ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μισό αιώνα και κάτι μετά, ο Μάνος Χατζιδάκις ξανά στα charts της Αμερικής

Μισό αιώνα και κάτι μετά, ο Μάνος Χατζιδάκις ξανά στα charts της Αμερικής

Υπάρχουν μελωδίες αξέχαστες με λυρικότητα αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Οι μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι είναι αυτές και αποδεικνύεται περίτρανα με την καταχώρηση στα charts του Billboard του All Alone Am I.

Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι που ερμήνευσε στα ελληνικά ως Μη Τον Ρωτάς Τον Ουρανό η Τζένη Καρέζη τo 1959 και μετά συνέχισε την καριέρα του ως Αll Alone Am I από τη Μπρέντα Λι, βρίσκεται ξανά στα charts των ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά το ερμηνεύει με σεβασμό η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι (ανάμεσα σε άλλα μουσικά είδη) Alison Krauss που αποφάσισε να το συμπεριλάβει στο νέο της album Windy City -μια συλλογή από μελωδίες του παρελθόντος με αντίκρισμα αιώνιο.

Aπό το "Νησί Των Γενναίων", την ταινία που το ερμήνευσε η Καρέζη στη Μαίρη Λω (οι ελληνικοί στίχοι είναι των Γιάννη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Κοκοντίνη) στη Μπρέντα Λι και την Alison Krauss (σε στίχους του Arthur Altman) η μελωδία του αθάνατου Χατζιδάκι συγκινεί ακόμη και σήμερα, περίπου 60 χρόνια μετά τη γέννηση της.

Ένας καφές και μία ιστορία

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο Μάνος Χατζιδάκις δημιούργησε το διαχρονικό κομμάτι σε ένα δεκάλεπτο μέσα, όσο περίπου έκανε η Τζένη Καρέζη για να του φτιάξει έναν καφέ στην κουζίνα του πριν αναχωρήσει για τα γυρίσματα της ταινίας στην Κρήτη.

Το τραγούδι αγαπήθηκε από τα ελληνικά ερτζιανά και η καριέρα του στο εξωτερικό προέκυψε όταν η Μπρέντα Λι το έφερε στην τρίτη θέση του αμερικανικού TOP-100 το Νοέμβριο του 1962 και στην έβδομη στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο του 1963.

Σήμερα το All Alone Am I κάνει νέα καριέρα επιβεβαιώνοντας ότι ο Μάνος Χατζιδάκις και οι μελωδίες είναι αθάνατες και κλασικές.ΔΗΜΟΦΙΛΗ