ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Εurovision 2017: Το YouTube κάνει τον μεγάλο τελικό δική του υπόθεση

Εurovision 2017: Το YouTube κάνει τον μεγάλο τελικό δική του υπόθεση

H τηλεόραση αλλάζει. Όχι ως μέσο, πάντα θα έχει τη δυναμική μιας απρόσκλητης πηγής ενημέρωσης και διασκέδασης, αλλά ως φόρμα. Εκμεταλλευόμενη τη δημοτικότητα του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού Εurovision η Google ορίζει το YouTube της ως μια ψηφιακή πλατφόρμα μουσικής για τον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision ακόμη μια χρονιά.

Αυτό το Σάββατο 13 Μαΐου ο μεγάλος τελικός του διαγωνισμού θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube.

Οι θαυμαστές της διοργάνωσης θα έχουν τη δυνατότητα να "συναντηθούν" με εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο αφού συντονιστούν από οποιαδήποτε συσκευή, για να παρακολουθήσουν τις 42 χώρες να διαγωνίζονται σε αυτήν τη φαντασμαγορική μουσική εκδήλωση.

Το YouTube δείχνει τα δόντια του στην παραδοσιακή τηλεοπτική φόρμα και φέρνει τη Eurovision πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή με την EBU να έχει εμπλουτίσει το κανάλι με αποκλειστικά βίντεο, παρουσιάσεις των συμμετεχόντων, πρόβες, τις ερμηνείες του ημιτελικού και πολύ παρασκήνιο συμμαχώντας με την EBU για το θεσμό της μουσικής βιομηχανίας που κρύβει πίσω από τις μελωδίες πολιτική.

Η φετινή διοργάνωση δεν στερείται ίντριγκας με τη Ρωσία και την διοργανώτρια χώρα, την Ουκρανία, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους εδώ και εβδομάδες. Η κλασική αντιπαλότητα τους φέτος έφερε τη Ρωσία εκτός διαγωνισμού με τη χώρα του Πούτιν να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση.

Φέτος θα επαναληφθούν οι κλασικές συμμαχίες των χωρών της Βαλτικής, της Ελλάδας με την Κύπρο και το πρώην ανατολικό μπλοκ. Μεγάλο φαβορί εξακολουθεί να είναι η Ιταλία με την τύχη της Βρετανίας να μοιάζει δυσοίωνη καθώς πολλοί φοβούνται ότι η συμμετοχή της Lucie Jones θα χαθεί πίσω από τους τριγμούς ενός Brexit.

Η Eurovision και οι YouTubers

Ανάμεσα στους νικητές της Eurovision, η Σελίν Ντιόν (νικήτρια του 1988) είναι η πιο δημοφιλής στο YouTube μέχρι και σήμερα. Την ακολουθούν οι ABBA (1974), Sertab Erener (2003), Dima Bilan (2008) και Lena (2010). Για το κανάλι της Eurovision, οι 5 χώρες που βλέπουν περισσότερο την διοργάνωση (με κριτήριο τον χρόνο παρακολούθησης) είναι η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συμμετέχοντες εκτός Ευρώπης, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι πρώτες σε χρόνο παρακολούθησης (14η στην κατάταξη στην ιστορία της Eurovision).

Την απευθείας μετάδοση του Μεγάλου Τελικού του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision 2016 παρακολούθησαν μέσω YouTube σχεδόν 2 εκατομμύρια χρήστες.

Ο μεγάλος τελικός του 2016 ήταν η 3η μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση στην πλατφόρμα του YouTube.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ