ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πάρις Τζάκσον: «Το 13 Reasons Why του Netflix είναι επικίνδυνο»

Πάρις Τζάκσον: «Το 13 Reasons Why του Netflix είναι επικίνδυνο»

Η κόρη του Μάικλ Τζάκσον, Πάρις Τζάκσον δεν είναι μόνο το κορίτσι του μήνα για το Vanity Fair που την αναδεικνύει σε "It Girl" για τον Μάιο. Έχοντας ζήσει τον εκφοβισμό, η σταρ με το επώνυμο Τζάκσον έχει πέσει θύμα βιασμού στην εφηβεία της, αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή της, πάλεψε με τους δαίμονες της -μια πάλη που έχει δημοσιοποιήσει πολλάκις και ως τέτοια παίρνει ανοιχτά θέση στο διάλογο για τη σειρά που διχάζει. 

Φωτογραφημένη ως ντίβα του Χόλιγουντ η Πάρις Τζάσον είναι έτοιμη να μπεί στην αρένα της δημοσιότητας -με δικούς της όρους.

Η 19χρονη κληρονόμος μοντέλο και ηθοποιός, είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά του Μάικλ Τζάκσον που βγαίνει από τη Neverland για να κάνει είσοδο στο Χόλιγουντ και ο Jean-Baptiste Mondino την απαθανατίζει λαμπερή.

Η κόρη του Μάικλ Τζάκσον που έχει αποκαλύψει ότι είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στα 14 της και έχει αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή της μετά από τον εκφοβισμό στα social media.

Φέροντας το βαρύ επώνυμο της και την κατάρα των μύθων η Τζάκσον πρόσφατα πήρε ανοιχτά θέση για το τηλεοπτικό δράμα που αποθεώνεται στις ΗΠΑ. Το 13 Reasons Why του Netflix.

H πιο viral σειρά στο Twitter

H σειρά που καταπιάνεται με την ενδοσχολική βία καθώς διερευνά τους λόγους που οδήγησαν μια μαθήτρια Λυκείου στην αυτοκτονία έχει διχάσει όσο και εντυπωσιάσει.

Η πρεμιέρα στις 30 Μαρτίου καθήλωσε εκατομμύρια θεατές με 11 εκατομμύρια tweets με hashtag "13 Reasons Why" (στοιχεία 21/4) να το αναδεικνύουν στο πλέον πολυσυζητημένο τηλεοπτικό προϊόν του ‘17.

Οι 13 λόγοι του τίτλου αφορούν 13 κασέτες που άφησε πίσω της η αυτόχειρας απαριθμώντας τους ισάριθμους λόγους που την οδήγησαν στο θάνατο.

Ρομαντικοποιεί και δικαιώνει την αυτοκτονία λένε οι πολέμιοι με τους ειδικούς ψυχικής υγείας να επισημαίνουν τον κίνδυνο μιμητισμό.

Βασισμένη στο ομώνυμο best-seller του Τζέι Άσερ η σειρά ακολουθεί τον Κλέι Τζένσεν (Ντίλαν Μινέτ), τον συμμαθητή της Χάνα, να ξεδιπλώνει το μίτο.

Με την αυτοκτονία να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου εφήβων στις ΗΠΑ και τις απόπειρες να φτάνουν τις 5 χιλιάδες ημερησίως η σειρά είναι επίκαιρη. Μετά από αμφισβητήσεις των καλών προθέσεων ο δημιουργός της σειρά Μπράιαν Γιόρκι υπογράμμισε στο Hollywood Reporter την προσδοκία της παραγωγής να ανοίξει το διάλογο για θέματα ενδοσχολικής και σεξουαλικής βίας. Για το σενάριο το Netflix δούλεψε με ειδικούς ψυχικής υγείας ωστόσο πολλά μέσα κάνουν λόγο για μια τηλεοπτική σεριά που "εξυψώνει" την αυτοκτονία και δίνει παράδειγμα προς μίμηση.

"Αυτό θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί" λένε οι πολέμιοι της σειράς σε μια Αμερική που θέλει να φέρει την πολιτική ορθότητα στα άκρα. Αν το "13 Reasons Why" είναι επικίνδυνο τι μπορεί να είναι η κουλτούρα βίας και πολέμου που έχει βασιστεί η βιομηχανία του θεάματος;

Από την πλευρά της η ηθοποιός Κέιτ Γουόλς που υποδύεται τη μητέρα της Χάνα θεωρεί ότι η σειρά θα έπρεπε να προβάλλεται υποχρεωτικά στα σχολεία.

Στο debate πήρε θέση η Πάρις Τζάκσον

https://www.instagram.com/p/p

Η Τζάκσον θα μπορούσε να είναι μια Χάνα Μπέικερ. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στα 15 της και όπως έχει πει στο Rolling Stone "δεν το προσπάθησε μια φορά"

Με αφορμή μια αρνητική κριτική για το "13 Reasons Why" η Τζάκσον έκανε ανάρτηση-ανακοίνωση στο Instagram κρατώντας αποστάσεις λογικές και ενήλικες.

Το show είναι εκπληκτικό στον τρόπο που περνάει μήνυμα σε όσους εκφοβίζουν να αντιληφθούν το κόστος των πράξεων τους" έγραψε. "Από την άλλη είναι ένα πολύ επικίνδυνο show. Σας παρακαλώ δείτε το με προσοχή και να έχετε πάντα υπόψη ότι μπορεί να σας οδηγήσει στο σκοτάδι. Αν παλεύεται μέσα σας, σας παρακαλώ μην το δείτε. Αν μπορείτε να το διαχειριστείτε παρακολουθήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ