ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ για τη ζωή μετά το θάνατο (vid)

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ για τη ζωή μετά το θάνατο (vid)

Ο μεγάλος ηθοποιός και πολιτικοποιημένος σταρ του Χόλιγουντ δεν εφησυχάζει. Ο ιδρυτής του φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance Ρόμπερτ Ρέντφορντ μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά για μια ζωή μετά θάνατον ζωή που "είναι γεμάτη από συναισθήματα, τοποθεσίες και οικείες φυσιογνωμίες".

Το όνειρο μίας άλλης ζωής, μίας πιθανότητας αναχώρησης και άλλα ερωτηματικά που δεν απαντήθηκαν ποτέ (πόσο κρατάει ο έρωτας, η δυνατότητα να ξεπεράσεις τον φόβο, η ζωτική ανάγκη των δεσμών) είναι η θεματική που αγγίζει σε επιστήμη και φιλοσοφία της ταινίας "Η ανακάλυψη" του Τσάρλι ΜακΝτάουελ, μια παραγωγή όπου ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ συμμαχεί με τους Ρούνεϊ Μάρα και Τζέισον Σίγκαλ με τόλμη, αναφέρει το Cahiers du Cinéma.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο μέλλον, έναν χρόνο μετά την επιστημονική απόδειξη του νευροεπιστήμονα Τόμας Χάρμπορ (τον οποίο υποδύεται ο Ρέντφορντ) ότι υπάρχει μετά θάνατον ζωή. Η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία για μία νέα αρχή, αν και κανείς δεν γνωρίζει το πώς και σε ποιον κόσμο. Οι αντιδράσεις όμως των ανθρώπων είναι απρόβλεπτες: χιλιάδες αυτοκτονούν κάθε μέρα προκειμένου να συναντήσουν αυτό που επιθυμούν μετά τον θάνατο.

Άλλοι, όπως ο γιος του επιστήμονα Χάρμπορ, Γουίλ (Τζέισον Σίγκελ), και μία νέα γυναίκα, η Ισλα, (Ρούνεϊ Μάρα), διασχίζουν τον κόσμο σε αναζήτηση νέων απαντήσεων στα ερωτηματικά τους, ενώ άλλοι, όπως η Λάσεϊ (Ράιλι Κίου) και ο αδελφός του Γουίλ, Τόμπι (Τζέσι Πλίμον), μπαίνουν στην ομάδα του γιατρού Χάρμπορ.

Ο Μακ Ντάουελ ο οποίος συν-έγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον Τζάστιν Λέιντερ προσπάθησε να συνδυάσει ιδέες από μία ισχυρή λογοτεχνία και μία κινηματογραφική παράδοση όπως η καλτ-σειρά "The Twilight Zone" και οι ταινίες "2001 Οδύσσεια του διαστήματος" του Στάνλεϊ Κούμπρικ και "Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" του Μισέλ Γκοντρί.

Το αποτέλεσμα είναι μία ιστορία που φιλοδοξεί να κατανοήσει τον πυρήνα του ανθρώπινου μυστηρίου και να θέσει τη λύση του πέρα από τον ορίζοντα.

"Όταν διάβασα το σενάριο αναρωτήθηκα για την ιστορία, τους χαρακτήρες, τα συναισθήματα. Μία ταινία για να μου κινήσει το ενδιαφέρον πρέπει να έχει και τις τρεις αυτές συνιστώσες. Κι η “Ανακάλυψη” τις είχε και τις τρεις" δήλωσε ο Ρέντφορντ.

"Η ταινία αυτή, πρόσθεσε, σε προκαλεί να πας πέρα από τις δυνάμεις σου, να σκεφθείς έξω από τα εσκαμμένα. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να το κάνουν, εγώ όμως το βρίσκω πολύ αναζωογονητικό".

Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός πρόσθεσε ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι πολύ δυνατός. Ο Χάρμπορ, λέει ο Ρέντφορντ, έχει ένα πολύ ισχυρό εγώ, ένα λαμπρό μυαλό με το οποίο καταφέρνει να δημιουργήσει μία μηχανή η οποία μπορεί να μεταφέρει τους ανθρώπους σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης.

the discovery trailer 600x889

"Ταυτόχρονα όμως, είναι μία πολλή επικίνδυνη προσωπικότητα, εξαιτίας του εγωϊσμού του και της αίσθησης ανωτερότητας που έχει" λέει ο διάσημος ηθοποιός.

"Αυτό όμως που δεν υπολόγισε ο Χάρμπορ, εξηγεί ο Ρέντφορντ, είναι οι αυτοκτονίες, οι οποίες είναι πλέον εκτός ελέγχου. Αυτοί που τον ακολουθούν το κάνουν επειδή πιστεύουν σε αυτόν, έχουν ανάγκη από καθοδήγηση και νομίζουν ότι αξίζει να αφιερώσουν τη ζωή τους. Αυτός όμως πρέπει να τους οδηγήσει στη μετά θάνατον ζωή".

Η ταινία θα διανεμηθεί μετά την πρώτη επίσημη προβολή της στο Φεστιβάλ του Sundance.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ