφνες του, πάντα ξεκινούσε για άλλα μουσικά λιμάνια, ίσως περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον καλλιτέχνη της γενιάς του.

Η επιτροπή δήλωσε επίσης ότι ο 83χρονος σαξοφωνίστας και συνθέτης Γουέιν Σόρτερ αναζητούσε διαρκώς δρόμους αταξίδευτους κατά τη διάρκειας μιας εξαιρετικής καριέρας που περιλαμβάνει έργο σε συγκροτήματα όπως τα Art Blakey's Jazz Messengers, Miles Davis's Second Great Quintet και Weather Report.

"Ως σόλο καλλιτέχνης, κάνει δίσκους επί έξι δεκαετίες και έχει γράψει αρκετές από τις πιο διαχρονικές συνθέσεις στην ιστορία της τζαζ".

Για τον Σόρτερ, η μουσική είναι ένας τρόπος να μάθει περισσότερα για όλες τις πλευρές της ζωής και για το σύμπαν. Ο ίδιος έχει περιγράψει τη δουλειά του ως μια "γεώτρηση για την εξερεύνηση της σοφίας", αναφέρει η επιτροπή. Αναρίθμητοι καλλιτέχνες έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα από τον θεσμό, από την Patti Smith στον Ennio Morricone και Ravi Shankar το πάνθεον των καλλιτεχνών λάμπει.

polar

ΔΗΜΟΦΙΛΗ