ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Kάννες 2017: Η θλίψη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε πρώτο πλάνο

Kάννες 2017: Η θλίψη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε πρώτο πλάνο

Αποφασισμένη να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση της προσφυγιάς που τη συγκλόνισε η μεγάλη κυρία του βρετανικού θεάματος Βανέσα Ρεντγκρέιβ θέλει να κάνει τις Κάννες να δακρύσουν.

Έχοντας περάσει έξι δεκαετίες μπροστά από τις κάμερες η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός περνάει πίσω από τον προβολέα και ως ακτιβίστρια με πρόσβαση στο δημόσιο λόγο κάνει το ντεμπούτο της με την ταινία "Sea Sorrow". Ένα άκρως προσωπικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην προσφυγική κρίση και κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2017.

"Όλη μου η ζωή είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά" δήλωσε η Ρεντγκρέιβ, καθώς είναι μία από τα χιλιάδες παιδιά που διέφυγαν από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών.

Ένα υβρίδιο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας το "Sea Sorrow" περιλαμβάνει τις εμπειρίες της ηθοποιού καθώς και συνεντεύξεις από πρόσφυγες και αλληλέγγυους. Ανάμεσα σε άλλους μιλάει ο Βρετανός πολιτικός Αλφ Νταμπς, που έφυγε από την ναζιστική Τσεχοσλοβακία όταν ήταν παιδί.

Η Ρεντγκρέιβ δήλωσε ότι ο γιος και συνεργάτης της στην παραγωγή της ταινίας Κάρλο Νέρο ήταν αυτός που την έπεισε να συμπεριλάβει στο ντοκιμαντέρ αυτοβιογραφικό υλικό.

Φοβόμουν, να μην γίνει μία ταινία για μένα" δήλωσε πρόσφατα η ηθοποιός στο Associated Press, συμπληρώνοντας ότι ήθελε να είναι μία ταινία για τους πρόσφυγες. "Αλλά νομίζω ότι με αυτή την ιστορία θα πω μαζί με τον Αλφ Νταμπς και τους πρόσφυγες αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να διδαχτούμε όλοι και να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα" είπε η Ρεντγκρέιβ.

Είναι ένα μάθημα που πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν ξεχάσει καθώς έχουν ξεθωριάσει οι άμεσες αναμνήσεις του πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας ιστορίες ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να ξεφύγουν από ξηρά ή θάλασσα από τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.

Η ηθοποιός λέει ότι αυτές οι αναφορές μπορεί να είναι ισχυρές, αλλά συχνά μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε "ροή εικόνων και όχι σε ροή πραγματικών ανθρώπων".

"Μια φορά κι έναν καιρό σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν γιατροί, ήταν δάσκαλοι. Είναι πραγματικοί άνθρωποι" τόνισε η Ρεντγκρέιβ, η οποία από το 1990 είναι πρέσβειρα της UNICEF.

"Νομίζω ότι όλοι, ακόμα κι εγώ, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Πρέπει να κάνουμε αυτό που οι ψυχίατροι ή ψυχολόγοι λένε: δουλέψτε πάνω σ΄ αυτό" τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ