ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Jennifer Lawrence κηρύσσει πόλεμο στον εργασιακό σεξισμό του Χόλιγουντ

Η Jennifer Lawrence κηρύσσει πόλεμο στον εργασιακό σεξισμό του Χόλιγουντ
"Δεν θέλω να με συμπαθούν. Θέλω να με σέβονται" λέει η 25χρονη σταρ για το Χόλιγουντ του εργασιακού σεξισμού. Reuters

Το Χόλιγουντ ας προετοιμαστεί: η Τζένιφερ Λόρενς δεν είναι πια ένα γλυκό, καλοσυνάτο κορίτσι.

Η 25χρονη βραβευμένη με Όσκαρ σταρ ξεσπάθωσε για τον χαμηλότερο μισθό που πήρε έναντι των συμπρωταγωνιστών της για την ταινία "American Hustle" και ομολογεί ότι είναι καιρός να πάωει να κάνει τη συμπαθητική όταν διαπραγματεύεται τη θέση της στη βιομηχανία του θεάματος.

“Δεν νομίζω να έχω συνεργαστεί ποτέ με έναν άντρα ο οποίος και έπρεπε να σκεφτεί πως να θέσει κομψά τα αιτήματα του για να ακουστούν” γράφει σε ένα άρθρο της στο Lenny, το newsletter που είναι μια πλατφόρμα φεμινισμού στη showbiz καθώς είναι έμπνευση και δημιούργημα της Λένα Νταναμ (Girls) και της παραγωγού και σεναριογράφου Τζένι Κόνερ. “Απλά ακούγονται”.

Μόλις πριν ένα χρόνο, όταν οι αποκαλύψεις από το χακάρισμα της SONY συγκλόνιζαν τη γειτονιά των αστέρων, η Τζένιφερ Λόρενς έμαθε ότι ακόμη και αν έχει κερδίσει βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου για το "Silver Linings Playbook", ακόμη και αν είναι μια σταρ πρώτου μεγέθους πρωταγωνιστώντας στα “Παιχνίδια Πείνας” και το “X-Men” movies, πήρεπολύ λιγότερα χρήματα για τη συμμετοχή της στο "Hustle" από αυτά που κέρδισαν οι συμπρωταγωνιστές της Μπράντλει Κούπερ, Τζέρεμι Ρένερ και Κρίστιαν Μπέιλ.

Η Λόρενς δεν έχει τίποτα μαζί τους, απλά αναρωτιέται εαν υπάρρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αγορά του θεάματος.

"Οι Ρενερ, Μπέιλ και Κούπερ πάλεψαν και κατάφεραν να κλείσουν δυνατές συμφωνίες για τους εαυτούς τους” λέει. “Σίγουρα κάποιος θα σχολίασε για το πόσο μεθοδικοί και δυναμικοί είναι ενώ εγώ σκεφτόμουν πως να μη δώσω την εντύπωση μιας κακομαθημένης και να πάρω και αυτά που μου αναλογούν” συμπλήρωσε.
Η Λόρενς αναγνωρίζει ότι πολλές φορές ενδιαφέρεται περισσότερο να είναι αρεστή από το να κλείνει μια συμφωνία δίκαιη για την ίδια.

"Όταν το χακάρισμα της SONY έβγαλε τα πράγματα στη φόρα και έμαθα πόσα λιγότερα πληρώθηκα από αυτούς που φέρουν επάνω τους πέος, δεν εκνευρίστηκα με το studio. Εκνευρίστηκα με εμένα” γράφει. “Απέτυχα στη διαπραγμάτευση επειδή παραιτήθηκα πολύ νωρίς. Δεν ήθελα να παλέψω για κάποια εκατομμύρια δολάρια έξτρα τα οποία, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν τα έχω ανάγκη” πρόσθεσε.

“Στο διάολο με τη συμπάθεια”

Ακόμη όμως και τις στιγμές που ήταν πιο αποφασισμένη η Λόρενς διαπίστωσε ότι την αντιμετώπιζαν διαφορετικά από τους άντρες συναδέλφους της. Αναφέρεται σε μια περίπτωση όπου ο συνομιλητής της της είπε να μην του φωνάζει, αν και εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να μιλάει αυστηρά παραθέτοντας δεδομένα.
Όμως, γράφει, έφτασε η ώρα για αντεπίθεση.

“Εξάντλησα τις προσπάθειες να αναζητώ έναν τρόπο όπου θα διεκδικώ το δίκαιο και θα είμαι παράλληλα αρεστή και αξιαγάπητη” συμπληρώνει. “Στο διάολο με τη συμπάθεια” καταλήγει.

Η Λόρενς θα αποδείξει το νεύρο και την αποφασιστικότητα της φέτος στη μεγάλη οθόνη συνεργαζόμενη ακόμη μια φορά με τον Μπράντελι Κούπερ και τον σκηνοθέτη του “American Hustle” Ντειβιντ Ο. Ράσελ στην ταινία “Joy” ενώ ο επίλογος των “Παιχνιδιών Πείνας” θα δικαιώσει τους αγώνες της στις 20 Νοεμβρίου.

Jennifer Lawrence: I'm over being 'likable' by Todd Leopold

ΔΗΜΟΦΙΛΗ