ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το αθλητικό ιδεώδες γυμνό: 23 τολμηρά πρότυπα ζωής στο νέο Body Issue του ESPN

Το αθλητικό ιδεώδες γυμνό: 23 τολμηρά πρότυπα ζωής στο νέο Body Issue του ESPN

"Kάθε σώμα έχει τη δική του ιστορία". Με το tagline του να υπενθυμίζει το (όχι αρχαιοελληνικό) "orandum est ut sit mens sana in corpore sano" του ποιητή Ιούνιο Ιουβενάλη (60 – 127 μΧ) που στα ελληνικά αποδόθηκε "νους υγιής εν σώματι υγιεί" το ESPN παρέδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκδοση του που αποθεώνει την ομορφιά των αθλητών, αυτών των πειθαρχημένων πλασμάτων που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους.

Η έκδοση που ηεκίνησε το 2009 με στόχο να χτυπήσει το Sports Illustrated Swimsuit Edition για να εξελιχθεί σε θεσμό φέτος φιλοξενεί ετερόκλητα πρότυπα.

Με 23 αθλητές να ποζάρουν τολμηρά μπροστά στο φακό (ανάμεσα τους ο guard των Celtics Isaiah Thomas και η καλλονή του τένις Caroline Wozniacki) η έκδοση του ESPN ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση αλλά και αντιδράσεις.

Ιστορία πρώτη

Όταν το γυμνό πορτρέτο του παίκτη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Ezekiel Elliott αναρτήθηκε στα social media μαζί με το αντίστοιχο της Wozniacki) χρήστες του Twitter ενοχλήθηκαν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ίσως.

Ωστόσο όσοι έκαναν unfollow το ESPN γιατί βρήκαν "προσβλητικό" για την αισθητική τους το πορτρέτο του Elliott αλλά όχι της Wozniacki δεν θα λείψουν από την έκδοση που ξέρει ότι ο αθλητισμός πρέπει να έχει μηδενική ανοχή στο body-shaming και τα υπόλοιπα τοξικά απόβλητα των Twitteratti.

Ιστορία δεύτερη

Η Kirstie Ennis, βετεράνος πεζοναύτης και αθλήτρια με αναπηρία που έχει αναδειχθεί σε πρότυπο αποφασιστικότητας έγραψε ιστορία ως η πρώτη βετεράνος που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του ετήσιου "Body Issue".

"Βρες το πάθος του και άφησέ το να σε καταπιεί. Αν μια μικροκαμωμένη κυρία με ένα πόδι μπορεί να σκαρφαλώνει σε βράχους και να κυνηγά βουνά, σας υπόσχομαι πως μπορείτε να κάνετε ό,τι ποθεί η καρδιά σας" έγραψε στο Instagram της θέλοντας με αυτά τα πορτρέτα της να εμπνεύσει "κάθε άντρα, γυναίκα ή παιδί".

Η Ennis έχασε το πόδι της στις 23 Ιουνίου του 2012 όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε εν ώρα υπηρεσίας σε προσπάθεια να σβήσει φωτιά συνετρίβη στην επαρχία Helmand του Αφγανιστάν. Η Ennis υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού της από το γόνατο και κάτω, τον Νοέμβριο του 2015.

Η Εnnis συμμαχεί και με τον πρίγκιπα Χάρι στα πλαίσια των Invictus Games.

https://www.instagram.com/p/p

Πρότυπο; Όλοι τους για όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ