ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Από τη Σκόπελο στην Κροατία; To υπουργείο Τουρισμού για το Mamma Mia 2

Από τη Σκόπελο στην Κροατία; To υπουργείο Τουρισμού για το Mamma Mia 2

Σε διευκρινιστική απάντηση σε παραπλανητικά δημοσιεύματα σχετικά με το Μamma Mia 2 προέβη σήμερα το υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αρμόδιο για τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.

Με αφορμή τη σύγχυση που έχουν δημιουργήσει δημοσιεύματα και δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την ταινία Mamma Mia 2 και την επιλογή άλλων χωρών για την πραγματοποίηση γυρισμάτων, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Τουρισμού διευκρινίζει τα εξής:

1. Το Υπουργείο Τουρισμού δεν είναι αρμόδιο.

2. Κατόπιν επικοινωνίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο οποίο ανήκει το Hellenic Film Commission και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώθηκε ότι ουδέποτε είχε γίνει οποιαδήποτε προσέγγιση ή επικοινωνία και ουδέποτε είχε κατατεθεί στον αρμόδιο φορέα οποιοδήποτε αίτημα ή πρόταση σχετική με την εν λόγω ταινία.

Πρόκειται, όπως τονίζει, για ανυπόστατες και ανεπίσημες πληροφορίες, που αρχικά εμφανίστηκαν σε μεμονωμένη ιστοσελίδα και έχουν αναπαραχθεί χωρίς να έχουν διασταυρωθεί, συνδέοντας άστοχα και λανθασμένα κατά την αναπαραγωγή τους το Υπουργείο Τουρισμού.

Για τα γενικότερα θέματα που αφορούν το Hellenic Film Commission και τις ενέργειες που γίνονται για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει κατ’ επανάληψιν σε σχετικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου το τελευταίο διάστημα.

Mama Mia movie poster

Η απάντηση του υπουργείου έρχεται μετά την επιστολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς την Υπουργό Τουρισμού. Σε αυτή ο Κώστας Αγοραστός αναφέρει ότι η μη πραγματοποίηση των γυρισμάτων του sequel στην Ελλάδα είναι "τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα" μιλώντας για διαφυγόντα κέρδη από την τεράστια προβολή, που θα είχε για άλλη μια φορά η Ελλάδα.

Αναλυτικά η επιστολή του είχε ως εξής:

"Κυρία Υπουργέ,

Όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, συνέχεια της ταινίας Mamma mia, δηλαδή το σικουελ του επιτυχημένου αυτού μιούζικαλ δείχνει να καταλήγει στην Κροατία εξαιτίας της φορολογίας στην Ελλάδα, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στην ελληνική οικονομία και τον τουρισμό. Και αυτό γιατί το Film Comission Office που είχε αναγγελθεί από το Υπουργείο Τουρισμού δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Επίσης η χώρα μας δεν διαθέτει νόμο για φοροεκπτώσεις/ φοροεπιστροφές, στους αλλοδαπούς παραγωγούς οι οποίοι επενδύουν, δηλαδή κάνουν γυρίσματα, στην Ελλάδα, όπως διαθέτουν όλες οι χώρες της ΕΕ. (αμαφέρουμε ενδεικτικά τις Μάλτα, Ουγγαρία, Κροατία ή Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Στις άλλες χώρες παρέχεται έκπτωση 18%-30%.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, καθώς είναι γνωστά σε όλους τα οφέλη, που υπήρξαν για τη Θεσσαλία από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας Mamma Mia στο Πήλιο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο το 2008, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Το ίδιο έγινε και στην Κεφαλλονιά με το 'Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι'.

Είναι προφανές ότι με το να μην γυριστεί και η δεύτερη ταινία στη Θεσσαλία δεν χάνουμε μονάχα τα χρήματα από την ίδια την παραγωγή. Χάνουμε κυρίως τη δωρεάν διαφήμιση όταν θα προβληθεί η ταινία, σε ένα χρόνο από σήμερα. Χάνουμε, δηλαδή, τουρίστες!

Είναι ενδεικτικό ότι στη βάση της μελέτης του ΙΟΒΕ για δαπάνη ύψους 25 εκατ. € μιας μεγάλης ξένης παραγωγής στην Ελλάδα (τα στοιχεία είναι από τη μελέτη του ΙΟΒΕ και αφορούν την παραγωγή Mamma Mia) εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 39 εκατ. € ως αποτέλεσμα έμμεσων, άμεσων ή προκαλούμενων επιδράσεων. Η συνολική αύξηση στα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, μία και μόνο μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πάνω από 755 θέσεις εργασίας (οι περισσότερες βέβαια μικρής διάρκειας).

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες έτσι ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Film Comission Office και να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για τα κίνητρα στους αλλοδαπούς παραγωγούς που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Ελλάδα".¨

Το sequel του επιτυχημένου μιούζικαλ φέρει τον τίτλο "Mamma Mia: Here We Go Again!" και αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2018. Φήμες θέλουν τα γυρίσματα με τους Μέριλ Στριπ, Αμάντα Σέιφριντ και Πιρς Μπρόσναν να έχουν ήδη δρομολογηθεί για το θέρετρο Βις στην Κροατία και όχι στη Σκόπελο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ