ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο σκηνοθέτης του Ολοκαυτώματος δεν πιστεύει στη νίκη της Λεπέν

Ο σκηνοθέτης του Ολοκαυτώματος δεν πιστεύει στη νίκη της Λεπέν
REUTERS/Christian Hartmann

Ο Κλοντ Λανζμάν συγκλόνισε το βλέμμα με τη μνημειώδη ταινία του Shoah τo 1985. Τότε το ντοκιμαντέρ-μαραθώνιος διάρκειας 500 λεπτών υπενθύμισε με τις προσωπικές εξομολoγήσεις από επιζώντες του Ολοκαυτώματος, βασανισμένους αλλά και πρώην ναζί βασανιστές τα εγκλήματα πολέμου και τον εφιάλτη που μπορεί να επιβάλλει ο άνθρωπος στον άνθρωπο.

Σήμερα ο Λανζμάν, μιλώντας για τα σημεία των καιρών, αναφέρεται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας και τη Μαρίν Λεπέν, ένα πρόσωπο που ο ίδιος δεν πιστεύει καθόλου ότι έχει πιθανότητες νίκης με άρμα της το ακροδεξιό κόμμα της, Εθνικό Μέτωπο.

"Δεν πιστεύω διόλου ότι το Εθνικό Μέτωπο έχει πιθανότητα να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές" που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο, απάντησε ο 91 ετών κινηματογραφιστής όταν ρωτήθηκε με αφορμή την κυκλοφορία στη Γαλλία του βιβλίου "Claude Lanzmann, un voyant dans le siecle", που αποτελεί φόρο τιμής προς το πρόσωπό του, έναν οραματιστή του αιώνα.

Σε μια χώρα όπως η Γαλλία με μεγάλους και ισχυρούς θεσμούς, μια κυβέρνηση που είναι τα πάντα εκτός από αντισημιτική, πιστεύω ότι οι Γάλλοι κάνουν ότι φοβούνται τις εκλογές" δηλώνει ο Λανζμάν στο AFP την ώρα που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πρόκριση στον δεύτερο γύρο της υποψήφιας που τάσσεται κατά της μετανάστευσης και του ευρώ αλλά την ήττα της στις 7 Μαΐου.

SpectresShoah closeup 16x9

Στο βιβλίο, περίπου 20 προσωπικότητες -ανάμεσα τους ο βέλγος κινηματογραφιστής Λυκ Νταρντέν, ο αλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ, ο Γάλλος Φιλίπ Σολέρς, ο Αμερικανός Κεντ Τζόουνς, διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Νέας Υόρκης- μαρτυρούν την αφοσίωσή τους στον φίλο του Ζαν -Πολ Σαρτρ, που εντάχθηκε στη γαλλική αντίσταση πολεμώντας τους Ναζί σε ηλικία 18 ετών.

Σήμερα ο Λανζμάν επιστρέφει από τη Βόρεια Κορέα όπου έχει μεταβεί τέσσερις φορές από το 1958 και γύρισε το "Napalm", ένα φιλμ "σπουδαίο και ωραίο" που ελπίζει να παρουσιάσει στο προσεχές φεστιβάλ των Καννών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ