ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όταν δάκρυσε η Μαντόνα

Όταν δάκρυσε η Μαντόνα

Τη στιγμή που ο ένας μετά τον άλλον oι καλλιτέχνες ακυρώνουν τις εμφανίσεις τους στη γαλλική πρωτεύουσα και οι U2 βρέθηκαν έξω από το Bataclan για να τιμήσουν τα θύματα της σφαγής, η 57χρονη βασίλισσα της ποπ δάκρυσε.

Δίνοντας μια άλλη διάσταση στην τραγωδία της Γαλλίας η Μαντόνα διέκοψε την εμφάνιση της στη Στοκχόλμη για να μιλήσει για τη γιορτή της ζωής και το θρήνο της Γαλλίας και κάθε άλλου λαού που χτυπιέται βάναυσα από τον πόλεμο και τα συμφέροντα όσων τον καλλιεργούν. Αυτά είναι τα λόγια της.

“Προφανώς αυτή η παράσταση έχει να κάνει με τη γιορτή της ζωής, με το δικαίωμα σου να διεκδικείς όσα σου αξίζουν, να παλεύεις για όσα πιστεύεις. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να είμαι επάνω στη σκηνή και να ξεχάσω όλα όσα συνέβησαν οπότε ήρθε η στιγμή να απευθυνθώ στην τραγωδία, τους τραγικούς φόνους, τις δολοφονίες και τον άδικο χαμό πολύτιμων ψυχών στο Παρίσι εχθές.

Ξέρω ότι κάτι μέσα μου με ενοχλούσε όλη μέρα, δυσκολεύομαι να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις αυτού του show γιατί νοιώθω διαλυμένη, γιατί είμαι εγώ εδώ επάνω να χορεύω και να διασκεδάζω όταν οι άνθρωποι θρηνούν για την απώλεια των δικών τους; Ωστόσο αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλουν αυτοί από εμάς, θέλουν να μας σιωπήσουν. Και δεν θα τους αφήσουμε, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ!

Γιατί υπάρχει δύναμη στην ενότητα και πιστεύω ότι όσο χάος και πόνος και παράλογη βία και τρομοκρατία και αν συμβαίνει σε όλο αυτό τον κόσμο, όχι μόνο στο Παρίσι, υπάρχει καλοσύνη ανάμεσα μας. Είμαστε εδώ για να το αποδείξουμε.

Θα ακύρωνα την εμφάνιση μου σήμερα αλλά μετά αναρωτήθηκα, γιατί να τους το χαρίσω αυτό, γιατί να τους επιτρέψω να με σταματήσουν, να σταματήσουν εμάς από το να απολαύσουμε την ελευθερία. Όλα τα σημεία όπου δολοφονήθηκαν άνθρωποι ήταν μέρη όπου οι άνθρωποι διασκέδαζαν, εκεί που πέρναγαν καλά, έτρωγαν, χόρευαν, τραγουδούσαν, έβλεπαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αυτές τις ελευθερίες που παίρνουμε δεδομένες -αν και δεν θα έπρεπε- αλλά είναι ελευθερίες που τις αξίζουμε, δουλεύουμε σκληρά και έχουμε δικαίωμα να περνάμε καλά και δεν υπάρχει κανένας σε αυτό τον κόσμο που μπορεί να έχει το δικαίωμα να μας σταματήσει από το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

Θέλω να πω και κάτι ακόμη. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και ναι, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν φρικαλεότητες, που υποτιμούν συνανθρώπους μας με πράξεις ασυγχώρητες αλλά δεν θα αλλάξουμε ποτέ, μα ποτέ αυτό τον κόσμο αν δεν αλλάξουμε τους εαυτούς μας, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον στην καθημερινότητα μας. Ναι, ο τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι εκλέγοντας έναν άλλον Πρόεδρο που δεν θα σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπων. Ο κόσμος μας θα αλλάξει εάν βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μέρα με τη μέρα, όταν μάθουμε να τον φροντίζουμε με τις πιο απλές μας κινήσεις. Πρέπει να μάθουμε να φερόμαστε ο ένας στον άλλον με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνουμε.

Μονάχα η αγάπη θα αλλάξει τον κόσμο αλλά είναι πολύ δύσκολο να αγαπάς χωρίς ιδιοτέλεια και είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσεις αυτό που δεν καταλαβαίνεις ή αυτό που είναι διαφορετικό από εμάς αλλά οφείλουμε να το κάνουμε αλλιώς αυτό θα συμβαίνει για πάντα. Τώρα, πριν συνεχίσουμε θα ήθελα να κάνουμε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν στο Παρίσι με σκυμμένο το κεφάλι.
Σας ευχαριστώ. Οπότε αυτό είναι που ξέρω να κάνω και ελπίζω να τραγουδήσουμε όλοι μαζί αυτή την προσευχή”

Tο Like a Prayer σε ακουστική εκτέλεση έλιωσε τα πλήθη της Στοκχόλμης και όλους όσοι πιστέψαμε ότι η βασίλισσα της ποπ προσπάθησε απλά να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες. Δεν το έκανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ