ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το βινύλιο βρυχάται: Νέες συλλεκτικές εκδόσεις από Prince, Bowie & Κοέν

Το βινύλιο βρυχάται: Νέες συλλεκτικές εκδόσεις από Prince, Bowie & Κοέν

Πρόκειται να είναι το ιερό δισκοπότηρο των audiophiles και των συλλεκτών καθώς με αφορμή τη 10η Ημέρα Ανεξάρτητων Δισκοπωλείων (Record Store Day) που γιορτάζει την αναγέννηση του δίσκου βινυλίου σπάνια κομμάτια τριών μεγάλων μορφών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή θα κυκλοφορήσουν με κάθε επισημότητα.

Σπάνιες δουλειές των Prince, David Bowie και Λέοναρντ Κοέν, θα κυκλοφορήσουν τον προσεχή μήνα με την ευκαιρία της 10ης Record Store Day, έναν θεσμό που εγκαινιάστηκε το 2007 από τη δισκογραφική βιομηχανία, η οποία δυσκολευόταν να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων.

Γρήγορα η Record Store Day αναπτύχθηκε γρήγορα στις ΗΠΑ και αλλού, προς μεγάλη χαρά των φίλων και συλλεκτών του βινυλίου.

Σε περιορισμένο αριθμό των 350 εκδόσεων τα βινύλια θα πωληθούν τον Απρίλιο στο πλαίσιο της ημέρας αυτής που ορίστηκε στις 22 Απριλίου, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Ανάμεσά τους, ένα πρωτότυπο άλμπουμ αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, το "Like a drunk in a Midnight Choir", που θα επιτρέψει τη συλλογή χρημάτων για την έρευνα κατά του καρκίνου.

Θα επανεκδοθούν επίσης έξι τραγούδια του Prince στις 33 στροφές, μεταξύ τους το "Pop Life" και "Sign o' The Times". Ο τραγουδιστής ήταν ο ίδιος μανιώδης συλλέκτης δίσκων και σύχναζε τακτικά στο ειδικευμένο δισκοπωλείο Electric Fetus στη Μινεάπολη.

RECORD

Δύο άλμπουμ του Ντέιβιντ Μπόουι θα διατεθούν επίσης προς πώληση (ένα από αυτά το live "Cracked Actor" του 1974) ενώ οι Pink Floyd ανακοίνωσαν την κυκλοφορία για πρώτη φορά μιας διασκευής διάρκειας μεγαλύτερης από 15 λεπτά του "Interstellar Overdrive" που ηχογραφήθηκε το 1966 προτού το συγκρότημα υπογράψει συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία.

Βινύλιο για όλους

Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα μπορούν από την πλευρά τους να βρουν μια έκδοση σε βινύλιο του Concerto N.2 για βιολοντσέλο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς που ερμήνευσε για πρώτη φορά ο βιρτουόζος Μστισλάβ Ροστροπόβιτς το 1967, υπό το βλέμμα του ίδιου του συνθέτη.

Πιο πρωτότυπη κυκλοφορία, ο τραγουδιστής Iron and Wine εμπνεύστηκε από την ταινία "Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας" για να κρύψει πέντε "χρυσά εισιτηρια" ανάμεσα στα 1.200 αντίτυπα του δίσκου του "Archive Series Volume N.3". Κάθε εισιτήριο που θα κερδίσει θα δώσει στον αγοραστή του ισόβια ελεύθερη είσοδο στις συναυλίες του καλλιτέχνη.

Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έφθασαν πρόσφατα στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο ο τομέας κατέχει ελάχιστο μερίδιο στη μουσκή βιομηχανία που βλέπει τις πωλήσεις των CD να μειώνονται και το streaming (μουσική συνεχούς ροής στο Διαδίκτυο) να απογειώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ