ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας: Οκτώ υγιεινοί λόγοι για να την απολαύσουμε

Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας: Οκτώ υγιεινοί λόγοι για να την απολαύσουμε

Η βύνη γιορτάζει. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου μας υπενθυμίζουμε τα οφέλη του ποτού που συνοδεύει τα καλοκαιρινά βράδια.

Η μπύρα που ξεκίνησε το ταξίδι της προς τη γεύση από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά με αναφορές σε αυτήν που χάνονται στο παρελθόν (4000 π.Χ.).

Από το Μεσαίωνα η μπύρα καθιερώθηκε στη Βαυαρία και τα μοναστήρια της καθώς ξεδιψούσε και φρόντιζε ιδανικά τους μοναχούς στις μεγάλες τους νηστείες. Η πρώτη εμφιαλωμένη μπύρα πωλήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από τότε είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ποτά πέρα από σύνορα και εθνότητες.

Επιπλέον η μπύρα κάνει καλό. Όσοι καταναλώνουν ένα με δύο ποτήρια μπύρα την ημέρα όχι μόνο δεν κάνουν κακό στον οργανισμό αλλά αντιθέτως τον βοηθάνε σε πολλούς τομείς. Ακολουθούν οκτώ οφέλη για τον οργανισμό μετά από την κατανάλωση μπύρας -με μέτρο.

BEER2

Reuters

Η μπύρα κάνει πιο δυνατά οστά

Η μπύρα περιέχει πυρίτιο, ένα στοιχείο που σχετίζεται με την υγεία των οστών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι απολαμβάνουν ένα με δύο ποτήρια την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών. Αλλά εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από την ποσότητα αυτή εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων.

Η μπύρα κάνει κάνει καλό στα νεφρά

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η μπύρα βοηθάει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό που της προσδίδει διουρητική δράση.

Η μπύρα κάνει κάνει καλό στην καρδιά

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ιταλία, σε δείγμα πάνω από 200 χιλιάδες άτομα όσοι έπιναν ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα είχαν κατά 31% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχει η μπύρα, τις γνωστές φαινόλες.

Η μπύρα είναι πηγή φυτικών ινών

Η μπύρα φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο περιέχει μία διαλυτή ίνα, την β-γλυκάνη. Έτσι εκτός από πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθάει και στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης εξαιτίας της β-γλυκάνης.

Η μπύρα βοηθάει στην υγεία του εγκεφάλου

Μία μπύρα την ημέρα μειώνει την πνευματική εξασθένηση των γυναικών μεγάλης ηλικίας τουλάχιστον κατά 20%. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β

Διαβάστε κι αυτό. Ένα ποτήρι μπύρας μπορεί να δώσει στον οργανισμό το 12,5% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Β6.

Η μπύρα μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ηλικίας από 25 έως 40 που έπιναν μπύρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν άλλου είδους αλκοολούχου ποτού.

Η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

BEER1

Reuters

Η μπύρα περιέχει xanthohumol (ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στα άνθη λυκίσκου και στην μπύρα), το οποίο καταπολεμά και απομακρύνει τα ένζυμα που προκαλούν καρκίνο.

Καλή απόλαυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ