ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στέλιος Κούλογλου: Με ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παλεύει τη διαφθορά

Στέλιος Κούλογλου: Με ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παλεύει τη διαφθορά

Στο πρόσφατο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Κούλογλου παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του "Πεθαίνοντας στο γέλιο". Τώρα επιστρέφει στην πόλη του Βορρά με σοβαρές προθέσεις κατά της διαφθοράς.

"Το θέμα δεν είναι να τα λέμε μεταξύ μας στις Βρυξέλλες, αλλά να μαθαίνουν οι πολίτες για θέματα σημαντικά, όπως η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών και να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή τους" είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ το Σάββατο 22 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τους "μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος" ή αλλιώς whistleblowers.

Τους "ήρωες της εποχής μας" όπως τους χαρακτηρίζει γιατί "αφήνουν μια καλή καριέρα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την οικογένειά τους, προκειμένου να πουν την αλήθεια και να υποστηρίξουν το δημόσιο συμφέρον".

"Στόχος μου" δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και βασικός οργανωτής του φεστιβάλ "είναι να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα ένα καινοτόμο καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αυτό θα βοηθούσε πολύ και την ελληνική εικόνα στην Ευρώπη και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί η Ελλάδα θα εμφανιζόταν να πρωτοπορεί σε ένα θέμα στο οποίο όλες σχεδόν οι παρατάξεις -πλην της ακροδεξιάς- δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον και ευαισθησία".

"Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ευαισθητοποιημένη για το θέμα και ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης ήταν από τους ομιλητές στην αντίστοιχη εκδήλωση της Αθήνας που έγινε πριν τρεις βδομάδες" πρόσθεσε ο Κούλογλου.

Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στον κινηματογράφο Φαργκάνη θα παρευρεθεί ο ήρωας ενός ντοκιμαντέρ, ο ελβετός τραπεζίτης Ρούντολφ Ελμερ "ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με τις πρακτικές off shore εταιριών της ελβετικής τράπεζας Julius Bar και το πλήρωσε με καταστροφή της καριέρας του".

Η σημασία ενός whistleblower

whistle blower orange

Από αυτούς τους ιδιότυπους μάρτυρες των καιρών μας έχουν βγει στο φως μεγάλα σύγχρονα οικονομικά σκάνδαλα, όπως λίστα η Λαγκάρντ και τα Panama Papers, που εξετάζονται αυτόν τον καιρό στο ΕΚ. Οι χώρες που αξιοποίησαν τη λίστα, όπως μεταξύ άλλων, η Ισπανία και η Γαλλία είχαν οφέλη ύψους 5 δισ.

"Σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνω ότι τους ανθρώπους αυτούς αντί να τους διώκουμε πρέπει να τους ανταμείβουμε" συμπλήρωσε. Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις Βρυξέλλες. Ήταν ένα διήμερο φεστιβάλ με την παρουσία πολλών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που μίλησαν τις επόμενες μέρες και στο ΕΚ.

Πριν από τρεις εβδομάδες έγινε μια ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα με την παρουσία του ελβετού τραπεζίτη που εντυπωσίασε το κοινό με τη στάση και τις αποκαλύψεις του.

Οι ταινίες που θα προβληθούν

12.00 “Dans la peau d’un lanceur d’alerte” του Benoît Bringer, παραγωγή Premières Lignes. Γαλλία, 2016 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα. Η βασανισμένη ζωή του Raphaël Halet.

Καταπίεση, απομόνωση και εκβιασμοί κατά του πληροφοριοδότη των LuxLeaks, του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στην καρδιά της Ευρώπης.

13.00 “A Good American” του Friedrich Moser – Aυστρία, 2015 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα και 50 λεπτά.

Με το επαναστατικό έργο του Bill Binney, θα μπορούσαμε να είχαμε αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμά του όμως σταμάτησε τρεις εβδομάδες πριν από την επίθεση.

15.00 “Citizenfour” της Laura Poitras – ΗΠΑ, 2014 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα και 54 λεπτά.

Οι αποκαλύψεις του Edward Snowden για την έκταση των δικτύων παρακολούθησης των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2015.

17.00: “Whistleblowers, the modern heroes” του Στέλιου Κούλογλου – Ελλάδα, 2005 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα και 02 λεπτά.

Ο Αμερικανός Daniel Ellsberg που φέρνει στο φως τα έγραφα του Πενταγώνου είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Mordechai Vanunu, αποκαλύπτει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ και τον απαγάγουν οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφοριοδότες για την εισβολή στο Ιράκ απειλούνται και τιμωρούνται.

18.00 “A leak in Paradise” του David Leloup – Βέλγιο, 2016 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα και 17 λεπτά.Η ζωή του Ελβετού Rudolf Elmer, πρώην τραπεζίτη και πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος.

Διώξεις, εξορία, παρενοχλήσεις. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος.

a leak in paradise 2


ΔΗΜΟΦΙΛΗ