ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βαν Γκογκ, Μάντοφ & Μαρσό: Τρεις βιογραφίες στην οθόνη που θα συζητηθούν

Βαν Γκογκ, Μάντοφ & Μαρσό: Τρεις βιογραφίες στην οθόνη που θα συζητηθούν

Λένε ότι χρειάζεται ένας μεγάλος ηθοποιός για να υποδυθεί ένα μεγάλο χαρακτήρα. Οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Γουίλιαμ Νταφόε και Τζέσι Άιζενμπεργκ επιβεβαιώνουν τον κανόνα φέρνοντας και οι τρεις τους αληθινές ιστορίες μέσα από το φακό της μυθοπλασίας.

Στον ρόλο του Ολλανδού ζωγράφου, Βίνσεντ βαν Γκογκ θα δοκιμαστεί ο Γουίλιαμ Νταφόε στην ταινία "At Eternity’s Gate" του Τζούλιαν Σνάμπελ.

Βασισμένη στο σενάριο των Σνάμπελ και Ζαν Κλοντ Καριέρ, η ιστορία είναι επικεντρωμένη στην περίοδο που ο Βαν Γκογκ πέρασε στην Αρλ και στην Οβέρ-συρ-Ουάζ της Γαλλίας. Ο Τζον Κίλικ από την κινηματογραφική σειρά "The Hunger Games" και την ταινία "Βαβέλ" θα είναι παραγωγός του φιλμ που θα γυριστεί στη Γαλλία, σύμφωνα με το Variety.

"Είναι μια ταινία για τη ζωγραφική, για έναν ζωγράφο και τη σχέση του με το άπειρο. Την ιστορία αφηγείται ένας ζωγράφος. Περιέχει όσα θεώρησα ουσιαστικές στιγμές στη ζωή του, αυτή δεν είναι η επίσημη ιστορία - είναι η δική μου εκδοχή. Είναι μία εκδοχή που ελπίζω ότι θα μπορούσε να σας φέρει πιο κοντά σε αυτόν" δήλωσε ο Σνάμπελ.

Ο μίμος που άλλαξε τα πάντα

Marcel Marceau 1971

O Mαρσέλ Μαρσό το 1971/Wikipedia

Η ταινία "At Eternity’s Gate" προβάλλει τη δημιουργικότητα και τις θυσίες που έκανε ο Βίνσεντ βαν Γκογκ για να παράξει τα εντυπωσιακά αριστουργήματα που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο σήμερα, αναφέρεται σε δήλωση.

Από την πλευρά του ο Τζέσι Άιζενμπεργκ θα υποδυθεί τον εμβληματικό μίμο Μαρσέλ Μαρσό σε μια ταινία που δεν είναι μία ακόμη κινηματογραφική βιογραφία καθώς κεντρικό της θέμα θα είναι η συμμετοχή του Μαρσέλ Μαρσό στη γαλλική αντίσταση, όταν η χώρα του καταλήφθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα γυρίσματα της ταινίας "Resistance" θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2018 ενώ οι εμπλεκόμενοι στο project θέλουν να φέρουν κάτι από το με Όσκαρ του 1999 "Life Is Beautiful" ξανά στην οθόνη -τότε ο Μπενίνι υποδύθηκε συγκινητικά έναν άντρα που χρησιμοποιεί την κωμωδία για να βοηθήσει τον γιο του να αντιμετωπίσει το Ολοκαύτωμα.

Με παρόμοιο τρόπο, ο Μαρσό έμαθε να μιμείται για να επιβιώσει και να σώζει τις ζωές των Εβραίων ορφανών, των οποίων οι γονείς είχαν σκοτωθεί από τους Ναζί.

Προτού ανεβεί στη σκηνή ως Bip the Clown, γεννήθηκε ως Μαρσέλ Μανζέλ στο Στρασβούργο. Ο πατέρας του ήταν χασάπης κοσέρ από το Στρασβούργο και σκοτώθηκε στο Άουσβιτς.

Ο Μαρσό έδωσε την πρώτη του μεγάλη παράσταση σε 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες της στρατιάς του στρατηγού Πάτον μετά την απελευθέρωση του Παρισιού τον Αύγουστο του 1944.

Ήταν ο καλλιτέχνης που αναβίωσε την τέχνη του μιμικού θεάτρου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και με το ταλέντο και την αμεσότητα της έκφρασής του, την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο. Συνέχισε τις παραστάσεις για έξι δεκαετίες, κερδίζοντας ένα Emmy και πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις.

Ερμήνευε τον Μπιπ, ένα αδύνατο πλάσμα με πεταχτά μαλλιά και λευκό πρόσωπο που έγινε σήμα κατατεθέν της μιμικής τέχνης.

Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και του απονεμήθηκε το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού τάγματος της Αξίας για τη δράση του στην αντίσταση.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει ο Τζόναθαν Γιακούμποβιτς και αυτός θα είναι ένας ακόμη σημαβντικός ρόλος για τον Άιζενμπεργκ που έγινε γνωστός και διεκδίκησε Όσκαρ με την ταινία "
The Social Network" στην οποία υποδύθηκε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δημιουργό του Facebook.

Ο μεγιστάνας της απάτης

new york magazine cover

Tέλος ο τεράστιος Ρόμπερτ Ντε Νίρο υποδύεται τον τεράστιο απατεώνα των ΗΠΑ Μπάρνι Μάντο στη νέα ταινία "The Wizard of Lies".

"Δεν θα μπορούσα να μείνω για πολύ καιρό κλεισμένος σε μία φυλακή. Έναν χρόνο το πολύ, εάν ήμουν τυχερός" είπε ο ηθοποιός στην πρεμιέρα της ταινίας που έγινε στο ΜοΜΑ. "Στην απομόνωση θα μπορούσα να αντέξω το πολύ κανένα μήνα" πρόσθεσε ο 73χρονος ηθοποιός.

Ο Ντε Νίρο που συχνά τα βάζει με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του είπε ακόμα ότι "ο Μάντοφ έκανε τα πράγματα τόσο θορυβώδη όπως τα κάνει και ο Τραμπ, είναι το ίδιο πράγμα, εκτός από το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι κακομαθημένος και καυχιέται, ενώ ο Μάντοφ άφηνε τους ανθρώπους να τον πλησιάσουν".

Από την πλευρά της η Μισέλ Πφάιφερ, που είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ότι "η συνολική μου άποψη για τον Μπάρνι Μάντοφ από τότε που έκανα αυτήν την ταινία... δεν είναι καλός άνθρωπος".

Ο Μάντοφ ομολόγησε την ενοχή του για 11 κατηγορίες στην εξαπάτηση επενδυτών, από τους οποίους απέσπασε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια εφαρμόζοντας το περίφημο σχήμα Ponzi πάνω από 20 χρόνια. Σήμερα, στα 79 του χρόνια, εκτίει ποινή φυλάκισης 150 χρόνων σε ομοσπονδιακή φυλακή στη Βόρεια Καρολίνα.

Το σενάριο της τηλεταινίας των Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Μισέλ Πφάιφερ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Νταϊάνα Ονρίκς με πρόσθετο υλικό από το βιβλίο της Λόρι Σάντελ "Truth and Consequences" και έχει σκοπό να βάλει τους τηλεθεατές στα παρασκήνια του σχήματος Ponzi του Μάντοφ και την καταστροφή που άφησε για τα 13.500 θύματά του, αλλά και για την οικογένειά του.

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπάρι Λέβινσον και παίζουν επίσης ο Χανκ Αζαρία, στο ρόλο του ο Φρανκ Νταϊπασκάλι, που ήταν το δεξί χέρι του Μάντοφ στο σύστημα Ponzi και ο Αλεσάντρο Νίβολα στο ρόλο του γιου του, Μαρκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ