ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Kάννες 2017: Ο Γιώργος Λάνθιμος διχάζει & ο Αλ Γκορ επιστρέφει

Kάννες 2017: Ο Γιώργος Λάνθιμος διχάζει & ο Αλ Γκορ επιστρέφει
Reuters

Συνεχίζοντας ό,τι ξεκίνησε χρόνια πριν με τον αιρετικό του "Κυνόδοντα" ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος παρέδωσε στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών 2017 τη νέα του ταινία, τη διεθνή συμπαραγωγή με το λαμπρό cast "Τhe Killing of the Sacred Deer".

Σε αυτή η Νικόλ Κίντμαν και ο Κόλιν Φάρελ συμμαχούν για να χαρίσουν στην οθόνη τις ερμηνείες που μπορούν να φέρουν στον Λάνθιμο τον Χρυσό Φοίνικα. Ωστόσο η ταινία προκάλεσε τις (αναμενόμενες) αντιδράσεις.

Επιδιδόμενοι στο εθνικό σπορ της μισσαλοδοξίας το διαδίκτυο βρέθηκε διχασμένο με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η ταινία του Λάνθιμου γιουχαϊστηκε και άλλους να λένε ότι δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο αποδίδοντας τις αποδοκιμασίες στην αίθουσα προβολής της ταινίας στα γνωστά troll που αγαπούν να σπέρνουν τη διχόνοια από τα καθίσματα τους.

Η The Independent δίνει τη δική της ερμηνεία για το γιουχάϊσμα της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη που διχάζει με τις αιρετικές, συχνά δυστοπικές, δημιουργίες του υπενθυμίζοντας ότι το κοινό στις Κάννες αγαπάει να αποδοκιμάζει -φέτος είναι ο Λάνθιμος, πέρσι ήταν το Personal Shopper με την Κρίστεν Στιούαρτ.

Ο Λάνθιμος δεν είναι ο μόνος σκηνοθέτης που βρέθηκε αντιμέτωπος με κάποιες (λίγες αναφέρουν πολλά media) αποδοκιμασίες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Bong Joon-ho ένιωσε την οργή των Καννών για την ταινία Okja, παραγωγής Netflix.

Ωστόσο ο Guy Lodge του Variety και πολλοί άλλοι που ξέρουν τη σύνθεση των ανθρώπων που κατακλύχουν τις αίθουσες του Φεστιβάλ δεν εντυπωσιάστηκε από την αντίδραση τους.

lanthimos1

Όπως και να έχει ο Γιώργος Λάνθιμος εξακολουθεί να θεωρείται φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα στο 70ο Φεστιβάλ των Καννών με πολλούς να μιλάνε για ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα ικανοποιούσε ακόμη και τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

lanthimos2

Ενοχλητικές αλήθειες με πιο ενοχλητικές συνέχειες

Έντεκα χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ "Μία ενοχλητική Αλήθεια", ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, παρουσιάζει στις Κάννες τη δεύτερη δουλειά του με τίτλο "Μία ενοχλητική Συνέχεια".

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ Αλ Γκορ, δεν έχασε την ευκαιρία για να πάρει θέση κατά της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά ζητήματα.

"Γνωρίζουμε ότι μετά από τέσσερις μήνες διακυβέρνησης Τραμπ ότι ένα άτομο μόνο, ακόμα και αν είναι πρόεδρος δεν μπορεί να σταματήσει το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής" τόνισε ο Αλ Γκορ και προσέθεσε ότι "υπάρχει τώρα μία πιθανότητα, μεγαλύτερη από ποτέ να εκπλήξει πολλούς κρατώντας τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού".

Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ακόμα ότι είναι τιμή για αυτόν να παρουσιάζει την νέα του ταινία στη Γαλλία "τη χώρα που διοργάνωσε την υπογραφή της συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής το 2016" και εξήρε τον Νικολάς Ουλό, τον νέο υπουργό Οικολογίας της κυβέρνησης Μακρόν.

Σε αντίθεση με την ταινία του 2016, το νέο ντοκιμαντέρ έχει στόχο να δώσει μια περισσότερο αισιόδοξη νότα, δείχνοντας πως διάφορες χώρες και κοινότητες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. "Αυτός είναι τώρα ένας ελπιδοφόρος σκοπός. Έχουμε λύσεις" δήλωσε ο Αλ Γκορ.

2017 05 22T170143Z 242402434 RC19ECEB5040 RTRMADP 3 FILMFESTIVAL CANNES

Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ