ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πόλεμος στα media: Tα γαλλικά media επιτίθενται σε Facebook & Google

Πόλεμος στα media: Tα γαλλικά media επιτίθενται σε Facebook & Google
@institutionalinvestor

Με μία επιθετική κίνηση απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ που φλερτάρουν ύποπτα με το μονοπώλιο οι μιντιακοί όμιλοι της Γαλλίας κήρυξαν τον πόλεμο σε Facebook και Google για την ψηφιακή διαφήμιση.

Οι όμιλοι Le Monde και Le Figaro ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα εκμεταλλεύονται εμπορικά τους χώρους που διαθέτουν για ψηφιακή διαφήμιση στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς συμμαχίας, που ονομάζεται Skyline, η οποία αποφασίστηκε απέναντι στον ανταγωνισμό που δέχονται από τους κολοσσούς του Διαδικτύου Facebook και Google.

Οι επιχειρήσεις των δύο γαλλικών ομίλων, που αριθμούν 20 μέσα ενημέρωσης, θα εκμεταλλεύονται εμπορικά κοινές προσφορές, διευκρίνισαν οι γενικοί διευθυντές τους σε συνέντευξη Τύπου.

"Είναι ένα ενιαίο προϊόν και ένα ενιαίο ταμείο. Οι υπηρεσίες μας θα πωλούν τα ίδια προϊόντα πάνω στην ίδια τεχνολογική βάση, στους ίδιους χώρους, με το ίδιο σχήμα", υπογράμμισε ο Μαρκ Φεγιετέ, γενικός διευθυντής του ομίλου Le Figaro.

Η συμμαχία που τίθεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι μια "ένδειξη για τη διαφημιστική αγορά" που θα δείχνει ότι "υπάρχουν ισχυρές εναλλακτικές για την premium διαφήμιση στα MME", πρόσθεσε.

Η συμμαχία που συγκροτήθηκε μέσα σε τρεις μήνες, η Skyline αναμένεται να ενώσει τη δουλειά 200 εργαζομένων στο μάρκετινγκ των δύο ομίλων, ώστε διαφημίσεις να εμφανίζονται από το Courrier International και τη γαλλική έκδοση της Huffington Post (ιδιοκτησίας Le Monde) έως τη Journal des femmes (ιδιοκτησίας Le Figaro).

Πριν από δέκα χρόνια, η συμμαχία αυτή θα ήταν περίπλοκη βάσει της Αρχής Ανταγωνισμού, γιατί είμαστε πολύ ισχυροί. Σήμερα η διαφημιστική αγορά έχει εκραγεί και ελέγχεται μαζικά από τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου όπως το Google και το Facebook", εξήγησε ο Λουί Ντρεϊφούς, γενικός διευθυντής του ομίλου Le Monde.

digital advertising revenue facebook google

Η παντοδυναμία των Facebook & Google ή αλλιώς το Duopoly των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών σε ένα γράφημα του Visual Capitalist. Η Google και το Facebook ελέγχουν το 57.6% της ψηφιακής διαφήμισης.

Le Monde και Le Figaro "είναι δύο εμπορικά σήματα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, με κοινές αξίες που κατάφεραν την ψηφιακή μετατροπή τους και που αποφάσισαν να συμμαχήσουν", πρόσθεσε.

Οι δύο όμιλοι ανακοινώνουν τη συμμαχία τους δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον όμιλο τηλεπικοινωνιών SFR της δημιουργίας της μεγάλης πλατφόρμας Gravity, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα των χρηστών τους και την πώληση των διαφημιστικών τους χώρων.

Στη συμμαχία, που μετέχουν επίσης ο όμιλος Fnac Darty και το So Local, γίνεται ανταλλαγή των διαφημιστικών τους δεδομένων για την καλύτερη εμπορική εκμετάλλευση των ψηφιακών προσφορών τους προς τους διαφημιζόμενους.

Στο πλαίσιο της συμμαχίας Gravity, οι διαφημιζόμενοι θα έχουν πρόσβαση από τα τέλη του 2017 σε ένα "ενιαίο ταμείο" για να αγοράζουν διαφημιστικό χώρο στις ιστοσελίδες των ομίλων αυτών.

Όλοι εναντίον δύο

Η συμμαχία περιλαμβάνει τα ΜΜΕ: Europe 1, Paris Match, L'Equipe, M6, Les Echos-Le Parisien, Next Radio TV (BFMTV, RMC), Condé Nast (Vogue), Prisma (Femme Actuelle), Marie Claire, Sciences & Avenir, Challenges, τους ομίλους Τύπου της περιφέρειας La Montagne, Sud Ouest, La Dépêche, Le Télégramme.

Συνολικά τα μέλη της Gravity προσελκύουν το 44% των Γάλλων χρηστών του Διαδικτύου, καθημερινά, δηλαδή 16 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με τη Μπρεατρίς Λοσπιταλιέ του ομίλου Les Echos, ενώ το Google προσελκύει το 60% και το Facebook το 70%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ