ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Σάλμα Χάγιεκ κατά της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ

H Σάλμα Χάγιεκ κατά της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ

Ισχυρή πολύ περισσότερο από όσο δείχνει στην οθόνη, η Σάλμα Χάγιεκ, ηθοποιός αλλά και σύζυγος του Φρανσουά-Ανρί Πινό, ιδιοκτήτη του επιχειρηματικού κολοσσού της πολυτέλειας Kering, δεν ξεχνάει τις ρίζες της. Σε μία απροσδόκητη επίδειξη δύναμης, συνδυασμένη με καλό χιούμορ, η Χάγιεκ συμμάχησε με τον Ιρλανδό σκηνοθέτη Τζιμ Σέρινταν και τις μεξικανικές αρχές για να στηρίξει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκουανταλαχάρα, σε μια ένδειξη καταδίκης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Το Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Μεξικό διοργανώνεται τρεις εβδομάδες μετά τα βήματα που έγιναν από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της απέλασης αλλοδαπών χωρίς έγγραφα και την πρόσληψη 10.000 πρακτόρων στην υπηρεσία μετανάστευσης αλλά και την έκδοση προκήρυξης για εργολάβους για την κατασκευή τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό. Αναμενόμενο, η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ να σχολιάσει τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο έθνη.

Πολλές από τις ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ πραγματεύονται το θέμα του αποκλεισμού, είτε μέσω του ρατσισμού (Bad Influence), του μισογυνισμού (Los Crimenes del Mar del Norte, The Animal’s Wife) ή της γλώσσας (I Dream in Another Language, Future Perfect).

Η ταινία A False Prophet τη συμπαραγωγή της οποίας είχε αναλάβει το Φεστιβάλ, είναι εμπνευσμένη απευθείας από τον λαϊκισμό που πρωταγωνιστεί στο δημόσιο πολιτικό λόγο σήμερα.

Μιλώντας στην πολιτικά φορτισμένη τελετή έναρξης στο αμφιθέατρο Telmex στη Γκουανταλαχάρα ο Ραούλ Παντίγια, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι και το Φεστιβάλ σχεδιάζει να χτίσει τοίχους. Πολλούς μάλιστα καθώς πέντε θα είναι οι αίθουσες της ταινιοθήκης που θα ανοικοδομηθούν στην πόλη.

Στην τελετή προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους του Σέρινταν Η 11η ώρα με πρωταγωνίστρια τη Σάλμα Χάγιεκ και ακολούθησε εμφάνιση στη σκηνή του σκηνοθέτη.

Στην ταινία η Μαρία Χοσέ και ο Ιρλανδός σύζυγός της έχουν ένα μπαρ στο Μανχάταν. Το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου στο μπαρ συνωστίζονται σοκαρισμένοι κάτοικοι, αστυνομικοί από το NYPD και επικρατεί δυσπιστία, θλίψη και θυμός. Στις οθόνες τηλεόρασης, τα αθλητικά κανάλια έχουν αντικατασταθεί από τα κανάλια ειδήσεων που προβάλλουν εικόνες από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων και το πρόσωπο του ύποπτου τρομοκράτη, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η ατμόσφαιρα στο μπαρ είναι πολύ τεταμένη, με όλους να αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν για την τρομακτική επίθεση στην πόλη.

Στο τέλος της ταινίας ο Μπρους Σπρίνγκστιν ερμηνεύει ζωντανά σε διασκευή το This Land Is Your Land του τραγουδοποιού της κάντρι Γούντι Γκάθρι.

thislandisyourland original alb theaschrecordingsvol1

Από τη σκηνή του γκαλά ο Σέρινταν είπε ότι ο Γκάθρι εκδιώχθηκε από τον Φρεντ Τραμπ τον οποίο ο τραγουδιστής επέπληξε ως ρατσιστή επειδή δεν επέτρεπε μαύρους ενοικιαστές στο συγκρότημα κατοικιών του.

Ο Γούντι Γκάθρι τον Δεκέμβριο του 1950 νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο συγκρότημα Μπιτς Χίβεν στο Μπρούκλιν στο οποίο κατοικούσαν 1.800 μόνον "λευκοί". Σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού, ο Τραμπ ο πρεσβύτερος δεν δεχόταν μαύρους στο συγκρότημά του.

Η ιδέα για την ταινία μικρού μήκους γεννήθηκε λόγω της πορείας της Αμερικής πέρυσι, του διχασμού στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ο Σέρινταν.

"Κοιτάς τη Σάλμα και αναρωτιέσαι τι έχει για να την αποκλείσεις" είπε ο Σέρινταν. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκουανταλαχάρα ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ