ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέθανε ο «Πανοραμίξ» της Γαλλίας Κλοντ Ρις

Πέθανε ο «Πανοραμίξ» της Γαλλίας Κλοντ Ρις

Μία από τις πλέον οικείες φυσιογνωμίες του γαλλικού κινηματογράφου και θεάτρου, ο ηθοποιός Κλοντ Ρις, πέθανε χθες βράδυ, σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η κόρη του Ντελφίν Ρις.

Ο Κλοντ Ρις έλαβε μέρος συνολικά σε περίπου πενήντα θεατρικά έργα και σε σχεδόν 80 ταινίες, μεταξύ των οποίων η εμβληματική “Tontons flingueurs” (ελληνικός τίτλος: Ο γορίλλας εκδικείται), όπου ενσάρκωνε το μελλοντικό γαμπρό του Λίνο Βεντούρα.

Διακριτικός και κομψός ηθοποιός, υποδύθηκε ρόλους μεγάλων προσωπικοτήτων.

Η ερμηνεία του σε ρόλους ιστορικών προσωπικοτήτων αποτυπώθηκαν στη μνήμη, κυρίως στο θέατρο ως Ταλεϊράνδος ("Le Souper”, 1989) –στη μεγάλη οθόνη ο ρόλος αυτός θα του χαρίσει ένα βραβείο Σεζάρ το 1993–, ως ο φιλόσοφος Λουίς Αλτουσέρ ή ως ο καρδινάλιος Μαζαρέν.

Στην τηλεόραση υποδύθηκε τον Λεόν Μπλουμ (2000), τον Γαλιλαίο (2005), τον Βολταίρο (2007).

Στον κινηματογράφο έπαιξε συχνά δεύτερους ρόλους και έγινε από ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του 1960 ο αγαπημένος ηθοποιός των μεγαλύτερων σκηνοθετών (“Le Grand-Tambour” – 1976, “L’ Accompagnatrice” – "Η συνοδός", 1992, "Συνταγματάρχης Σαμπέρ" - 1994...)

Τολμηρός και εραστής του αυτοσαρκασμού δεν δίστασε να υποδυθεί τον Δρυίδη Πανοραμίξ στον "Αστερίξ και Οβελίξ" (2002).

"Είναι όπως ένας μουσικός της τζαζ που κάθε φορά παίζει διαφορετικές εκτελέσεις, για ευχαρίστηση, για να εκπλήξει" έλεγε γι’ αυτόν ο Μπερτράν Ταβερνιέ με τον οποίο γύρισε πολλές ταινίες και ο οποίος λάτρευε "τη νεανικότητα, την τρέλα, την επινοητικότητά του" αλλά και "τις αγωνίες και τις αμφιβολίες του, τη διακριτικότητά του" και κατόπιν "τα τρελά γέλια του".

2017 07 21T094244Z 218949514 RC1DE0BF2860 RTRMADP 3 FRANCE OBIT

REUTERS/Charles Platiau

Ο Ρις ήταν Αξιωματικός της λεγεώνας της τιμής, είχε λάβει ένα τιμητικό Σεζάρ (2002). Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κατρίν Ρις με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Ντελφίν και τη Ναταλί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ