ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στο δρόμο με τους Tap Tap - Η ορχήστρα ΑμεΑ κατακτά τον κόσμο

Στο δρόμο με τους Tap Tap - Η ορχήστρα ΑμεΑ κατακτά τον κόσμο

Απρόσμενο; Όχι και τόσο. Εντυπωσιακό; Όχι και τόσο. Υπέροχο; Πολύ. Η ορχήστρα AμεA The Tap Tap που ξεκίνησε τις πρόβες της 18 χρόνια πριν στην Πράγα της Τσεχίας φέρνοντας ταλαντούχους μουσικούς σε ένα λυρικό πλέγμα πλέον δέχεται τα χειροκροτήματα του κοινού ανά τον κόσμο καθώς η παγκόσμια περιοδεία τους είναι best seller.

Oι The Tap Tap είναι ασυνήθιστοι και μάστορες της μουσικής όπως αποδεικνύουν με τις εμφανίσεις τους στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Μόσχα και την Ιερουσαλήμ. Ακολουθούν η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Σικάγο, οι The Tap Tap περνάνε πλέον τον Ατλαντικό και αφηγούνται ιστορίες.

Οι The Tap Tap δημιουργήθηκαν πριν σχεδόν δύο δεκαετίες πριν για να δώσουν στους μαθητές ενός σχολείου ατόμων με ειδικές ανάγκες, στην Πράγα της Τσεχίας, την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε μια εξωσχολική δραστηριότητα.

Η προσπάθεια τους έγινε ένα μεγάλο μουσικό εγχείρημα το οποίο έχει προσελκύσει εκατομμύρια θαυμαστές πρώτα στην πατρίδα τους και στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Πολλά από τα μέλη της μπάντας αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα και γενικά σοβαρές αναπηρίες.

"Ο στόχος μου από την αρχή δεν ήταν να το κάνουμε ως θεραπεία αλλά να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα με ό,τι αυτό περιλαμβάνει" τονίζει ο διευθυντής της ορχήστρας, Σάιμον Όρνεστ. "Είμαστε απαιτητικοί, ιδιαίτερα απότους νεότερους ανάμεσα μας και επιμένουμε σε αυτό" πρόσθεσε.

"Δεν αργοπορούμε ποτέ και κάνουμε όλα όσα πρέπει. Είναι μια καλή βάση συνεργασίας" τονίζει για τις δυσκολίες μιας μπάντας με αναπηρία.

Στην αρχή της ιστορίας τους οι The Tap Tap έκαναν μόνο διασκευές. Σήμερα πλέον έχουν τις δικές τους συνθέσεις και στους στίχους τους μιλάνε για τους ίδιους και τη ζωή των ΑμεΑ. "Θέλουμε να μιλάμε για την αναπηρία με ευαισθησία αλλά και χιούμορ" λέει ο Όρνεστ.

Περιέργεια, οίκτος, θαυμασμός, κανονικότητα

Μία πρόσφατη επιτυχία τους ονομάζεται "Οδηγός Λεωφορείου" (The Bus Director). Σε αυτό αφηγούνται την ιστορία ενός οδηγού σε μέσο μετακίνησης που εμποδίζει έναν ανάπηρο να επιιβαστεί στο λεωφορείο με το ποδήλατο του. Το clip μετράει περίπου εφτά εκατομμύρια θεάσεις στo YouTube -μια επιτυχία αν λάβει κανείς υπόψη ότι το τραγούδι είναι στα Τσέχικα και η χώρα έχει περίπου 10 εκατομμύρια πληθυσμό.

Στην αρχή ο κόσμος ήταν πιο περίεργος για το πώς τα καταφέρνουμε" λέει η τραγουδίστρια της μπάντας Jana Augustinova. "Μετά μας είδαν με οίκτο, μετά με θαυμασμό. Σήμερα έχουμε τους fan μας όπως κάθε άλλη μπάντα στον κόσμο. Δεν μας αντιμετωπίζουν ως ΑμεΑ, μας αντιμετωπίζουν όπως ένα συγκρότημα που κάνει μουσική που αρέσει στο κοινό του”.

Σήμερα οι The Tap Tap αριθμεί 20 μέλη και δίνει περίπου εξήντα συναυλίες ανά τον κόσμο. Την επόμενη χρονιά οι The Tap Tap θέλουν να δώσουν μια συναυλία στις φυλακές της χώρας μαζί με έγκλειστους σε ζωντανή μετάδοση από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Τσεχίας".

"Υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα σε αυτούς που αποφυλακίζονται και αυτούς που είναι ΑμεΑ. Ο κόσμος δεν περιμένει πολλά από κανέναν μας" λέει ο Όρνεστ.

t1

Facebook/TheTapTap

ΔΗΜΟΦΙΛΗ