ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Ζω αποφεύγοντας το θάνατο»: Η αυτοκτονική Sinead O'Connor συγκλονίζει στο Facebook

«Ζω αποφεύγοντας το θάνατο»: Η αυτοκτονική Sinead O'Connor συγκλονίζει στο Facebook

Η Iρλανδή τραγουδίστρια Sinead O'Connor εξομολογήθηκε ότι πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό σε video που ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook. Την ανάρτηση της τη συνοδεύει το hashtag #ΟneΟfMillions. Η O'Connor αναφέρεται στους καταθλιπτικούς και όλους όσοι στοιχειώνονται από ψυχικές ασθένειες που κουβαλούν στίγμα. 

Στην κατάθεση ψυχής διάρκειας 12 λεπτών η καλλιτέχνης κλαίει ενώ κάνει έκκληση σε όλους όσοι το βλέπουν να αντιληφθούν τι σημαίνει να πάσχεις από ψυχικές ασθένειες -χωρίς να γυρίζουν την πλάτη τους ή να κάνουν τους ασθενείς περίγελο χλευάζοντας τους.

"Ζω σε ένα μοτέλ στο Νew Jersey πλέον. Είμαι ολομόναχη" λέει η O'Connor.

"Οι ψυχικές ασθένειες είναι σαν τα ναρκωτικά, δεν κάνουν διακρίσεις, δεν τις απασχολεί ποιός είσαι και ακόμη χειρότερο, το κοινωνικό στίγμα είναι το ίδιο ανεξίτηλο και συνεχές" λέει.

"Δεν υπάρχει κανείς στη ζωή μου αυτή τη στιγμή εκτός από τον γιατρό μου, τον ψυχίατρο μου -τον πιο γλυκό άνθρωπο στον κόσμο που λέει ότι είναι ο ήρωας μου, αυτός είναι και ο μόνος λόγος που είμαι ακόμη ζωντανή κάτι που το βρίσκω αξιοθρήνητο" λέει η τραγουδίστρια συγκινητικά εξομολογητική και αληθινή.

Εύθραυστοι άνθρωποι

"Θέλω όλοι να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται για αυτό έκανα και αυτό το video" λέει. Η O'Connor είναι επικριτική απέναντι στην οικογένεια της που δεν την έχουν φροντίσει τα τελευταία δύο χρόνια.

"Είμαι μία ανάμεσα σε εκατομμύρια... Οι ψυχικά ασθενείς είναι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στον κόσμο, δεν μπορούμε να μας φροντίσουμε, πρέπει να μας προσέχετε" τονίζει.

"Ολόκληρη η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από το πώς να αποφύγω τον θάνατο και αυτό δεν είναι ζωή. Δεν πρόκειται να πεθάνω-όμως αυτό δεν το λες ζωή" υπενθυμίζει.

sin2

Μηνύματα συμπάθειας

Η ανάρτηση της προκάλεσε χιλιάδες αντιδράσεις ανησυχίας ή συμπάθειας στο Διαδίκτυο. "Μόλις είδα τη συγκλονιστική έκκληση για βοήθεια της Σινέντ Ο'Κόνορ. Μοιάζει να είναι εντελώς απομονωμένη και ανησυχώ για την ασφάλειά της" ανέφερε σήμερα η Άνι Λένοξ, τραγουδίστρια του συγκροτήματος Eurythmics.

Σήμερα Τρίτη ένα νέο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα της από έναν συντάκτη, που δεν κατονομάζεται, αποσκοπούσε να καθησυχάσει το κοινό και το περιβάλλον της καλλιτέχνιδας, το βίντεο της οποίας είχε περισσότερες από 800.000 επισκέψεις.

"Δημοσιεύω αυτό το post έπειτα από αίτημα της Σινέντ, για να γνωστοποιήσω σε όλους εκείνους που την αγαπούν ότι είναι ασφαλής" αναφέρει ο συντάκτης του μηνύματος. "Περιβάλλεται από αγάπη και λαμβάνει την καλύτερη φροντίδα".

Ήδη τον Ιούνιο του 2016, φήμες για αυτοκτονία είχαν ανησυχήσει τις αμερικανικές αρχές, προτού η τραγουδίστρια βρεθεί σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο.

Η Sinead O'Connor διαγνώστηκε με διπολιτική διαταραχή το 2003 αλλά λίγο αργότερα μίλησε για λάθος εκτίμηση δηλώνοντας ότι είναι καταθλιπτική και πάσχει από Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες (Post Traumatic Stress Disorder ​-PTSD).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1 στους 10 ανθρώπους επηρεάζεται από κοινές ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη κι αγχώδης διαταραχή.

Το 1990 νόσησαν 416 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ το 2012 αυξήθηκαν στους 615 εκατομμύρια ανθρώπους.

Περισσότερα για την κατάθλιψη εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ