ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

200 βρετανοί σταρ κατά της Μέι για το μεταναστευτικό

200 βρετανοί σταρ κατά της Μέι για το μεταναστευτικό

Μόλις ένα χρόνο περίπου πριν η τροποποίηση του μεταναστευτικού νόμου στη Βρετανία μέσω της υιοθέτησης της τροπολογίας Νταμπς έδωσε ελπίδες σε πολλά παιδιά. Σύμφωνα με αυτή το Λονδίνο ήταν ένα καταφύγιο για νέα ζωή στους ευάλωτους ανήλικες πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την 20ή Μαρτίου του 2016.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι γνωστοποίησε ότι δεν θα υλοποιήσει τα σχέδιά της, καθώς αυτά ενθαρρύνουν τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.

Η απόφαση πυροδότησε έντονες επικρίσεις από οργανώσεις αρωγής, βουλευτές της αντιπολίτευσης και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι.

Στο πλευρό τους μεγάλοι αστέρες βιομηχανίας του θεάματος από τη Βρετανία όπως οι Έμα Τόμσον, Ρέιφ Φάινς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζουντ Λο, Λίλι Άλεν, Κίρα Νάιτλι, Ανίς Καπούρ αλλά και το συγκρότημα Coldplay και ο πρώην διεθνής επιθετικός της Εθνικής Αγγλίας Γκάρι Λίνεκερ που απαιτούν από τη βρετανική κυβέρνηση να διασώσει το πρόγραμμα για την υποδοχή ευάλωτων παιδιών προσφύγων από την Ευρώπη.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, περισσότεροι από 200 ηθοποιοί, μουσικοί, συγγραφείς και παρουσιαστές επισήμαναν ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι επαίσχυντη και ντροπιαστική.

"Απόλυτα απαράδεκτο"

Οι διάσημοι υπογραμμίζουν ότι είναι "απόλυτα απαράδεκτο" να κλείνουν την πόρτα σε παιδιά, καθώς μόλις 350 έχουν γίνει δεκτά στην χώρα.

"Η χώρα που γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι μεγαλύτερη από αυτό" γράφουν στην επιστολή την οποία στηρίζουν και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις Citizens UK και Help Refugees. "Η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει στην επέκταση του προγράμματος και στο να διεξαχθούν αμέσως διαβουλεύσεις επ' αυτού με τα συμβούλια και τις επιτροπές".

2017 02 11T140456Z 644894955 LR1ED2B133XON RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS

Ο λόρδος Αλφ Νταμπς, κοινοβουλευτικός των Εργατικών, στη Ντάουνινγκ Στριτ με παιδιά πρόσφυγες. REUTERS/Neil Hall

"Η υποστήριξη που απλόχερα προσφέρουν για την εφαρμογή της τροπολογίας Νταμπς τα διάσημα αυτά πρόσωπα και η κοινή γνώμη δείχνει ότι η απόσυρσή της αντιτίθεται στις βρετανικές αξίες που καθιστούν σπουδαία αυτήν την χώρα" τόνισε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Help Refugees Τζόσι Νότον.

"Ζητάμε από την κυβέρνηση να βρει τον τρόπο να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει αυτά τα ευάλωτα παιδιά που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τις συρράξεις όπως ακριβώς εμείς κάναμε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο" επισημαίνει ο Νότον σε μια ανακοίνωση.

Περίπου 30.000 ασυνόδευτα παιδιά έφθασαν σε Ελλάδα και Ιταλία το 2016, σύμφωνα με τη UNICEF.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ