ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Αθηνών: Mέρτενς & όλες οι εκδηλώσεις πριν ρίξει αυλαία

Φεστιβάλ Αθηνών: Mέρτενς & όλες οι εκδηλώσεις πριν ρίξει αυλαία

Την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του στο πολιτιστικό καλοκαίρι ολοκληρώνει σύντομα το Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Πειραιώς 260 φιλοξενεί ακόμα δύο παραστάσεις θεάτρου και χορού και κλείνει τη σεζόν στις 20 Ιουλίου, ενώ το Ηρώδειο συνεχίζει μέχρι την 1η Αυγούστου, με δύο συναυλίες και ένα μιούζικαλ. Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο συνεχίζονται μέχρι και τις 19 Αυγούστου, με συνολικά, επτά παραγωγές σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο.

Αναλυτικά, οι παραστάσεις που ακολουθούν μέχρι την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης

Παραστάσεις στην Πειραιώς 260

"Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου/ Μια παράσταση εμπνευσμένη από το μπεκετικό σύμπαν"

Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού, ο Δημήτρης Κουρτάκης δημιουργεί μια multimedia παράσταση με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ένας περφόρμερ, κλεισμένος στο εργαστήριό του, αποχωρισμένος από τον κόσμο, χρησιμοποιεί το σώμα του ως υλικό και πεδίο για πείραμα, μέχρι την οριστική διάλυση του Εαυτού και την εξάντληση των λέξεων, σε έναν χώρο στον οποίο προσπαθεί, διαρκώς και μάταια, να κατοικήσει. Οι θεατές, καθισμένοι εκατέρωθεν του κτίσματος, προσκαλούνται σε μια λαθραία και εν τέλει απατηλή θέαση.

Πειραιώς 260, Δ- 18-20 Ιουλίου, 21:00

"Unwanted /Ανεπιθύμητα"

Γεννημένη στη Ρουάντα και εγκατεστημένη στη Γαλλία, η χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Ντοροτέ Μυνιανεζά, παρουσιάζει τη δεύτερη δουλειά της, αμέσως μετά την πρεμιέρα της στην Αβινιόν.

Η Μυνιανεζά, ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα στον χορό παγκοσμίως, με το «Unwanted» αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες της Ρουάντα που βίωσαν την κτηνωδία και τον εξευτελισμό του βιασμού και σε όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ανεπιθύμητα. Η παράσταση συνδυάζει χορό, ηχητικό υλικό με μαρτυρίες υπό τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού συνθέτη Alain Mahé, χορωδία δύο φωνών με την Holland Andrews και την ίδια τη Μυνιανεζά και τα έργα τέχνης του φημισμένου καλλιτέχνη Bruce Clark.

Πειραιώς 260, Η- 18-19 Ιουλίου, 21:00

Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώνονται και οι εκθέσεις στον Χώρο Α της Πειραιώς 260: "Μανιφέστο" του Γιούλιαν Ρόζεφελντ (βιντεο-εγκατάσταση με 13 φιλμ εμπνευσμένα από καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ου αιώνα, στα οποία πρωταγωνιστεί η Κέιτ Μπλάνσετ) και "Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες" από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (μία έκθεση με θέμα τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, μέσα από τα έργα 26 φωτογράφων).

Παραστάσεις στο Ηρώδειο

"Σουήνυ Τοντ - ο δαιμόνιος κουρέας της Φλητ στρητ"

Στο τρίτο ετήσιο ραντεβού της με το μιούζικαλ, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου, παρουσιάζουν ένα έργο που οι κριτικοί χαρακτήρισαν ως το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό επίτευγμα του Μπροντγουέι: τo μουσικό θρίλερ Σουήνυ Τοντ σε μουσική και στίχους του Στήβεν Σοντχάημ και κείμενο του Χιου Γουήλερ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1979, σαρώνοντας τα βραβεία Τόνυ. Συμμετέχει 26μελής θίασος από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές, καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο

29 Ιουλίου, 21:00

"Dust of Truths"

Wim Mertens Ensemble Site 2 Alex Vanhee

O σπουδαίος Βέλγος συνθέτης Βιμ Μέρτενς επιστρέφει στην Αθήνα για μία μοναδική συναυλία. Με πάνω από 65 δίσκους στο ενεργητικό του και φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, ο Μέρτενς αγαπήθηκε για τον μινιμαλισμό της μουσικής του και τις ποικίλες επιρροές του από κλασική, ποπ, τζαζ και άμπιεντ μουσική.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιάσει τη σύνθεση "Dust of Truths" που αποτελεί το τελευταίο μέρος του μουσικού τριπτύχου "Cran aux Oeufs" (2015-2016). Στο δεύτερο μέρος, το κοινό θα απολαύσει μία επιλογή από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη, τα οποία ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα

30 Ιουλίου, 21:00

"Sistema Europe Youth Orchestra"

Η Νεανική Ορχήστρα Sistema Europe (SEYO) αποτελείται από 190 νεαρούς μουσικούς, ηλικίας 10-20 ετών και 30 δασκάλους μουσικής από 27 χώρες, που εφαρμόζουν τα προγράμματα της Sistema με στόχο την "κοινωνική δράση μέσω της μουσικής".

Τα μέλη της SEYO θα έρθουν φέτος στην Αθήνα για την ετήσια καλοκαιρινή συνάντησή τους, όπου και θα γιορτάσουν τη δύναμη της μουσικής και την ικανότητά της να γεφυρώνει λαούς, θρησκείες, πολιτισμούς μέσα από τη νεολαία, ιδίως στους σημερινούς δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη

1 Αυγούστου, 21:00

Παραστάσεις στην Επίδαυρο

Στην Επίδαυρο οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι και τις 19 Αυγούστου. Εκτός από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου ("Ειρήνη" και "Άλκηστη"), κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις εξής παραστάσεις:

"Κύκλωπας" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη στις 21- 22/7 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

"Μήδεια" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη στις 4- 5/8 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

"Προμηθέας Δεσμώτης", "Ικέτιδες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ στις 4- 5/8 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

"Πέρσες" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στις 11- 12/8 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και

"Εδώ είν΄ αλώνι για χορό!", μια γιορτή λήξης που τιμά τη μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά, σε έρευνα και καλλιτεχνική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα στις 19/8 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ