ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τσακ Μπέρι. 10 αποχαιρετισμοί & 10 τραγούδια του θρύλου του rock n roll

Τσακ Μπέρι. 10 αποχαιρετισμοί & 10 τραγούδια του θρύλου του rock n roll

Αυτή η άνοιξη βρίσκει τη μουσική να θρηνεί καθώς από τις 18 Μαρτίου 2017 ο άντρας που όρισε το rock and roll, Τσακ Μπέρι πέρασε στην αιωνιότητα.

Συνδυάζοντας το μπλουζ με την κάντρι ο Μπέρι επινόησε ένα στιλ παιξίματος της κιθάρας, απολύτως προσωπικό, σα "να χτυπάς κουδούνι" όπως είχε πει ο ίδιος σε ένα από τα 10 τραγούδια του που επιλέγουμε για να τιμήσουμε τον μεγάλο μουσουργό, στο Johnny B. Goode.

Με άπειρους μιμητές, από τους Rolling Stones και τους Beach Boys ως τους πανκ ρόκερς ο Τσακ Μπέρι έγραψε ήδη από το πρώτο του χιτ, το Maybellene του 1955, μια σειρά από τραγούδια που έγιναν βασικές αναφορές στον "κανόνα του ροκ".

Από το Roll Over, Beethoven στο Rock & Roll Music και το εμβληματικό Johnny B. Goode ο Μπέρι αποπλάνησε τους teenagers, ανάμεσα τους και τους Κιθ Ρίτσαρντ και Μικ Τζάγκερ που αγάπησαν τη μουσική του Μπέρι και τον τίμησαν.

Με άπειρους συμμάχους του όλες αυτές τις δεκαετίες ο Μπέρι τραγούδησε με μια εκπληκτική γκάμα μουσικών. Stones, Beach Boys, Kinks, Doors, Grateful Dead αλλά και James Taylor, Peter Tosh, Judas Priest και Sex Pistols ο Μπέρι ήταν ο μουσικός των μουσικών.

Όπως είπε ο Κιθ Ρίτσαρντ όταν εισήγαγε τον Τσακ Μπέρι στο Rock & Roll Hall of Fame, το 1987, "έκλεψα κάθε τι που έπαιξε ποτέ στην κιθάρα του".

Τιμώντας τον μεγάλο καλλιτέχνη επιλέγουμε 10 τραγούδια του που όρισαν τη μουσική βιομηχανία και οι συνοδοιπόροι του τον αποχαιρέτησαν με λόγια αγάπης σε αυτό το ταξίδι προς την αθανασία που ξεκίνησε το Σάββατο, όταν ο Τσακ Μπέρι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Μπρους Σπρίνγκστιν

"Ο Τσακ Μπέρι ήταν ο πιο μεγάλος από τους ρόκερ, τους κιθαρίστες και ο πιο μεγάλος από τους στιχουργούς του ροκ που έζησε ποτέ. Είναι μια τεράστια απώλεια, η απώλεια ενός γίγαντα για πάντα".

Ρίνγκο Σταρ (The Beatles)

"Αναπαύσου εν ειρήνη. Και ειρήνη και αγάπη Τσακ Μπέρι, Μίστερ ροκ εντ ρολ".

Λένι Κράβιτς

"Δόξα, δόξα σοι Τσακ Μπέρι!!! Κανένας από μας δεν θα ήταν εδώ αν δεν ήσουν εσύ. Συνέχισε να ροκάρεις αδελφέ μου!"

Ροντ Στιούαρτ

"Όλα άρχισαν με τον Τσακ Μπέρι. Μας ενέπνευσε όλους. Το πρώτο άλμπουμ που αγόρασα ήταν το δικό του 'Live at the Tivoli' και ποτέ πια δεν ήμουν ο ίδιος".

The Rolling Stones

"Με μεγάλη θλίψη οι Rolling Stones έμαθαν τον θάνατο του Τσακ Μπέρι. Ήταν ένας αληθινός πρωτοπόρος του ροκ, μια απίστευτη επιρροή. Ο Τσακ Μπέρι δεν ήταν μόνο ένας λαμπρός κιθαρίστας, ένας λαμπρός τραγουδιστής, ήταν επίσης λαμπρός στη σκηνή και κυρίως ήταν ένας αληθινός μετρ ως στιχουργός. Τα τραγούδια του Τσακ Μπέρι θα είναι αιώνια".

Μικ Τζάγκερ

"Είμαι τόσο θλιμμένος που έμαθα την είδηση του θανάτου του Τσακ Μπέρι. Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλη αυτή τη μουσική που μας έδωσε και που τόσο μας ενέπνευσε. Φώτισε τα χρόνια της εφηβείας μας, έδωσε ζωή στα όνειρά μας να γίνουμε μουσικοί και να ανέβουμε στη σκηνή. Οι στίχοι του έλαμψαν πάνω απ' όλα και φώτιζαν μ' ένα παράξενο φως αυτό το περίφημο αμερικανικό όνειρο. Τσακ, ήσουν απίστευτος και η μουσική σου θα μείνει χαραγμένη μέσα μας για πάντα".

Ρόνι Γουντ

"Είμαι τόσο θλιμμένος, με τον θάνατο του Τσακ Μπέρι έρχεται το τέλος μιας εποχής. Ήταν ένας από τους καλύτερους, ήταν η έμπνευσή μου, μια αληθινή προσωπικότητα, πραγματικά".

Κιθ Ρίτσαρντς

"Έσβησε ένα από τα μεγάλα φώτα μου".

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ

"Όταν ήμουν 10 ετών και κάθε νύκτα ονειρευόμουν να φύγω για την Αμερική, η ηχητική υπόκρουση ήταν ο Τσακ Μπέρι. Έκανε τον κόσμο ροκ. Αναπαύσου εν ειρήνη".

Στίβεν Κινγκ

"Ο Τσακ Μπέρι πέθανε. Μου ραγίζει την καρδιά, αλλά 90 ετών, δεν είναι τόσο άσχημα για το ροκ! Johnny B. Goode για πάντα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ