"Θέλω να είμαι στο πλάι των γυναικών που ξεκινούν την καριέρα τους στα 20 τους και να τους πω ότι δεν φαντασιώνονται καταστάσεις. Είναι δύσκολα εκεί έξω. Οτιδήποτε λέει ένας άντρας μία φορά εσύ πρέπει να το πεις πέντε για να σε ακούσουν" έχει πει η Bjork στο Pitchfork για τον σεξισμό στο καλλιτεχνικό σύμπαν φτιαγμένο από νότες. To γυναικείο περιοδικό Glamour συμφωνεί μαζί της και δίνει αποδείξεις.

"Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσεις τον πόλεμο στα charts ενάντια στις γυναίκες" αναφέρει στην ιστοσελίδα του. "Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στα δέκα κορυφαία τραγούδια στη λίστα των 100 πιο δημοφιλών τραγουδιών του Billboard".

Αυτή τη στιγμή στα δέκα πιο δημοφιλή τραγούδια της μουσικής βιομηχανίας βρίσκεται μόνο ένα με ερμηνεύτρια γυναίκα. Πρόκειται για το τραγούδι που ερμηνεύει η Αλέσια Κάρα κι αυτό όχι μόνη της, αλλά μαζί με τον Zedd.

Κι αυτό λέει κάτι, σημειώνει το περιοδικό. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι τα ραδιόφωνα δεν παίζουν αρκετά τα τραγούδια με γυναίκες ερμηνεύτριες και ότι η αγορά δεν υποστηρίζει αρκετά τις γυναίκες μουσικούς, πράγμα που σημαίνει, όπως λέει, ότι οι άνθρωποι δεν ασχολούνται πολύ μαζί τους.

Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα πίσω από αυτό που συμβαίνει, σημειώνει το Glamour, και όπως λέει, έχει να κάνει με την σεξιστική αντιμετώπιση που έχουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες τραγουδιστές, αφού η μουσική βιομηχανία πιστεύει ότι οι άντρες καλλιτέχνες αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Έτσι τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τις γυναίκες τραγουδίστριες μόνο όταν πρόκειται για μόδα ή για την προσωπική τους ζωή.

Αυτό είναι το πρόβλημα, τονίζει το περιοδικό, κάτι που οι περισσότερες από τις κορυφαίες τραγουδίστριες φαίνεται να το γνωρίζουν πολύ καλά.

 

Διαβάστε επίσης